Newsroom

Newsroom

Η δεύτερη κατοχή

Του Ανδρέα Παράσχου Τετάρτη και Πέμπτη τα δελτία ειδήσεων μετέφεραν στα σπίτια μας τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στάσεις εργασίας και απεργίες…

Του Ανδρέα Παράσχου

Τετάρτη και Πέμπτη τα δελτία ειδήσεων μετέφεραν στα σπίτια μας τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, στάσεις εργασίας και απεργίες κατά της λιτότητας σε χώρες της Ευρώπης.

Ήταν μια κίνηση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, η οποία κήρυξε τη 14η Νοεμβρίου ως Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης ενάντια στη Λιτότητα.

Συνολικά σε 23 χώρες ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. Οι πλέον δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στις χώρες του Νότου, όπου τα προβλήματα του κοσμάκη έφτασαν στο «μη παρέκει».

Κάπου βρίσκανε απέναντί τους και την αστυνομία. Στην Ιταλία και στην Ισπανία φοιτητές συγκρούστηκαν με ροπαλοφόρους αστυνομικούς κι έπεσε το ξύλο της αρκούδας. Είναι τρομακτικό άμα σκεφτείς ότι στη Γηραιά Ήπειρο, που πλήρωσε τον βαρύτατο φόρο αίματος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με πέραν των 40 εκατομμυρίων νεκρών, 60 χρόνια μετά, την επομένη της καθιερωμένης μέρας τιμής των βετεράνων πολεμιστών, ο κόσμος τρώει ξύλο στους δρόμους επειδή διαμαρτύρεται ενάντια σε μια δεύτερη κατοχή, τύποις αναίμακτη.

Κι είναι και ανατριχιαστικό, άμα σκεφτείς ότι όντως, κατά πως είπε ο Μαρξ, «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα», καθώς και αυτή η κατοχή στην Ευρώπη έχει ως άξονα τη Γερμανία της συντηρητικής και σκληροτράχηλης Άνγκελα Μέρκελ.

Στόχος του Βερολίνου, αυτή τη φορά, να καθυποτάξει οικονομικά την υπόλοιπη Ευρώπη, υποθηκεύοντας όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη, και διά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τον έλεγχο του οποίου παλεύει τώρα να διασφαλίσει, θα ανακεφαλαιοποιήσει όλες τις τράπεζες που κρατικοποιήθηκαν ή βρίσκονται στα πρόθυρα, με αποτέλεσμα στα επόμενα χρόνια να τις έχει υπό τον πλήρη έλεγχό της.

Όταν τελειώσει αυτή η κρίση, η περιβόητη Deutsche Bank θα αποτελεί το μέγα τραπεζικό θηρίο της Γηραιάς Ηπείρου, όπως ακριβώς έγιναν και μερικές από τις αμερικανικές τράπεζες μετά την κρίση του 2007-8. Έτσι, σε πεντέξι χρόνια, θα κατανοήσουμε όλοι με τον πιο σκληρό τρόπο τι είναι η παγκοσμιοποίηση. Τουτέστιν, η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων θα έχουν χάσει έως και τα δύο τρίτα του μισθού τους δουλεύοντας ταυτόχρονα περισσότερες των 8 ωρών ημερησίως (1886, κατάκτηση του 8ωρου στο Σικάγο), θα συνταξιοδοτούνται στα 68-70, με συντάξεις που θα φτάνουν ίσα-ίσα για ψωμί και τσάι, και θα πεθαίνουν εξουθενωμένοι και στην ανέχεια. Θα πρέπει δε να είναι και ευγνώμονες γιατί τους «έσωσαν» τα μνημόνια.

Την ώρα λοιπόν που στην υπόλοιπη Ευρώπη ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και διαδήλωνε κατά των μνημονίων της λιτότητας, σε μας οι συνδικαλιστές έβαλαν τα κοστουμάκια τους και πήγαν στο Προεδρικό όπου επέδωσαν σχετικό υπόμνημα! Μην κουραστούμε! Μη τσαλακωθούμε!

Ή μήπως το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αν αποφάσιζαν διαδήλωση ή απεργία δεν θα τους ακολουθούσε κανείς; Διότι την ώρα που η Τρόικα ήταν εδώ και με τις απαιτήσεις της έφτυνε πρώτους και καλύτερους εκείνους, οι συνδικαλιστές μας εκλάμβαναν το φτύσιμο για ψιχάλισμα και πήγαν περίπατο στο Προεδρικό. Γι’ αυτό μάλλον έχουν περιπέσει σε ανυποληψία οι συντεχνίες, όπως έδειξε και η δημοσκόπηση του ΡΙΚ, την Πέμπτη.

Όσο για τους φοιτητές μας, ούτε λόγος για διαδήλωση. Ήταν ανέτοιμα τα παιδιά, διότι πλείστα δεν ήξεραν τι φορά κανείς σε μια διαδήλωση. Εξάλλου, οι απαιτήσεις της Τρόικας δεν επιβουλεύονται το μέλλον τους, παρά μόνο δημιουργούν θέσεις εργασίας που θα τις βρουν έτοιμες μόλις αποφοιτήσουν… Συνεχίστε παίδες τον ύπνο του δικαίου, πιστοί στις κομματικές παρατάξεις που σας τραβάνε απ’ το μανίκι σε κάτι προκάτ συνάξεις, χωρίς καν να μπείτε στον κόπο να ψάξετε στο Google το λήμμα «Μάης του ’68»!

Το θλιβερό είναι πως μπορεί και να είστε η χαμένη γενιά του 21ου αιώνα, όπως ήταν η χαμένη γενιά του 20ού αιώνα εκείνη των συμπολεμιστών των βετεράνων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ακριβώς στη δίνη εκείνου του πολέμου που συνελήφθη το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, από τον Γάλλο διπλωμάτη Ζαν Μονέ, ο οποίος το διατύπωσε σαφέστατα: «Δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη, εάν τα κράτη ανασυσταθούν στη βάση της εθνικής κυριαρχίας.

Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ μικρές για να εγγυηθούν στους λαούς τους την αναγκαία ευημερία και κοινωνική ανάπτυξη. Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να συγκροτηθούν στο πλαίσιο ομοσπονδίας».

Αυτή την ομοσπονδία οραματίστηκε ο Μονέ και όχι μια Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), στην οποία οι μικρές χώρες θα γίνονταν οι δουλοπάροικοι των μεγάλων. Γιατί αυτό θα γίνουμε πλέον, αφού, εκτός από μισθούς, κεκτημένα και τους τίτλους ιδιοκτησίας των σπιτιών μας, απαιτούν τώρα και την προίκα των παιδιών μας, τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου.

Ο Ανδρέας Παράσχος διευθύνει την Κυπριακή έκδοση της Καθημερινής

www.kathimerini.com.cy

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr