Newsroom

Newsroom

Η ΕΛ.ΑΣ εκκένωσε το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός»

Επιχείρηση εκκένωσης από αστυνομικές δυνάμεις σε ακόμα έναν ελεύθερο και αυτοοργανωμένο χώρο της πόλης

empros

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Ψυρρή στο κέντρο της Αθήνας, με σκοπό να εκκενώσουν το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός».

Το «Εμπρός», ένας ελεύθερος χώρος που τελούσε υπό κατάληψη εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια με πλήθος πολιτιστικών και όχι μόνο δράσεων, σφραγίστηκε μετά από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Οι πληροφορίες έως αυτή την ώρα αναφέρουν πως δε βρέθηκαν άτομα στον χώρο.

Κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930, το ιστορικό (κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1989) κτίριο του Εμπρός λειτούργησε αρχικά ως τυπογραφείο της ομώνυμης εφημερίδας και από το 1988 ώς το 2007 ως στέγη του Θεατρικού Οργανισμού “Μορφές” και στη συνέχεια της Εταιρείας Θεάτρου “Εμπρός”.

Εγκαταλελειμμένο και κλειστό επί πέντε σχεδόν χρόνια, επανενεργοποιήθηκε ως κατάληψη τον Νοέμβρη του 2011 με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών ”Κίνηση Μαβίλη” και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών.

Μετά από έναν περίπου χρόνο πολύπλευρων καλλιτεχνικών και κοινωνικών δράσεων, και αφού μεσολάβησαν δύο απόπειρες της Αστυνομίας να σφραγίσει και να κλείσει το Θέατρο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισής του ανέλαβε η εβδομαδιαία ανοιχτή του συνέλευση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα όσοι επιθυμούν.

Το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας στο χώρο δεν πραγματοποιούνταν μαζικές εκδηλώσεις, με την ΕΛ.ΑΣ. να βρίσκει σήμερα την ευκαιρία να επέμβει και να κλείσει ακόμα έναν ελεύθερο και αυτοοργανωμένο χώρο στην πόλη.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό