ΧΠ

Χαράλαμπος Παπασωτηρίου

Η δυναμική των αμερικανικών εκλογών

Γιατί θα βγεί ο Μπάιντεν και ποιές είναι οι τρεις ομάδες του αμερικανικού πληθυσμού που εγκαταλείπουν τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογες του 2020

AP 20297085423542

Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων ο Τζο Μπάιντεν προηγείται σταθερά σε όλες τις πολιτείες που πήρε η Χίλαρι Κλίντον το 2016. Προηγείται επίσης σε διάφορες πολιτείες που το 2016 πήγαν στον Τραμπ: Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, και πιο οριακά στις Φλόριντα, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Άιοβα.

Ο Τραμπ προηγείται μονάχα οριακά στο Τέξας και την Αριζόνα, που για δεκαετίες ήταν σταθερά προπύργια των ρεπουμπλικανών. Για να εκλεγεί ο Μπάιντεν, χρειάζεται μόνο να κερδίσει λίγες από αυτές τις πολιτείες, ενώ ο Τραμπ για να επανεκλεγεί χρειάζεται να τις κερδίσει σχεδόν όλες.

Ως εκ τούτου, το περιοδικό Economist δίνει 96% πιθανότητες να εκλεγεί ο Μπάιντεν και μόνο 4% πιθανότητες να εκλεγεί ο Τραμπ. Η δυναμική αυτή οφείλεται κυρίως σε απώλειες που είχε ο Τραμπ σε τρεις ομάδες του αμερικανικού πληθυσμού, που του έδωσαν υψηλά ποσοστά το 2016.

Πρώτον, πολλοί ηλικιωμένοι τον εγκαταλείπουν, λόγω του ότι πλήττονται δυσανάλογα από την πανδημία. Οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Τραμπ δεν χειρίστηκε καλά την πανδημία. Το ζήτημα αυτό επισκίασε την οικονομία, στην οποία οι επιδόσεις του ήταν πολύ καλές (η χαμηλότερη ανεργία εδώ και 50 χρόνια), όπως αναγνώριζε μια πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις.

Δεύτερον, τον εγκαταλείπουν πολλές λευκές γυναίκες στα προάστια, που ενοχλήθηκαν όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από την άρνηση του Τραμπ να αποκηρύξει απερίφραστα τον ρατσισμό. Του προσάπτουν επίσης ανάρμοστη συμπεριφορά που δεν συνάδει με το κύρος του αξιώματός του.

Τρίτον, τον εγκαταλείπουν πολλοί στρατιωτικοί, που εδώ και μισό αιώνα ήταν από τις πιο φιλο-ρεπουμπλικανικές ομάδες της αμερικανικής κοινωνίας. Τους στρατιωτικούς ενόχλησε η εγκατάλειψη στο έλεος της Τουρκίας το 2018 των Κούρδων της Συρίας, των συμπολεμιστών τους για χρόνια ενάντια στο λεγόμενο «ισλαμικό κράτος». Τους ενόχλησε ότι μπροστά σε όλη την υφήλιο στο Ελσίνκι τον Ιούλιο 2018 σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν ο πρόεδρος Τραμπ απέρριψε το ομόφωνο πόρισμα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας περί της ρωσικής επέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του 2016, επειδή ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι δεν είχε συμβεί. Τους ενοχλεί επίσης ότι ο Τραμπ τους θεωρεί «κορόιδα», που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την πατρίδα τους χωρίς σημαντικά υλικά οφέλη.

Η προεκλογική στρατηγική του Μπάιντεν ήταν να μετατρέψει τις εκλογές όχι σε επιλογή μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, αλλά σε δημοψήφισμα για τον Τραμπ. Ως εκ τούτου, ο Μπάιντεν την άνοιξη και το καλοκαίρι φέτος τηρούσε πολύ χαμηλό προφίλ, αφήνοντας τον Τραμπ να αυτοκαταστρέφεται με τους ελλιπείς χειρισμούς της πανδημίας. Η στρατηγική του Μπάιντεν φαίνεται να αποδίδει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι φέτος θα ψηφίσει υψηλότερο ποσοστό των Αμερικανών από ότι σε οποιαδήποτε άλλη προεδρική εκλογή τα τελευταία εκατό χρόνια.

Αυτή η ασυνήθιστα υψηλή συμμετοχή δεν πηγάζει από κάποιον σημαντικό ενθουσιασμό υπέρ του Μπάιντεν. Πηγάζει από την επιθυμία των περισσότερων
Αμερικανών να τερματίσουν την προεδρία Τραμπ. Παρεμπιπτόντως θα εκλέξουν πρόεδρο τον Μπάιντεν.

*Ο κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

gymnastirio

Βίντεο-σοκ στο Νιου Τζέρσεϊ: Πατέρας αναγκάζει τον 6χρονο γιο του να τρέξει στο διάδρομο μέχρι θανάτου

Η υπόθεση είναι ανατριχιαστική καθώς παρακολουθούμε τον αδίστακτο πατέρα να κάνει βασανιστήρια στο 6χρονο παιδάκι…

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

3

Βίντεο-ντοκουμέντο από Ακρόπολη: Η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν ανενόχλητοι στον Ιερό Βράχο

Φαίνεται η στιγμή που οι χλαμυδοφόροι μπαίνουν χαμογελαστοί, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει, στον αρχαιολογικό…