Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες: Μάθημα ιστορίας από Κοτζιά σε ΚΙΝΑΛ – «Το σύνθημα είναι του ΚΚΕ»

Πώς προέκυψε τελικά το ιστορικό σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»;

274976348 932512504131667 8533336543926512984 n

Το εμβληματικό σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή σήμερα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, αντέδρασε κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «μιμείται» τον Ανδρέα Παπανδρέου και πως κλέβει τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο ποια είναι τελικά η προέλευση του συγκεκριμένου συνθήματος; Ο Νίκος Κοτζιάς με παρέμβασή του στα σόσιαλ μίντια παρέδωσε ένα μικρό μάθημα ιστορίας σχετικά με τη δημιουργία του συνθήματος «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

«Kατρίνης κάνει παρατήρηση στον Τσίπρα λέγοντας ότι το σύνθημα “Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες” είναι του Ανδρέα. Το σύνθημα είναι, όμως, της ΚΔ από το 1931. Το ΚΚΕ το χρησιμοποίησε ήδη από το 1932 και στη συνέχεια το ΕΑΜ. Από εκεί το πήρε και ο Ανδρέας! 
ΥΓ.Μάθε παιδί μου γράμματα», γράφει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Την τοποθέτηση του Νίκου Κοτζιά έρχεται να στηρίξει και δημοσίευμα του Ριζοσπάστη για το επίμαχο σύνθημα.

«Υπάρχει στους πολλούς η εντύπωση ότι το σύνθημα η “Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες” – που έγινε σλόγκαν για το ΠΑΣΟΚ, τον πρώτο καιρό – είναι δημιούργημα του Ανδρέα Παπανδρέου. Το μνημόνευσε και ο Μίκης Θεοδωράκης τελευταία στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Η μεγάλη επιτυχία του Ανδρέα – είπε – ήταν το σύνθημα η “Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες”!.. Λάθος. Απατηλή η εντύπωση! Ετσι όπως μας κατάντησαν οι κυβερνώντες με το δικομματισμό τους, εντολοδόχοι όχι του λαού αλλά της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, μόνο στους Ελληνες δεν ανήκει η Ελλάδα. Οσο για το σύνθημα, ούτε αυτό ανήκει στον Ανδρέα.

“Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες” ήταν σύνθημα του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά ρίχτηκε όταν διεξαγόταν η Μάχη της Αθήνας ενάντια στην ένοπλη επέμβαση των Εγγλέζων το Δεκέμβρη του ’44. Αναφέρεται στην Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με ημερομηνία 17 Δεκέμβρη 1944. Δημοσιεύτηκε στο “Ριζοσπάστη” στις 19-12-1944. Αναδημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ το Φλεβάρη 1945.

Παραθέτουμε φωτοτυπία (για τους άπιστους Θωμάδες) από τα “Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ”, τόμος 5ος, σελ. 248. Βέβαια, θα πει κανείς ότι “κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας”! Αφού είναι πασίγνωστη η “κλοπή” όλων των συνθημάτων και των αιτημάτων της Αριστεράς από το ΠΑΣΟΚ. Με σκοπό να τα εκμεταλλευτεί για να ανέλθει στην κυβερνητική εξουσία, εξαπατώντας τις λαϊκές μάζες και αθετώντας τις υποσχέσεις του», αναφέρεται αναλυτικά στο άρθρο του Ριζοσπάστη που δημοσιεύτηκε το 1996.

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή