Newsroom

Newsroom

Η διάσχιση της Μεσογείου, "η πιο θανατηφόρα διαδρομή του κόσμου"

Καταπέλτης για τη μεταναστευτική πολιτική και πρακτική πολλών ευρωπαϊκών κρατών είναι η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους…

4548026 6 5423 ill 4548026 adfc 175330 cbd67f2fe80ef4e97d1ae2466617cb3b

Καταπέλτης για τη μεταναστευτική πολιτική και πρακτική πολλών ευρωπαϊκών κρατών είναι η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Με αφορμή την περιπέτεια των 700 και πλέον μεταναστών του πλοίου Blue SKy M, παραθέτουμε τα σημαντικότερα κομμάτια του σχετικού άρθρου του γαλλικού Monde που δημοσιεύτηκε : 

Τουλάχιστον 3.419 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τον περασμένο Ιανουάριο. Η διάσχισή της έχει γίνει «η πιο θανατηφόρα διαδρομή του κόσμου», ανακοίνωσε την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (ΥΑΗΕΠ). Συγκριτικά, κατά την ίδια περίοδο, σχεδόν 540 άτομα πέθαναν στον κόλπο της Βεγγάλης, στη νοτιοανατολική Ασία και περισσότεροι από 240 στα ανοιχτά του Κέρατος της Αφρικής.

Από την αρχή της χρονιάς, πάνω από 207 χιλιάδες μετανάστες επεχείρησαν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Πρόκειται για αριθμό τρεις φορές μεγαλύτερο από το τελευταίο ρεκόρ. Το 2011 70 χιλιάδες μετανάστες είχαν εγκαταλείψει τις χώρες τους εξαιτίας της Αραβικής Άνοιξης. «Αυτοί οι αριθμοί δημιουργούν ένα νέο επίπεδο σε σχέση με αυτό που παρακολουθούμε φέτος: Είμαστε μπροστά σε μια αψίδα συγκρούσεων κι η Ευρώπη έχει πληγεί ευθέως», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΥΑΗΕΠ.
Με τις συγκρούσεις σε νότο (Λιβύη), ανατολή (Ουκρανία) και Μέση Ανατολή (Συρία κι Ιράκ), η Γηραιά Ήπειρος γνωρίζει το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων από τη θάλασσα που είχε ποτέ. Κοντά στο 80% των αναχωρήσεων γίνεται από τις ακτές της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και τη Μάλτα.

«Αδιάφορη η Ευρώπη», λέει αγανακτισμένος ο επικεφαλής της ΥΑΗΕΠ. Η Αρμοστεία κατακρίνει τη μεταναστευτική πολιτική των Ευρωπαϊκών κρατών, σημειώνοντας με λύπη πως ορισμένες κυβερνήσεις επικεντρώνονται περισσότερο στη διατήρηση των ξένων έξω από τα σύνορά τους παρά στο σεβασμό του ασύλου. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, επικεφαλής της ΥΑΗΕΠ εξηγεί: «Όλες τις χώρες τις απασχολούν ζητήματα ασφάλειας και διαχείρισης της μετανάστευσης αλλά οι πολιτικοί οφείλουν να δρουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμφανίζονται ζωές ανθρώπων ως παράπλευρες απώλειες».

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση αυτού του αριθμού, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζέιντ Ρα’αντ Αλ-Χουσεΐν κατέδειξε επίσης την αδιαφορία των ευρωπαϊκών κρατών προς τους μετανάστες: «Η έλλειψη ενδιαφέροντος που βλέπουμε σε πολλές χώρες μπροστά στις κακουχίες και την εκμετάλλευση που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι είναι σοκαριστική».

Η φωτογραφία είναι του Associated Press.

Μάθετε περισσότερα για τη μετανάστευση στη Μεσόγειο στο σχετικό γαλλόφωνο βίντεο του Monde πατώντας εδώ.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…