Η ΕΕ αντιτίθεται σε ισραηλινό σχέδιο εποικισμού

Περίπου είκοσι Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισκέφθηκαν σήμερα συνοικία εποικισμού της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όπου το Ισραήλ προβλέπει να κατασκευάσει κατοικίες

NewsRoom 16/11/2020 | 16:51

Περίπου είκοσι Ευρωπαίοι διπλωμάτες επισκέφθηκαν σήμερα συνοικία εποικισμού στην περιοχής της Ανατολικής Ιερουσαλήμ όπου το Ισραήλ προβλέπει να κατασκευάσει κατοικίες, καλώντας τις αρχές να επανεξετάσουν το σχέδιό τους.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια απόπειρα ντε φάκτο προσάρτησης και αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει», δήλωσε ο Σβεν Κουν Φον Μπούργκσντορφ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ιερουσαλήμ, κατά την επίσκεψη στη συνοικία Γκίβατ Χάματος.

Η ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού Ir Amin αναφέρει ότι οι αρμόδιες ισραηλινές αρχές απηύθυναν προσκλήσεις για υποβολή προσφορών για την οικοδόμηση τουλάχιστον 1.200 οικιστικών μονάδων. στην Η ζώνη αυτή προορίζεται να γεμίσει με ισραηλινές κατοικίες. 

Τον Φεβρουάριο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δώσει το πράσινο φως για την οικοδόμηση 3.000 κατοικιών σε άλλες περιοχές που έχουν εποικήσει οι Ισραηλινοί.

Αν εγκατασταθεί ο εποικισμός και προχωρήσουν οι κατασκευές κατοικιών, η Ανατολική Ιερουσαλήμ θα αποκοπεί από τη Βηθλεέμ, «καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στη Δυτική Όχθη», σημείωσε ο Σβεν Κουν Φον Μπούργκσντορφ, ο οποίος φορούσε μπλε μάσκα με το έμβλημα της ΕΕ.

«Αυτό θα εμποδίσει επίσης τη συνέχεια ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους όπως αυτό προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είναι διεθνώς αποδεκτά», πρόσθεσε ο Γερμανός διπλωμάτης, ο οποίος κάλεσε «τις ισραηλινές αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους».

Η επίσκεψη των Ευρωπαίων διπλωματών διακόπηκε από Ισραηλινούς υποστηρικτές της ακροδεξιάς που ανέμιζαν ισραηλινές σημαίες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλάντενοφ εξέφρασε σήμερα «μεγάλη ανησυχία» καλώντας και αυτός από την πλευρά του τις αρχές να επανεξετάσουν το σχέδιό τους.

Ο ισραηλινός εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών σημείωσε ζωηρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και μετά την εγκατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Τουλάχιστον 600.000 Ισραηλινοί ζουν σε παράνομους οικισμούς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ενώ τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι κατοικούν στα εδάφη αυτά στα οποία εισέβαλε το Ισραήλ το 1967.

Τον περασμένο Μάιο, ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι η Ένωση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «όλες τις διπλωματικές δυνατότητές της» για να μεταπείσει τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση και να μην εφαρμόσει αυτήν την πρόταση που προβλεπόταν στο ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό.