Newsroom

Newsroom

Η Εκκλησία ξεμπροστιάζει την κυβέρνηση: Mετά την κατακραυγή, «προτροπή» για τεστ στους ανεμβολίαστους στους ναούς

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου γίνεται έκκληση στους ανεμβολίαστους να προσέρχονται με rapid ή μοριακό test

4673050

Η Εκκλησία μετά την κοινωνική οργή για την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να εξαιρέσει του χώρους λατρείας από τα νέα περιοριστικά μέτρα εισόδου, αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση της, να τηρήσει στάση κοινωνικής ευθύνης στο μέτωπο της πανδημίας και να καλέσει κάθε πιστό να κάνει rapid ή μοριακό test πριν εισέλθει στον ναό.

Μετά από συνεννόηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ιερώνυμος, αποφασίστηκε να εκδοθεί εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία καλούνται όλοι οι ιερείς και οι πιστοί που είναι ανεμβολίαστοι να υποβάλλονται σε τεστ για έλεγχο για κορονοϊό πριν εισέλθουν κάποιον ιερό ναό (rapid ή pcr).

Παράλληλα, μέσα από την εγκύκλιο που θα δοθεί τις επόμενες ώρες στη δημοσιότητα, η ιερά σύνοδος καλεί εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν, ενώ υπενθυμίζει την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr) και σημειώνει  ότι ο  έλεγχος των τεστ θα γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Βέβαια, αν η εγκύκλιος προέκυψε με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μια κυβερνητική υποχώρηση άνευ προηγουμένου μετά και την κοινωνική αλλά και την πολιτική κατακραυγή.

Σε κάθε περίπτωση, με την εγκύκλιο να είναι προϊόν της Ιερά Συνόδου, γίνεται σαφές πως ότι δεν έκανε η κυβέρνηση το κάνουν οι εκκλησιαστικοί κύκλοι, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση τους από τις ακραίες φωνές του εκκλησιαστικού κύκλου, αλλά ακόμα και της κυβέρνησης. 

Αναλυτικά η Εγκύκλιος:

Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης μηνός Νοεμβρίου ε.έ., και εξ αφορμής της εξάρσεως των κρουσμάτων του κορωνοϊού, γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Aυτής, απεφάσισεν όπως, εις επίμετρον των σχετικών Εγκυκλίων Aυτής, απευθύνη υμίν έκκλησιν, και δι’ υμών παντί τω Κλήρω, τοις Μοναχικούς Τάγμασι και τω ευλαβεί Λαώ, ώστε κατά την προσέλευσιν εις τούς Ιερούς Ναούς και τάς Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν εξαπλώσεως του κορωνοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν του υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και τη διενέργειαν, υπό των μη εμβολιασθέντων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού).

Ωσαύτως, υπενθυμίζομεν την υποχρέωσιν διενεργείας, ιδία δαπάνη, δύο διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού) εβδομαδιαίως, υπό πάντων των διακονούντων εν τοις Ιερούς Ναούς (Κληρικών, Ιεροψαλτών, Νεωκόρων κ.λπ. εργαζομένων), οίτινες δεν έχουν προβή εις εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, ως και υποβολής των αποτελεσμάτων αυτών τη οικεία Εκκλησιαστική Αρχή, εν τω πλαισίω της τηρήσεως των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζομεν υμίν και την υποχρέωσιν των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων διά τον έλεγχον τηρήσεως των μέτρων εν τοις Ιεροίς Ναοίς και ταις Ιεραίς Μοναίς αντιστοίχως.

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…