Newsroom

Newsroom

Η εισαγγελία της Νέας Υόρκης «ξεψαχνίζει» το ταμείο για την ορκωμοσία του Τραμπ

Αντιμέτωπος με νέα έρευνα ο Αμερικανός πρόεδρος

trump 1

Οι εισαγγελείς στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης απέστειλαν κλήση στην επιτροπή ορκωμοσίας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για την παράδοση εγγράφων, μεταδίδει το ABC News επικαλούμενο πηγές που έχουν λάβει άμεση γνώση της πορείας των εξελίξεων.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δικτύου που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπονοεί ότι παρά το γεγονός ότι η έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ για την Ρωσία φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της, μία άλλη έρευνα για τον πρόεδρο Τραμπ και τους δικηγόρους του μπορεί να αποκτάει μία νέα διάσταση.

Η κινητικότητα στην εισαγγελία της Νέας Υόρκης προέρχεται από το τμήμα κατά της δημόσιας διαφθοράς και είναι η πιο πρόσφατη ενέργεια που σχετίζεται με την συλλογή χρημάτων από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, τόσο πριν, όσο κι αμέσως μετά την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2016.

“Μόλις λάβαμε μία κλήση για την παράδοση εγγράφων. Παρά το γεγονός ότι ακόμη επεξεργαζόμαστε την κλήση, έχουμε την πρόθεση να συνεργαστούμε με την έρευνα,” δήλωσε ένας εκπρόσωπος της επιτροπής ορκωμοσίας στο ABC News.

Οι ανακριτικές αρχές ενδιαφέρονται για έγγραφα κι αρχεία που σχετίζονται με τους δωρητές της επιτροπής και κυρίως με το αντίστοιχο ταμείο για την κάλυψη των δαπανών, σύμφωνα με πηγές που έχουν λάβει γνώση για το περιεχόμενο του εγγράφου της κλήσης των εισαγγελικών αρχών.

Οι αρχές ενδιαφέρονται επίσης, για πληροφορίες σχετικές με τα ονόματα των καλεσμένων στις διάφορες εκδηλώσεις που έγιναν περιφερειακά της ορκωμοσίας. Μεταξύ αυτών των πληροφοριών υπάρχει ανακριτικό ενδιαφέρον για τα πλεονεκτήματα όσων έκαναν τις μεγαλύτερες οικονομικές χορηγίες, όπως επίσης και για τις ευκαιρίες που είχαν για να φωτογραφηθούν με τον πρόεδρο Τραμπ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν έχει καταθέσει με λεπτομέρειες για το ζήτημα αυτό, από τους εισαγγελείς στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Επίσης, ο Άλεν Γουέισελμπεργκ που διετέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα οικογενειακός λογιστής, αλλά και λογιστής στις επιχειρήσεις Τραμπ, έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με τις αρχές. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστός ο βαθμός συνεργασίας του.

Παράλληλα, σε επικοινωνία με τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές, βρίσκονται οι επιχειρήσεις Τραμπ, ενώ οι πηγές που έχουν ενημερωθεί για τις επικοινωνίες αυτές, δεν δημοσιοποιούν λεπτομέρειες, σχετικά με ζητήματα που έχουν συζητηθεί.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συζητήσεων βρίσκεται το ταμείο που οργανώθηκε για την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ, το οποίο είχε δομή μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Το ταμείο αυτό, είχε επιφορτιστεί με την οργάνωση των εκδηλώσεων γύρω από την ορκωμοσία, ενώ έχει αρνηθεί να γνωστοποιήσει με λεπτομέρειες τις ερωτήσεις που έχουν τεθεί από τις ανακριτικές αρχές. Τα χρήματα που συγκέντρωσε το ταμείο ανήλθαν στα 107 εκατομμύρια δολάρια, που είναι το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί για την ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου, στην μοντέρνα πολιτική ιστορία των ΗΠΑ.

Ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Το ABC News έχει αναφερθεί προηγούμενα στο ενδιαφέρον των ομοσπονδιακών αρχών για τους ξένους προσκεκλημένους στην τελετή της ορκωμοσίας του προέδρου Τραμπ, αλλά και τις πιθανές συνεισφορές από ξένους πολίτες, οι οποίες απαγορεύονται.

Μεταξύ των ξένων πολιτών που παρακολούθησαν την ορκωμοσία ήταν ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Βίκτορ Βέκσελμπεργκ, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στην λίστα των Ρώσων ολιγαρχών σε βάρος των οποίων, έχει επιβάλλει κυρώσεις το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Την προηγούμενη χρονιά, η ομάδα έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ είχε ρωτήσει αρκετούς μάρτυρες σχετικά με τα εκατομμύρια δολάρια σε χορηγίες, από χορηγούς με διασυνδέσεις στην Ρωσία, στην Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και στο Κατάρ, σύμφωνα με δηλώσεις στο ABC News, πηγών που είχαν λάβει γνώση για την πορεία των ερευνών.

Ένας στόχος της έρευνας του Μάλερ, ο πολιτικός σύμβουλος Σαμ Πάτεν παραδέχθηκε ως μέρος της συμφωνίας συνεργασίας του με τις αρχές, ότι δέχθηκε ποσό 50.000 δολαρίων για την αγορά εισιτηρίων και για λογαριασμό ενός Ουκρανού επιχειρηματία, που ήθελε να παραστεί σε εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ.

Παρά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν οι εορτασμοί για την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ χαρακτηρίζονται ως μέτριοι στην κλίμακά τους, σε σύγκριση με τους εορτασμούς για την ορκωμοσία προηγούμενων προέδρων. Η μη κερδοσκοπική ομάδα εποπτείας που οργανώθηκε για την επίβλεψη των εορτασμών, οργάνωσε μόλις τρεις μεγάλες εκδηλώσεις, αλλά και μικρές ιδιωτικές συναντήσεις.

Το ποσό ρεκόρ που συγκεντρώθηκε για την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ, ήταν διπλάσιο σε σύγκριση με το ποσό που είχε συγκεντρωθεί κατά την πρώτη ορκωμοσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Στην επιτροπή για την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ, ήταν πρόεδρος ο στενός φίλος του Τόμας Μπαράκ. Προηγούμενα, είχε γίνει γνωστό ότι ο Μπαράκ έδωσε κατάθεση στο γραφείο του Μάλερ, στα τέλη του 2017.

Πηγές που έχουν λάβει γνώση για το περιεχόμενο της κλήσης των εισαγγελικών αρχών της Νέας Υόρκης, δήλωσαν ότι στο έγγραφο της κλήσης δεν υπάρχει αναφορά στο πρόσωπο του Μπαράκ.

Πρόσφατα, εσωτερικά έγγραφα που έχει στην κατοχή του το ABC News έδειξαν ότι η επιτροπή της ορκωμοσίας ξόδεψε ποσό μεγαλύτερο του 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο ξενοδοχείο του Τραμπ στην Ουάσινγκτον (Trump International Hotel), πριν από την προεδρική ορκωμοσία το 2017.

Το ποσό αυτό, συμπεριλαμβάνεται σε μία λίστα δαπανών.

Μεταξύ αυτών των δαπανών, ποσά 130.000 δολαρίων για την κατασκευή ειδικών καθισμάτων για δύο δείπνα προς την τιμήν του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ, 10.000 δολαρίων για το μακιγιάζ του προσωπικού σε ένα άλλο επίσημο δείπνο, αλλά και ποσό 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή μιας νέας απόδοσης του τραγουδιού “New York,” “New York” του Φρανκ Σινάτρα, με την συμμετοχή χορευτριών από το Λας Βέγκας, που ήρθαν στην Ουάσινγκτον με το αεροσκάφος του φίλου του Τραμπ, Στιβ Γουίν.

Ερωτηματικά για το κόστος των εκδηλώσεων της ορκωμοσίας του Τραμπ προκλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, μετά από την δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων των πέντε μεγαλύτερων προμηθευτών στις εορταστικές εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών και η δαπάνη ποσού περίπου 25 εκατομμυρίων δολαρίων σε μία εταιρία οργάνωσης εκδηλώσεων που διαχειρίζονταν μία πρώην σύμβουλος και στενή φίλη της Μελάνιας Τραμπ.

Πρόκειται για την Στέφανι Γουίνστον-Γολκόφ που ίδρυσε την εταιρία WIS Media Partners με έδρα την Καλιφόρνια και η οποία διαχειρίστηκε μερικές από τις εκδηλώσεις. Η εταιρία αυτή πλήρωσε συμβόλαια συνεργασίας σε άλλες εταιρίες που είχαν προσληφθεί και οι οποίες με την σειρά τους, πλήρωσαν άλλες εταιρίες για την παροχή υπηρεσιών που ήταν σχετικές με τις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η Γουίνστον-Γολκόφ πληρώθηκε άμεσα το ποσό των 1,62 εκατομμυρίων δολαρίων για τις υπηρεσίες που προσέφερε, σύμφωνα με προηγούμενη αναφορά του ABC News.

Τα φορολογικά έγγραφα δείχνουν ότι η επιτροπή για την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ ξόδεψε 104 εκατομμύρια δολάρια, από το σύνολο των 107 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε συγκεντρώσει.

Συγκριτικά με την ορκωμοσία του 2009, η ομάδα του (τότε) εκλεγμένου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα συγκέντρωσε 53,2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι δαπάνες της έφτασαν στα 51 εκατομμύρια δολάρια.

Η επιτροπή για την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ προχώρησε επίσης στην δωρεά 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια σειρά από φιλανθρωπικά ιδρύματα (American Red Cross, Salvation Army, Smithsonian Institute κ.α.).

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…