Η διεθνής πρωτοβουλία OCCRP αναδεικνύει την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για Βαξεβάνη και Novartis

Τι αναφέρει για την υπόθεση η πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς

opprc

Θέμα στην ιστοσελίδα της διεθνούς δημοσιογραφικής πρωτοβουλίας OCCRP για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς έγινε η απαλλακτική εισήγηση της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ελένης Μετσοβίτου, προς το Δικαστικό Συμβούλιο, αναφορικά με τις ποινικές διώξεις που είχε ασκήσει σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη και άλλων δημοσιογράφων (Γιάννα Παπαδάκου, Γιάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Τάρκας) για την υπόθεση της Novartis η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα, “η Novartis αναγνώρισε σε δύο συμβιβασμούς το 2020 με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι δωροδόκησε Έλληνες γιατρούς και πολιτικούς και κατέβαλε πρόστιμα 347 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση πολιτικοποίησε την υπόθεση, επιμένοντας ότι τα δημοσιεύματα για την υπόθεση και και οι έρευνες για αυτήν είχαν ως απώτερο στόχο να πλήξουν τους πολιτικούς συμμάχους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας“.

Στο άρθρο σημειώνεται ακόμα ότι η υπόθεση της Novartis έχει προκαλέσει πολιτική σύγκρουση που πυροδοτήθηκε από πολλαπλές αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπως η μη δίωξη των κατηγορούμενων υπουργών που βρέθηκαν με “αδιευκρίνιστα” ποσά στους λογαριασμούς τους.

Αναφορά γίνεται και στην πρόσφατη αποκάλυψη του Documento για τον Ανδρέα Λοβέρδο και την επίσημη μετάφραση εγγράφου του FBI στην οποία είχε “εξαφανιστεί” η αναφορά σε χρήματα που φέρεται να είχε λάβει ο πρώην υπουργός για “χάρες” προς τη Novartis. Επισημαίνεται επίσης ότι οι διώξεις σε βάρος των δημοσιογράφων και της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη έχουν προκαλέσει μαζικές αντιδράσεις από ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία των ΜΜΕ.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους