Η «Committee to Protect Journalists» στο πλευρό Βαξεβάνη – Διεθνώς ρεζίλι ο Σαμαράς

Ανακοίνωση στήριξης στον Κώστα Βαξεβάνη εξέδωσε η Committee to Protect Journalists (CPJ), σχετικά με την υπόθεση της καταδίκης για εξύβριση από τον Αντώνη Σαμαρά.

EK Vaxevanis

Η Committee to Protect Journalists (CPJ) με ανακοίνωσή της, καλεί τις ελληνικές αρχές να πάρουν πίσω την καταδίκη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ενώ παράλληλα κάνει έκκληση για μεταρρύθμιση της απαρχαιωμένης και εγκληματικής ελληνικής νομοθεσίας περί δυσφήμισης. Όπως σημειώνει, μια τέτοια νομοθεσία δεν αντιστοιχεί σε φιλελεύθερη δημοκρατία. 

«Οι πολιτικοί θα πρέπει να αναμένουν και να υπομένουν την κριτική και δεν πρέπει να επιδιώκουν ποινική δίωξη εναντίον δημοσιογράφων», δήλωσε η συντονίστρια της CPJ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Gulnoza Said.

«Οι αρχές θα πρέπει να ανατρέψουν την καταδίκη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη. Οι εγκληματικοί νόμοι περί δυσφήμισης στην Ελλάδα δεν έχουν καμία θέση σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία και θα πρέπει να αλλάξουν».

Μάλιστα, όπως σημειώνει η Επιτροπή, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον δικηγόρο του Αντώνη Σαμαρά για κάποιο σχόλιο, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ανακοίνωση στήριξης από την Committee to Protect Journalists (CPJ) στην υπόθεση με την καταδίκη για εξυβριση από το Σαμαρά. Διεθνώς ρεζίλι. Οι διεθνείς οργανισμοί παρέχουν στήριξη. Η #ΕΣΗΕΑ κάνει ντηλ με πολιτικούς προστάτες»

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκρινε ότι το επίμαχο meme δεν συνιστούσε συκοφαντική δυσφήμηση, αδίκημα για το οποίο έδωσαν αγώνα οι δικηγόροι και οι μάρτυρες της πλευράς Σαμαρά, αλλά μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή εξύβριση. Την ίδια άποψη ότι δηλαδή δεν στοιχειοθετούνταν συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην πρωθυπουργού εξέφρασε στην εισήγησή του και ο εισαγγελέας της έδρας.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει στην ουσία τον δρόμο για δεκάδες μηνύσεις και αγωγές από υποτιθέμενα εξυβριζόμενα πρόσωπα με αφορμή την αναπαραγωγή οποιουδήποτε meme, εικονιδίων δηλαδή σατιρικού περιεχομένου κάτι που συνηθίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…