Newsroom

Newsroom

Η Εισαγγελία Βόλου εισηγείται να μη δοθεί άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Να μη δοθεί η τακτική άδεια που δικαιούται στον Δημήτρη Κουφοντίνα εισηγείται η Εισαγγελία του Βόλου.

EK Koufontinas 1

Παρά την πρόσφατη αναιρετική απόφαση του Αρείου Πάγου στο δικαστικό βούλευμα με το οποίο του είχε απορριφθεί το σχετικό αίτημα του, και το οποίο τον οδήγησε σε απεργία πείνας, η Εισαγγελία του Βόλου έχει τη άποψη ότι δεν πρέπει καν να εξεταστεί το νέο αίτημα για την χορήγηση της άδειας επικαλούμενη την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε πρόσφατα ( όπως και σε άλλους κρατούμενους) για στάση σε …βαθμό κακουργήματος.

Συγκεκριμένα στον Δημήτρη Κουφοντίνα αποδίδεται η κατηγορία της απλής συνέργειας (δια ψυχικής συνδρομής) σε βαθμό κακουργήματος στη στάση κρατουμένων που μάλιστα φέρεται να έγινε σε άλλο κτίριο της φυλακής, επειδή συνυπέγραψε ανακοίνωση συμπαράστασης με άλλους συγκρατουμένους του σε απεργό πείνας.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, το αδίκημα της «στάσης κρατουμένων» (174 ΠΚ) δεν είναι πλέον κακούργημα, αλλά πλημμέλημα, επομένως δεν αποτελεί κώλυμα για τη χορήγηση άδειας σε κρατούμενο.

Όμως ο νέος Ποινικός Κώδικας τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιούλη του 2019 , αλλά το δικαστικό συμβούλιο που θα εξετάσει , με νέα σύνθεση, το νέο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για την χορήγηση της άδειας ορίστηκε να συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή (21 Ιούνη).

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατούμενοι, που δεν κατηγορήθηκαν ποτέ πειθαρχικά καθώς δεν τους αποδόθηκαν αυτά που τώρα τους “φορτώνει” η εισαγγελική δίωξη, ενημερώθηκαν για πρώτη φορά γι αυτήν την εξέλιξη από έγγραφο που στάλθηκε στις φυλακές και το οποίο χωρίς να αναφέρει για τι ακριβώς διώκεται ο καθένας γνωστοποιούσε απλώς την άσκηση της ποινικής δίωξης για τα αδικήματα : στάση κρατουμένων, ηθική αυτουργία στη στάση κατά συναυτουργία και κατάσυρροή, απλή συνέργεια στη στάση κατά συναυτουργία και κατά συρροή,διακεκριμένη περίπτωση φθοράς πραγμάτων που χρησιμεύουν για το κοινό όφελος κατά συναυτουργία και ηθική αυτουργία στη διακεκριμένη φθορά κατά συναυτουργία.

Όταν ενημερώθηκε εγγράφως από τις Φυλακές Κασσαβέτειας για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος (και) του Δ. Κουφοντίνα , η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου απευθύνθηκε στις 7-6-2019 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, ζητώντας «περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το για ποια, συγκεκριμένα, εκ των ανωτέρω, αξιόποινη πράξη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του κρατουμένου κατάδικου Δημητρίου Κουφοντίνα, αν είναι σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος, καθώς και το δικονομικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται η σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία μετά την ασκηθείσα ποινική δίωξη».

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά απάντησε ότι ο Δ. Κουφοντίνας κατηγορείται ως απλός συνεργός (διά ψυχικής συνδρομής) σε βαθμό κακουργήματος στη στάση κρατουμένων. Στη συνέχεια , η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου στην πρότασή της προς το Δικαστικό Συμβούλιο, ακολουθώντας το σκεπτικό της αναιρετικής απόφασης του Αρείου Πάγου και σημειώνει πως, αν δεν πληρούνται οι τυπικοί όροι για να δοθεί άδεια σε κρατούμενο, τότε το Δικαστικό Συμβούλιο «απορρίπτει την αίτηση του κατάδικου για τυπικούς λόγους, και δεν προχωρεί σε επάλληλη σκέψη για τη διαπίστωση ή μη της συνδρομής των ουσιαστικών προϋποθέσεων». Αναφερόμενη -κατά πληροφορίες – συγκεκριμένα στην αίτηση του Δ. Κουφοντίνα, αποφαίνεται ότι «δεν συντρέχει η αρνητική τυπική προϋπόθεση της μη εκκρεμούσας σε βάρος του ποινικής διαδικασίας για αξιόποινη πράξη σε βαθμό κακουργήματος» και γι’ αυτό η άδεια που ζήτησε «πρέπει να απορριφθεί για τυπικούς λόγους».

Πηγή: documentonews.gr 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…