NewsRoom
12/10/2018, 16:29

Η ΔΕΗ τιμά τη μάχη της ηλεκτρικής και συμμετέχει στις εκδηλώσεις «Η Αθήνα ελεύθερη: 12 Οκτωβρίου 1944»

Η ΔΕΗ τιμά και φέτος τη Μάχη της Ηλεκτρικής (13 Οκτωβρίου 1944), μία από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης που διασφάλισε την ηλεκτροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας.

NewsRoom 12/10/2018 | 16:29

Εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι και μαχητές του ΕΛΑΣ πολέμησαν με αυταπάρνηση τους κατακτητές αποτρέποντας την ανατίναξη του Κεντρικού Σταθμού. Στο πεδίο της μάχης έπεσαν 11 αγωνιστές. Τρεις ήταν εργαζόμενοι της Ηλεκτρικής Εταιρείας.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκης σε ανακοίνωσή του για τη Μάχη της Ηλεκτρικής, «Ο αγώνας των εργαζομένων για τη διάσωση του εργοστασίου ήταν ύψιστη έκφραση κοινωνικής υπευθυνότητας και πατριωτισμού. Η 13η Οκτωβρίου είναι επέτειος εθνικής σημασίας και εμβέλειας, εμβληματική για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, βαριά κληρονομιά για όλους μας. Γι’ αυτό την τιμάμε όπως αξίζει. Αυτό είναι το νόημα της καθιέρωσής της, από πέρυσι, ως επίσημης αργίας της Επιχείρησης (στη θέση άλλης αργίας)».

Η σταθερή βούληση της ΔΕΗ να συμβάλει στη συλλογική μνήμη αναδεικνύοντας μια τόσο σημαντική πτυχή της ιστορίας μας δικαιώθηκε και από το γεγονός ότι η έκθεση «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης», που διοργανώθηκε από την Επιχείρηση και εγκαινιάστηκε πέρυσι στις 11 Οκτωβρίου 2017 παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς και της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Από αυτήν την αναγνώριση των συμπολιτών μας, αλλά και θέλοντας να προσφέρουμε τη δυνατότητα επίσκεψης σε ευρύτερο κοινό, απορρέει η απόφασή μας να αποδεχθούμε την πρόσκληση του θεσμού «Η Αθήνα Ελεύθερη: 12 Οκτωβρίου 1944» να ενταχθεί η έκθεση της ΔΕΗ στο πρόγραμμα των εκδηλώσεών του. Η έκθεση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ιστορική έκθεση για τη Μάχη της Ηλεκτρικής στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι ανοίγει ξανά την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 (17:00-19:00). Αμέσως μετά (19:30), ακολουθεί συναυλία των encArdia, με τη συμμετοχή των Κώστα Θωμαΐδη και Ηλία Λογοθέτη, η οποία διοργανώνεται από τη ΔΕΗ και τον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε το Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ, περιλαμβάνει πλούσιο, πρωτότυπο εικονογραφικό και αρχειακό υλικό. Πολλά δε τεκμήρια δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Βασικός άξονας της αφήγησης είναι το ίδιο το εργοστάσιο του Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι και οι εργαζόμενοί του: παρουσιάζεται η πρώτη περίοδος κατασκευής και λειτουργίας του Σταθμού στα χρόνια του Μεσοπολέμου και ακολουθεί η περίοδος της Κατοχής και της Απελευθέρωσης.

Στη συνέχεια η έκθεση εστιάζει στο κεντρικό γεγονός της Μάχης της Ηλεκτρικής και, τέλος, ξεδιπλώνει τη μεταπολεμική ιστορία του εργοστασίου έως το 1960, οπότε περιήλθε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού με την εξαγορά της ΗΕΑΠ. Υπογραμμίζεται ότι η ΗΕΑΠ ανέθεσε στον γλύπτη Χρήστο Καπράλο (1909-1993) τη δημιουργία του Μνημείου Πεσόντων στη Μάχη της Ηλεκτρικής, το οποίο τοποθετήθηκε στον Σταθμό του Κερατσινίου το 1948. Σήμερα το Μνημείο, με εγχάρακτα τα ονόματα των 11 νεκρών μαχητών, βρίσκεται ακόμη εκεί, στον τόπο της Μάχης, μία συνεχής υπόμνηση για την ηρωική αντίσταση και την τελική νίκη των υπερασπιστών της Ηλεκτρικής, εκείνο το πρωινό της 13ης Οκτωβρίου 1944.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: «Έτσι σώθηκε η Ηλεκτρική… Μια μάχη στην καρδιά της Απελευθέρωσης»

ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΕΣ: Μαρία Μαυροειδή και Γεωργία Μ. Πανσεληνά

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 14 Οκτωβρίου 2018 - 28 Φεβρουαρίου 2019

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: Επισκέψεις κατόπιν συνεννόησης: τηλ. 210 5293468 & 5144073

ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ