Η ΕΕ επιφυλάσσεται… να πληρώσει τα "σπασμένα"-Και οι οδηγοί φορτηγών ζητούν αποζημιώσεις μετά τους αγρότες!

 «Να αποζημιωθούν οι Έλληνες μεταφορείς, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται άμεσα, για τις ζημιές που προκαλούνται από το ρωσικό εμπάργκο»…

rodakina1

 «Να αποζημιωθούν οι Έλληνες μεταφορείς, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται άμεσα, για τις ζημιές που προκαλούνται από το ρωσικό εμπάργκο» απαιτεί μετά τους αγρότες και η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), ένας από τους κλάδους που επίσης επλήγη από τους ανόητους χειρισμούς της κυβέρνησης και ειδικά του αντιπροέδρου της και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου έναντι της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση έχει αποκτήσει βαρύ «πονοκέφαλο πλέον¨, που κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων για να βρει λύσεις στα τεράστια προβλήματα που προκλήθηκαν από το εμπάργκο. Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Απόστολος Κενανίδης, η δυσμενής αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στον κλάδο, που έρχεται να προστεθεί στη δραματική συρρίκνωση του μεταφορικού έργου, λόγω της οικονομικής κρίσης και του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η ΟΦΑΕ, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, θα προσπαθήσει, από την πλευρά της, να συνεισφέρει, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο για τους μεταφορείς που εκπροσωπεί. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρακολουθεί τις εξελίξεις, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και ενημερώνει άμεσα τα μέλη της για τις τυχόν εξελίξεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα σε ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ημαθίας στη Βέροια, όπου θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Περιφέρειας, προκειμένου να εκτιμηθεί εκ νέου κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις αντιμετώπισης της κρίσης.

Στάση αναμονής για τις αποζημιώσεις κρατά η Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο μεταξύ, όσο κι αν στην Ελλάδα ενισχύεται η ελπίδα ότι θα δοθούν αποζημιώσεις και μάλιστα άμεσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κρατά χαμηλούς τους τόνους. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ωστόσο πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό –και ποιο θα είναι αυτό– από το ύψους 400 εκατ. ευρώ ταμείο αποζημιώσεων της ΕΕ για να βοηθηθούν οι αγρότες.

Ο επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσόλος διέκοψε το σαββατοκύριακο τις αυγουστιάτικες διακοπές που κάνει παραδοσιακά η Επιτροπή για να επιστρέψει στις Βρυξέλλες, μαζί και με άλλο υψηλόβαθμο προσωπικό, και δημιούργησαν μια ειδική ομάδα για να αναζητήσουν λύσεις.

Ο στόχος είναι να βρεθούν εναλλακτικές αγορές και να αναλυθούν οι επιπτώσεις από τη μονοετή απαγόρευση που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Καθώς μερικές χώρες μέλη αυξάνουν τη πίεση για να καταβληθούν αποζημιώσεις, οι αξιωματούχοι ενδέχεται επίσης να συμφωνήσουν να δοθούν αποζημιώσεις από ένα ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013, στο πλαίσιο των αγροτικών μεταρρυθμίσεων. Μέχρι σήμερα το ταμείο αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.

“Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως είναι λίγο νωρίς για να συζητήσουμε το κόστος των συνεπειών”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ρότζερ Γουέιτ, εκπρόσωπος της Επιτροπής.

“Εξετάζουμε κάθε προϊόν ξεχωριστά. Ελπίζουμε πως μέχρι την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των δυνητικών επιπτώσεων ώστε να μπορέσουμε να την συζητήσουμε με τα κράτη μέλη”.

Αγροτικοί εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν μια συντονισμένη στρατηγική. Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Εξωτερικών για τις συνέπειες που έχει υποστεί η χώρα μας από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, στις εισαγωγές τροφίμων και οπωροκηπευτικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Κούρκουλας ήταν καθησυχαστικός.

“Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον ευρωπαίο Επίτροπο. Την Πέμπτη η Κομισιόν θα συνεδριάσει για το θέμα και τέλος Αυγούστου αναμένεται Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και με την ελληνική πρεσβεία στην Μόσχα αλλά και με τον ομόλογο μου στην Ρωσία. Παρακολουθούν το θέμα και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κουρκούλας μετά το τέλος σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Κυριακή Φιλτισάκου βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ – «Ποτέ δεν έκανα χρήση απαγορευμένης ουσίας»

5952966

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Κυριακή Φιλτισάκου βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ – «Ποτέ δεν έκανα χρήση απαγορευμένης ουσίας»

Μάλιστα η Κυριακή Φιλτισάκου μόνη της ενημέρωσε τους πάντες ότι το θετικό δείγμα αφορά την…

Ραγδαίες εξελίξεις στα Τέμπη: Την ποινική δίωξη της προέδρου της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου ζητά ο ανακριτής

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Ραγδαίες εξελίξεις στα Τέμπη: Την ποινική δίωξη της προέδρου της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου ζητά ο ανακριτής

Τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η άσκηση της δίωξης της κ. Τσιαπαρίκου είναι αυτά…

Ακρίτα: Η απάντηση στα «δημοσιογραφικά σφουγγαρόπανα της πετσωμένης Δεξιάς» – Αναλυτικά η επιστολή

Ακρίτα 1

Ακρίτα: Η απάντηση στα «δημοσιογραφικά σφουγγαρόπανα της πετσωμένης Δεξιάς» – Αναλυτικά η επιστολή

«Ως πολίτης, λοιπόν, είμαι έτοιμη να κριθώ κι εγώ επί ίσοις όροις από τα δικαστήρια,…

Κανέλλη: Το καρφί για Πορτοσάλτε στον αέρα του ΣΚΑΪ – Πως αντέδρασε η δημοσιογράφος (video)

κανελλη

Κανέλλη: Το καρφί για Πορτοσάλτε στον αέρα του ΣΚΑΪ – Πως αντέδρασε η δημοσιογράφος (video)

Η Λιάνα Κανέλλη «έκραξε» τον Άρη Πορτοσάλτε για το πρόγραμμα διακοπών που πρότεινε στους Έλληνες

Καρυστιανού: Στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση με αφορμή τη γιορτή της Δημοκρατίας – «Πού να βρεθεί τσίπα εκεί ψηλά»

6243530

Καρυστιανού: Στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση με αφορμή τη γιορτή της Δημοκρατίας – «Πού να βρεθεί τσίπα εκεί ψηλά»

Μάλιστα η Μαρία Καρυστιανού επισημαίνει ότι η αλαζονεία τους έχει τυφλώσει