Η βόμβα των «χρήσιμων ηλιθίων»

Αν η ΝΔ ξεφύγει υπερβολικά ακροδεξιά μπορεί να της προκύψει κεντροδεξιό κόμμα – σφήνα. Γιατί αφήνει πολιτικό χώρο ακάλυπτο στην κεντροδεξιά τον οποίο δεν μπορεί να καλύψει το ΚΙΝΑΛ με την προσήλωση του στην «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ»

skai bomb 1

Η προβοκατορολογία δεν είναι χαρακτηριστικό της δικής μας αριστεράς. Αλλά το να βλέπουμε ποιο πολιτικό σχέδιο και ποιες δυνάμεις αντικειμενικά ωφελούνται από κάθε ενέργεια είναι απαραίτητο, ειδικά σε κρίσιμους καιρούς.

Τα χαρακτηριστικά της πολιτικής συγκυρίας είναι συγκεκριμένα:

Στη ΝΔ έχει πάρει το πάνω χέρι η ακροδεξιά πτέρυγα. Ίσως να σχεδιάζουν και διεύρυνση με διάφορους Φαήλους, ίσως απλώς να επενδύουν στα ακροδεξιά  συνθήματα για να μαζέψουν τις ψήφους που τους λείπουν. Πάντως θα κατέβουν στις εκλογές σαν υβρίδιο δεξιάς και Σαλβίνι, είναι ξεκάθαρο. Αυτό εννοούσε και ο κ. Μητσοτάκης όταν έλεγε στο  Συνέδριο ότι θα κάνουν ότι χρειάζεται για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι του λείπει; Κάποιες για τα μάτια δικαιολογίες ότι δεν φταίει αυτός αλλά η αριστερά για την πόλωση που τον αναγκάζει να απευθυνθεί σε κάθε φωνή που κλπ κλπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει και αντιστέκεται στην επίθεση της δεξιάς και ακροδεξιάς. Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη τους τρόμαξε, όχι τόσο αριθμητικά γιατί αυτονόητα έχει δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά πολιτικά, σαν ένδειξη  αποφασιστικότητας. Γιατί το σχέδιο τους ήταν να εμποδιστεί πρακτικά στην εκλογική του παρουσία ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρειο Ελλάδα, με πρακτικές που πάνε πολλές δεκαετίες πίσω. Δεν θα τους βγει, αντίθετα μάλιστα οι «Μακεδονομάχοι» αρχίζουν να λαχανιάζουν.

Το ΚΙΝΑΛ δεν τραβάει καθόλου, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια σκληρή πόλωση απέναντι σε μια ΝΔ γραμμής Σαμαρά θα πάρει μεγάλο κομμάτι του εναπομείναντος κέντρου, ακόμη και ψηφοφόρους που δεν είχε πάρει το 2015 πχ από Ποτάμι.

Αν η ΝΔ ξεφύγει υπερβολικά ακροδεξιά μπορεί να της προκύψει κεντροδεξιό κόμμα – σφήνα. Γιατί αφήνει πολιτικό χώρο ακάλυπτο στην κεντροδεξιά τον οποίο δεν μπορεί να καλύψει το ΚΙΝΑΛ με την προσήλωση του στην «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή στην στρατηγική νίκη του Σαμαρά. Με όρους πολιτικής πραγματικότητας, ένα κεντροδεξιό κόμμα θα έπαιρνε συντηρητικές αλλά δημοκρατικές ψήφους τις οποίες δεν μπορεί πια να πάρει το φιλο-Σαμαρά ΚΙΝΑΛ.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, σκάει μια βόμβα στο ΣΚΑΪ. Και αρχίζει αμέσως η προπαγάνδα ότι «φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Που πολώνει, που διχάζει, που στοχοποιεί. Σε άμεση συνέχεια των αντίστοιχων που είπαν για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να ακουστεί από τους πολίτες, αυτή είναι η ουσία για να κερδίσουν. Πρέπει ή να βουλώσουν το στόμα του ΣΥΡΙΖΑ  και κατάλαβαν μετά τη Θεσσαλονίκη ότι αυτό δεν θα το καταφέρουν ή να βουλώσουν τα αυτιά των πολιτών. Μην ακούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι διχαστικός. Ενωτικοί είναι ο Σαμαράς και ο Βορίδης.

Το παραμύθι τους είναι πολύ χοντρό αλλά με έναν καλό δράκο κάτι γίνεται. Ένας πάντα βολικός δράκος είναι η τρομοκρατία. Στην σημερινή συγκυρία είναι διπλά χρήσιμη. Μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να συμψηφίσουν συμμαχίες με καραμπινάτους ακροδεξιούς, ανοχή σε αντισυγκεντρώσεις, απειλές ότι θα ποινικοποιήσουν απόψεις. Ή και χειρότερα ακόμη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων ενάντια στην δημοκρατία. Πολύ σωστά. Θα τολμήσω να προσθέσω ότι είναι επίθεση που εξυπηρετεί απολύτως τα αντιδημοκρατικά σχέδια της ακροδεξιάς να επαναφέρει πρακτικές Γκοτζαμάνηδων. Οι αυτουργοί της είναι κάτι χειρότερο από προβοκάτορες, είναι οι χρήσιμοι ηλίθιοι για την ακροδεξιά.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο