Η δαιμονοποίηση του αλλόθρησκου

Η δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου: «Το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα, είναι πολιτική επιδίωξη και είναι οι άνθρωποι του πολέμου, οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ, το λέει και η διδασκαλία του Μωάμεθ».

5211705

Μετά τον θόρυβο που σηκώθηκε είχαμε την απόπειρα διόρθωσης από το γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών: «Με όλα όσα είπε για το Ισλάμ ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος δεν εννοούσε τίποτε περισσότερο από τη διαστροφή της ίδιας της μουσουλμανικής θρησκείας από μία δράκα ακραίων φονταμενταλιστών, που σπέρνουν τον τρόμο και τον θάνατο σε όλη την οικουμένη».

Τι συνέβη; Ηταν ένα γλωσσικό ολίσθημα του αρχιεπισκόπου; Είπε κάτι που δεν πιστεύει; Τελικώς ποια από τις δύο απόψεις ισχύει; Η πρώτη του προκαθήμενου ή η δεύτερη του γραφείου Τύπου; Και λέμε «ποια», γιατί δεν έχουν το ίδιο περιεχόμενο, την ίδια σήμανση, τους ίδιους αποδέκτες. Η παρέμβαση του Ιερώνυμου δεν έχει σκοτεινά σημεία, δεν επιδέχεται διευκρινίσεις, είναι καθαρή. Αναφέρεται στο Ισλάμ γενικώς και παραπέμπει στη διδασκαλία του Μωάμεθ, την οποία ενοχοποιεί γιατί έχει μετατρέψει τους πιστούς σε ανθρώπους του πολέμου. Είναι η άποψη ενός ορθόδοξου ιεράρχη. Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου επιχειρεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν. Είναι η πράξη ενός κοσμικού οργάνου. Προφανώς εκδόθηκε με εντολή του κ. Ιερώνυμου.

Τούτη τη φορά λειτούργησε ως επικεφαλής ενός θεσμού που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του διάφορες παραμέτρους που δεν έχουν σχέση με τη θρησκεία που υπηρετεί. Μ’ άλλα λόγια, όφειλε να συμπεριφερθεί ως παράγοντας που επιβάλλεται να κρατάει ισορροπίες για να μην προκαλεί προβλήματα στο κράτος. Αναδιπλώθηκε γιατί στάθμισε ότι υπάρχουν Ελληνες πολίτες που είναι μουσουλμάνοι, ότι ζουν στη χώρα μας πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες που είναι μουσουλμάνοι και ότι η Ελλάδα έχει ανοιχτό μέτωπο με την Τουρκία, μια μουσουλμανική χώρα, ο πρόεδρος της οποίας εργαλειοποιεί συστηματικά τη θρησκεία και δεν έχει κρύψει την επιδίωξή του να γίνει ο ηγέτης όλων των μουσουλμάνων.

Αυτά όμως που είπε ο κ. Ιερώνυμος με την ιδιότητα του επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας στην τηλεοπτική συνέντευξή του είναι αυτά που πραγματικά πιστεύει. Δυστυχώς τα πιστεύουν και άλλοι ιεράρχες. Ορισμένοι απ’ αυτούς, οι πιο φανατικοί (δυστυχώς σχηματίζουν υπολογίσιμο μέγεθος στους κόλπους της Ιεραρχίας), έχουν κάνει παρόμοιες τοποθετήσεις στο παρελθόν και για το Ισλάμ και για ό,τι θεωρούν ότι αντιστρατεύεται το δόγμα τους.

Πρόκειται για ιερωμένους που ενώ υποστηρίζουν πως η αποστολή τους είναι να διαδίδουν το αγαπητικό πρόταγμα του χριστιανισμού, χρησιμοποιούν ρητορική μίσους εναντίον των ξένων γιατί τάχα απειλούν το έθνος, των διαφορετικών γιατί σπέρνουν αμφιβολίες στο χριστεπώνυμο πλήρωμα για το σωστό παράδειγμα βίου, των αλλόθρησκων γιατί είναι αιρετικοί, των άθεων και των αγνωστικιστών γιατί αρνούνται να αναγνωρίσουν το μεγαλείο της δημιουργίας του κόσμου από τον Θεό, των Εβραίων γιατί εκτός από θεοκτόνοι συνωμοτούν για να κυριαρχήσουν στον κόσμο.

Με σκοταδιστικά κηρύγματα από τον άμβωνα και τις τηλεοράσεις που τους προσφέρουν βήμα για να εκφωνήσουν τις μισαλλόδοξες απόψεις τους δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή και διχάζουν τους πολίτες. Στα «ιερά κείμενα» όλων των θρησκειών θα βρεις και επιθετική ασχήμια και αποκρουστικούς αποκλεισμούς όσων έχουν άλλες λατρευτικές παραδόσεις και προτροπές για άσκηση βίας κατά των διαφορετικών. Αν οι πιστοί ακολουθούσαν κατά γράμμα τις γραμμένες από ανθρώπινο χέρι εντολές του Θεού, ο πλανήτης θα βρισκόταν σε διαρκή πόλεμο. Οπως πολύ σωστά έχει επισημάνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης «η κυριολεκτική ερμηνεία είναι πηγή του φονταμενταλισμού». Τέτοιου τύπου ερμηνεία κάνει ο αρχιεπίσκοπος για το Ισλάμ.

Ανάγωγα

Ο ένας υπουργός αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό και να ξεκινήσει υπό όρους η λειτουργία της εστίασης. Ο άλλος υπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε καθεστώς αυστηρής καραντίνας. Και οι δύο είναι υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης, η οποία κατά την εκτίμηση του επικεφαλής της τα έχει πάει περίφημα σε όλα τα πεδία. Ζεστό-κρύο σε μεγάλες ποσότητες. Ή θα μας πουντιάσουν ή θα μας προκαλέσουν εγκαύματα

Πηγή:Efsyn

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…