ΑΚ

Ανδρέας Κοσιάρης

Η Διεθνής του φασισμού ήταν στο Καπιτώλιο

Παρακολουθώντας τις εικόνες από την εισβολή των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, ανάμεσα στις δεκάδες αμερικανικές σημαίες και τις σημαίες της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ, μπορούσε κανείς να δει και κάποιες που ίσως εκ πρώτης όψεως δεν «κολλούσαν» με το γενικό αμερικανικό εθνικιστικό πλαίσιο.

2000

Πολυάριθμες ήταν οι σημαίες με το σύμβολο των libertarians, των αυτοαποκαλούμενων «αναρχο-καπιταλιστών», ένα κουλουριασμένο φίδι σε κίτρινο φόντο μαζί με το σλόγκαν «Don’t Tread On Me» («Μη με πατάς», σε ελεύθερη μετάφραση), σύμβολο που και αυτοί με τη σειρά τους έχουν «δανειστεί» από την αμερικανική επανάσταση εναντίον των Άγγλων. Αντίστοιχα πολλές και οι σημαίες της Συνομοσπονδίας, των ηττημένων δηλαδή του Αμερικανικού εμφυλίου. Ως εδώ όλα καλά και… συστοιχισμένα με την ακροδεξιά οσμή του Τραμπικού πλήθους.

  • confederate
  • tread flag
Η σημαία της Συνομοσπονδίας μέσα στο Καπιτώλιο και η κίτρινη σημαία Γκάντσντεν έξω από αυτό.

Όμως διάσπαρτες μέσα στο πλήθος μπορούσε κανείς να δει σημαίες του Ισραήλ, της Βενεζουέλας, της Κούβας, τη μοναρχική σημαία του Ιράν, αλλά και την τρίχρωμη Ινδική σημαία. Τι δουλειά είχαν σημαίες ξένων κρατών σε μία ξεκάθαρα αμερικανοκεντρική «διαδήλωση»;

Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Ο Τραμπικός φασισμός έχει συγκεντρώσει γύρω του «κάθε καρυδιάς καρύδι» από τη Διεθνή της ακροδεξιάς, όχι μόνο ως συσπείρωση των απανταχού της γης φασιστών στις δικές τους χώρες, αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ, όπου πολλοί εκ των μεταναστών ή «προσφύγων» ανήκουν πολιτικά στις πιο ακροδεξιές πτέρυγες των πολιτικών κινημάτων των χωρών από τις οποίες προέρχονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μοναρχική σημαία του Ιράν. Ο Σάχης είχε επανέλθει με τη στήριξη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Βρετανίας το 1953, και μετά την καθαίρεσή του από την Ισλαμική επανάσταση του 1979, πολλοί από τους μεταναστεύσαντες στις ΗΠΑ Ιρανούς ήταν οπαδοί της μοναρχίας. Αυτοί παραδοσιακά εντάσσονται στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις ΗΠΑ, και εσχάτως έχουν γίνει φανατικοί οπαδοί του Τραμπ. (βλ. και την εξαιρετική εκπομπή United Shades of America του κωμικού W. Kamau Bell, σεζόν 5 επεισόδιο 6, «Iranian-Americans in NY»)

iranian monarchist
Σημαίες της Ιρανικής μοναρχίας και πανό «Ιρανοί για τον Τραμπ» έξω από το Καπιτώλιο

 

Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τους Κουβανούς και Βενεζουελάνους μετανάστες και «πρόσφυγες» στις ΗΠΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών έχει από δεξιές έως ακροδεξιές πολιτικές απόψεις, με ειδικά τους Κουβανούς μετανάστες να είναι σε μεγάλο ποσοστό απόγονοι μεγαλογαιοκτημόνων και επιχειρηματιών που η Κουβανική επανάσταση εκδίωξε από τη χώρα. Οι Κουβανοί και οι Βενεζουελάνοι είναι στις ΗΠΑ κινητήριος μοχλός των αποπειραμένων πραξικοπημάτων στις χώρες καταγωγής τους.

  • cuban
  • venezuelan
Σημαίες της Κούβας και της Βενεζουέλας ανάμεσα στους οπαδούς του Τραμπ.

 

Αντίστοιχα, η σημαία του Ισραήλ, ενός κράτους που εφαρμόζει ένα σύστημα απαρτχάιντ και κακοποιεί συστηματικά τους κατοίκους των κατεχόμενων Παλαιστινιακών περιοχών, δεν θα μπορούσε να λείπει από τη «συλλογή» του Τραμπικού πλήθους. Παραδοσιακά στενά συνδεδεμένο με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (αλλά και με τους Δημοκρατικούς, όπως στην περίπτωση των Κουβανών και Βενεζουελάνων, να προσπαθούν απεγνωσμένα να το προσεταιριστούν) το Ισραηλινό λόμπι λύνει και δένει στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Με τις στενές σχέσεις (και την πολιτική βοήθεια) του Τραμπ με τον Νετανιάχου, η Ισραηλινή ακροδεξιά βρήκε κι αυτή έναν «Μεσσία» στο πρόσωπο του Τραμπ.

  • israeli flag
  • israeli flag2
Σημαίες του Ισραήλ στο Τραμπικό πλήθος.

 

Φυσικά, η συνύπαρξη σημαιών του Ισραήλ με καραμπινάτους νεοναζί, όπως μαρτυρά και το μπλουζάκι «Στρατόπεδο Άουσβιτς» που φορούσε ένας εξ αυτών, δημιουργεί το δικό της οξύμωρο σχήμα. Αλλά είναι ένα οξύμωρο που έχει γίνει σύνηθες για την Ισραηλινή ακροδεξιά, που προτιμά να κατηγορεί ως αντισημίτες και προδότες ακόμα και Εβραϊκής καταγωγής αριστερούς, αλλά δεν έχει πρόβλημα να συνεργάζεται και να συμπορεύεται με ανθρώπους που θα ήθελαν διακαώς την εξόντωση των Εβραίων.

  • camp auschwitz close up
  • camp auschwitz
Ανάμεσα στους εισβολείς στο Καπιτώλιο και ένας με μπλούζα «Στρατόπεδο Άουσβιτς» και το σλόγκαν «Η εργασία ελευθερώνει».

Δείγμα της αγαστής συνύπαρξης των διαφόρων εθνοτικών «φυλών» της διεθνούς ακροδεξιάς, ήταν και οι σημαίες της Ινδίας. Το κυβερνών BJP του Ναρέντρα Μόντι έχει τις ρίζες του στα φασιστικά κινήματα της Ινδίας και οι προειδοποιητικές κραυγές από την πολυπληθή χώρα της νότιας Ασίας για την άνοδο του φασισμού στο πρόσωπο του Ινδού πρωθυπουργού ακούγονται εδώ και χρόνια.

indian flag
Σημαίες της Ινδίας έξω από το Καπιτώλιο.

 

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί και σε μία άλλη σημαία που βρέθηκε ανάμεσα στο πλήθος των οπαδών του Τραμπ, αυτής του Νοτίου Βιετνάμ. Των συνεργατών δηλαδή των εισβολέων Γάλλων και Αμερικανών στην χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, πολλοί εκ των οποίων μετανάστευσαν επίσης στις ΗΠΑ μετά την ήττα και την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων το 1975.

Πηγή:Infowar

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…