Η Δικαιοσύνη δείχνει… να συνδέονται ΕΥΠ και Predator

Καταρρέει η ρητορική της κυβέρνησης ότι οι υποκλοπές μέσω ΕΥΠ και μέσω Predator, είναι δύο διαφορετικά ζητήματα, αφού η ελληνική δικαιοσύνη εδώ και μήνες έχει συσχετίσει, σε κοινή δικογραφία, 12 υποθέσεις που αφορούν τις παράνομες παρακολουθήσεις.

Untitled design2 e1680791190446

Μια σειρά από μηνυτήριες αναφορές, που κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπέβαλαν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, και άλλοι ιδιώτες υποστηρίζοντας πως υπήρξαν θύματα παρακολούθησης είτε μέσω των «νόμιμων επισυνδέσεων» της ΕΥΠ, είτε μέσω της μόλυνσης των κινητών τους με το κακόβουλο λογισμικό Predator, έχουν συσχετισθεί σε μια κοινή υπόθεση που βρίσκεται υπό διερεύνηση από την ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό αποκαλύπτει ρεπορτάζ του ερευνητικού δημοσιογραφικού μέσου Solomon, σύμφωνα με το οποίο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από πολιτικούς, δημοσιογράφους και ιδιώτες, που καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα παρακολούθηση, είτε μέσω των «νόμιμων επισυνδέσεων» της ΕΥΠ, είτε μέσω της μόλυνσης των κινητών τους με το κακόβουλο λογισμικό Predator, έχουν συσχετιστεί σε μια κοινή υπόθεση, η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε η ομάδα του Solomon κατά στελεχών της ΕΥΠ, η μηνυτήρια αναφορά του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κατά της εταιρείας Intellexa, που εδρεύει στην Ελλάδα, και εξάγει το Predator σε άλλες χώρες,​​ οι μηνυτήριες αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη, της Όλγας Γεροβασίλη, και του Γιώργου Καμίνη, καθώς και η πιο πρόσφατη, που υπέβαλε η Ελληνοαμερικανίδα πρώην μάνατζερ ασφαλείας του Facebook, Άρτεμις Σίφορντ.

Παρόλο που ορισμένες από τις υποθέσεις αναφέρονται αποκλειστικά σε παρακολούθηση, είτε από την ΕΥΠ είτε με τη χρήση Predator, η ελληνική δικαιοσύνη έχει συσχετίσει τις υποθέσεις.

Στο ρεπορτάζ παρατίθεται ακόμα η αναφορά σε «βεβαιωμένες συμπτώσεις παρακολουθήσεων ατόμων» τόσο μέσω της ΕΥΠ όσο και με το Predator, που έκανε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Νίκη Λυμπεράκη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε σχολιάσει ότι «όταν έχεις μία κοινή λίστα στόχων, προφανώς εξ αντικειμένου υπάρχει συντονισμός και συνεργασία».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα παρόλο που όλο αυτό το διάστημα η «κυβέρνηση έχει εμμείνει στην επίκληση άγνοιας για τη χρήση του Predator, την οποία έχει αποδώσει σε “ιδιώτες”, οι ενδείξεις που συνηγορούν προς την εμπλοκή της είναι πολύ ισχυρές:

-από την «προστασία» που παρείχε η κυβερνητική πλειοψηφία στους εκπροσώπους της Intellexa, ώστε να μην αναγκαστούν να δώσουν εξηγήσεις στη σχετική Επιτροπή του κοινοβουλίου,

-έως την παραδοχή πως η Intellexa όχι απλώς δεν είναι «άγνωστη», αλλά το ελληνικό κράτος της χορήγησε άδεια για την εξαγωγή του Predator σε άλλες χώρες,

-ή την αναφορά σε δημοσιεύματα έως και των ονομάτων των αστυνομικών που φέρονταν να έχουν επιφορτιστεί με τη χρήση του Predator.

Υπάρχει ακόμη μια ένδειξη, που υπογραμμίζει την ενοχική στάση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Παρότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην οποία καταγράφηκαν περιπτώσεις επιμόλυνσης με Predator, ακόμη και πολιτικών προσώπων, παρά την ιδιαιτερότητα των συγκυριών σε ζητήματα όπως π.χ. τα ελληνοτουρκικά, και παρότι τεχνικά τέτοια δυνατότητα προσφέρεται (π.χ. εργαστήριο Citizen Lab στο πανεπιστήμιο του Τορόντο), όλους αυτούς τους μήνες δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για τον έλεγχο των κινητών των Ελλήνων βουλευτών».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ:

Ταμάγιο Πέρι: Καρχαρίας κατασπάραξε τον ηθοποιό των Πειρατών της Καραϊβικής – Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο

4b8dc6c6 pirates caribbean

Ταμάγιο Πέρι: Καρχαρίας κατασπάραξε τον ηθοποιό των Πειρατών της Καραϊβικής – Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο

Ο Ταμάγιο Πέρι ήταν επίσης επαγγελματίας σέρφερ, με τον καρχαρία να τον κατασπαράζει την ώρα…

Τραγωδία στη Νότια Κορέα: Πάνω από 15 νεκροί από πυρκαγιά σε εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών λιθίου

κορεα

Τραγωδία στη Νότια Κορέα: Πάνω από 15 νεκροί από πυρκαγιά σε εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών λιθίου

Λόγω της έντασης της πυρκαγιάς, οι διασώστες δυσκολεύονται να ταυτοποιήσουν τους νεκρούς

Σοκ στην Αχαΐα: Απείλησε ότι θα σκοτώσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει η 32χρονη (video)

ενδοοικογενειακή βία 1

Σοκ στην Αχαΐα: Απείλησε ότι θα σκοτώσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του – Προσπάθησε να αυτοκτονήσει η 32χρονη (video)

Μια 32χρονη γυναίκα στην Αχαΐα προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της μετά από απειλές…

Ορέστης Χαλκιάς: Απάντησε στα ομοφοβικά σχόλια που άκουσε μετά το Maestro – «Θέλουν μια κουτουλιά αν και είμαι κατά της βίας» (video)

profile player 960x540 21

Ορέστης Χαλκιάς: Απάντησε στα ομοφοβικά σχόλια που άκουσε μετά το Maestro – «Θέλουν μια κουτουλιά αν και είμαι κατά της βίας» (video)

«Μου έστειλαν πολλά μηνύματα άνθρωποι που έχουν ταυτιστεί με τον ρόλο μου», ανέφερε ο Ορέστης…