Newsroom

Newsroom

Η δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντυ και η Μπάμπουσκα

Του Γιάννη Μπαζού 

kennedy

Του Γιάννη Μπαζού 

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, στο Ντάλας του Τέξας, η προεδρική αυτοκινητοπομπή που περνούσε μέσα από τους δρόμους της πόλης χτυπήθηκε και δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντυ. Αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, οι άντρες του FBI και της CIA, ανέκριναν όλους όσοι ήταν παρόντες, πήραν καταθέσεις απ’ όλους τους μάρτυρες, ενώ κατασχέθηκαν οι φωτογραφικές και κινηματογραφικές μηχανές τους προκειμένου το υλικό να εξεταστεί ενδελεχώς. Επειδή, λόγω της έντασης και του πανικού που ακολούθησε οι μαρτυρικές καταθέσεις ήταν πολλές φορές αντικρουόμενες, οι ανακριτικές αρχές έριξαν ιδιαίτερο βάρος στο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που έπεσε στα χέρια τους.


Όταν οι φωτογραφίες εμφανίστηκαν και άρχισαν να συνθέτουν την ευρύτερη εικόνα, οι πράκτορες του FBI, πρόσεξαν μια παράξενη μεσήλικη γυναίκα, ντυμένη με μια μακριά καφέ-μπεζ καμπαρντίνα, γυαλιά και ένα μαντήλι στο κεφάλι, που έβγαζε φωτογραφίες. Αυτό που έκανε τους πράκτορες του FBI να την προσέξουν, ήταν η παράξενη συμπεριφορά της. Την ώρα που έπεσαν οι πυροβολισμοί, ο περισσότερος κόσμος προσπάθησε να καλυφθεί, ενώ όσοι βρίσκονταν σε ανοιχτό χώρο –ακόμα και αστυνομικοί- έπεσαν στο γρασίδι, μην γνωρίζοντας εκείνη τη στιγμή ποιος και γιατί πυροβολεί. Αντίθετα η μεσήλικη αυτή γυναίκα, όχι μόνον βρέθηκε πολύ κοντά στο προεδρικό όχημα, αλλά έμεινε όρθια συνεχίζοντας να φωτογραφίζει, ενώ αργότερα αναμείχθηκε με το πλήθος και εγκατέλειψε το χώρο του εγκλήματος, χωρίς να γίνει αντιληπτή. Ο τρόπος που ήταν ντυμένη, και η κάμερα που κρατούσε στο πρόσωπό της φωτογραφίζοντας ασταμάτητα, δεν άφηναν και πολλά περιθώρια για να την αναγνωρίσει κανείς. Οι αυτόπτες μάρτυρες που ρωτήθηκαν δεν φάνηκαν να τη θυμούνται μέσα στον πανικό που ακολούθησε, και οι ανακριτικές αρχές έκαναν ολόκληρη έρευνα, δημοσιεύοντας και τη φωτογραφία της, προκειμένου να βρεθεί, αλλά μάταια. Τις επόμενες μέρες, βρέθηκαν, αναγνωρίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν όλοι όσοι ήταν στο σημείο εκείνο, εκτός από τη γυναίκα αυτή.


Ποια ήταν αυτή η άγνωστη γυναίκα; Πώς ξέφυγε από τον αστυνομικό κλοιό; Το όνομά της δεν το έμαθε κανείς ποτέ, κι έτσι λόγω της ηλικίας και του ντυσίματός της, οι Αρχές την ονόμασαν «Μπάμπουσκα» (που στη ρωσική γλώσσα σημαίνει «γιαγιά»), ίσως αφήνοντας κι ένα υπονοούμενο πως μπορεί να ήταν πράκτορας της Ρωσίας. Από τότε, πολλές υποθέσεις έχουν γίνει, πολλές θεωρίες συνομωσίας έχουν διατυπωθεί, πολλές εκδοχές έχουν ακουστεί, ανάμεσα σ’ αυτές και η πλέον ευφάνταστη εκδοχή που θέλει την «Μπάμπουσκα» να είναι ταξιδιώτης του Χρόνου, που ήρθε για να εξιχνιάσει τη συνταραχτική αυτή υπόθεση, που στιγμάτισε την πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών.   

 

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…