Η Βενεζουέλα θα αρχίσει να παράγει πανω από 2 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Κούβας τον μήνα

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εξήγγειλε ότι η χώρα του θα αρχίσει να παράγει δύο και πλέον εκατ. δόσεις εμβολίου της Κούβας για τον νέο κορονοϊό τον μήνα

cuba

Η Βενεζουέλα θα παραγάγει σε μηνιαία βάση πάνω από δύο εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που ανέπτυξαν επιστήμονες στην Κούβα για τον νέο κορονοϊό από τον Αύγουστο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο χθες Κυριακή.

«Υπογράψαμε συμφωνία για την παραγωγή από εργαστήριά μας (…) δύο εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Αμπντάλα τον μήνα, από τον Αύγουστο, (ή) τον Σεπτέμβριο», είπε ο σοσιαλιστής πρόεδρος, του οποίου η Κούβα είναι στενός σύμμαχος.

Ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές 3ης φάσης του εμβολίου, με το οποίο η Αβάνα άρχισε ήδη στα τέλη Μαρτίου να εμβολιάζει 124.000 μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στο πλαίσιο δοκιμής ευρείας κλίμακας σε ομάδες του πληθυσμού που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Οι κουβανοί επιστήμονες δοκιμάζουν τέσσερα υποψήφια εμβόλια, το Μαμπίσα (στη φάση 1), το Σομπεράνα 1 (στη φάση 2), το Σομπεράνα 2 και το Αμπντάλα (στη φάση 3) ενώ εργάζονται πάνω σε ένα πέμπτο, το Σομπεράνα +, εκδοχή του Σομπεράνα 1 για ανθρώπους που αναρρώνουν από την COVID-19.

Η Αβάνα σχεδιάζει να αρχίσει εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης τον Ιούνιο με αυτό που θα γίνει τότε το πρώτο εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό που θα έχει αναπτυχθεί και παραχθεί στη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του συζητά την υπογραφή συμφωνιών με σκοπό την παραγωγή επιπλέον εμβολίων, «με τη Ρωσία, την Κίνα και με άλλες χώρες».

Το Καράκας ως εδώ έχει δώσει άδεια επείγουσας χρήσης στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και σε αυτό της κινεζικής φαρμακευτικής Sinopharm. Έχουν φθάσει στη χώρα λιγότερες από 1 εκατ. δόσεις.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποπληρώσει κάτι παραπάνω από το μισό ποσό οφειλών της χώρας που εκκρεμούν για να αγοράσει 11,3 εκατ. δόσεις εμβολίων από τον μηχανισμό COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Βενεζουέλα των 30 εκατ. κατοίκων είναι αντιμέτωπη με δεύτερο, σφοδρό κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Έχει καταγράψει 170.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων πάνω από 20.000 τον Μάρτιο, και λίγους λιγότερους από 1.700 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Ωστόσο τα επίσημα δεδομένα αμφισβητούνται από την αντιπολίτευση και ΜΚΟ, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), που κρίνουν ότι είναι υποτιμημένα.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…