Η Βαυαροκρατία εμπνέει τον Μητσοτάκη!

Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα αλλά ως...Μητσοτάκης ο οποίος μας γυρίζει 200 χρόνια πίσω

5387754

Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα αλλά ως… Μητσοτάκης ο οποίος μας γυρίζει 200 χρόνια πίσω. 

Αντιγράφουμε από την “Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως” του φιλέλληνα Τζώρτζ Φίνλεϋ (1799-1875) σχετικά με την περίοδο της αντιβασιλείας του Όθωνα (Αφοι Τολίδη, 1973):

“Σε μια χώρα διαιρεμένη όπως η Ελλάδα από άγριες κομματικές διαμάχες, είναι φυσικό η κάθε ενέργεια της κυβερνήσεως να βρίσκει μια μερίδα προδιατεθεμένη να την αντιπολιτευθεί. Η ελευθερία του Τύπου δεν μπορούσε παρά να δώσει διέξοδο  και η αντιβασιλεία επανέφερε την ελευθερία του Τύπου που ο Καποδίστριας είχε σχεδόν στραγγαλίσει. Τέσσερις εφημερίδες εκδίδονταν στο Ναύπλιο [“Αθηνά”, “Ήλιος”, “Χρόνος”, “Τριπτόλεμος”] και τα μέτρα της αντιβασιλείας κριτικάρονταν με αρκετή ελευθερία. Πολλές από τις επικρίσεις του Τύπου θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες στην αντιβασιλεία λόγω της ορθότητας και της μετριοπάθειάς τους, και γιατί μαρτυρούσαν επίγνωση της εσωτερικής καταστάσεως της χώρας. Μολονότι η αντιβασιλεία ελάχιστη προσοχή έδινε στα άρθρα αυτά, η ηρεμία της ταράχτηκε από εκείνα που μαρτυρούσαν μονάχα άγνοια και βιαιότητα. Οι δύο φιλελεύθεροι [της αντιβασιλείας], ο Άρμανσμπεργκ και ο Μάουρερ, διακήρυξαν ότι η ελευθερία του τύπου είχε μικρή αξία για τους Έλληνες, εκτός μόνο αν ο τύπος έπαυε να επικρίνει τη στάση και να κατηγορεί τα μέτρα των κυβερνητών του. Οι περισσότεροι Βαυαροί ενοχλούνταν με τους συχνούς υπαινιγμούς σχετικά με το μέγεθος της αντιμισθίας τους και την ασήμαντη φύση των υπηρεσιών τους. Ζήτησαν να φιμωθεί ο τύπος. Οι επιθυμίες των μελών της αντιβασιλείας συμπίπτανε με την απαίτηση αυτή”.

”Η αντιβασιλεία δεν τόλμησε να καθιερώσει λογοκρισία. Είτανε όμως αποφασισμένη να κλείσει με έμμεση νομοθεσία τις εφημερίδες που αντιπολιτεύονταν την κυβέρνηση. Τον Σεπτέμβριο του 1833 δημοσιεύθηκαν διάφοροι ρυθμιστικοί νόμοι του Τύπου, και εισήχθησαν αστυνομικές διατάξεις αντίστοιχες της Ιερής Εξετάσεως στον 16ο αιώνα (Εφημερ. της Κυβερνήσεως, 1833, αρ. 29, 1). Οι τυπογράφοι, οι λιθογράφοι και οι βιβλιοπώλες αντιμετωπίζονταν σαν ύποπτοι εγκληματικών συνωμοσιών κατά της επικρατείας και υπαχθήκανε κάτω από πολυάριθμους περιορισμούς. Οι εκδότες εφημερίδων και περιοδικών υποχρεώθηκαν να καταθέσουν πέντε χιλιάδες δραχμές στο δημόσιο ταμείο ταμείο ποσό που θα χρησίμευε σαν ασφάλεια στην περίπτωση που θα καταδικάζονταν να πληρώσουν πρόστιμο ή αποζημίωση για πράξεις λιβελογραφίας…”

”Ο σκοπός του νόμου επετεύχθη και οι τέσσερις πολιτικές εφημερίδες σταμάτησαν παρευθύς. Με το νόμο αυτό χρεωκόπησε η εντιμότητα άλλης μιας φιλελεύθερης κυβερνήσεως στην Ελλάδα. Η έλλειψη πολιτικών αρχών και ευσυνειδήτων αντιλήψεων ανάμεσα στους Έλληνες πολιτικούς, καταδείχνεται από τα ονόματα των υπουργών που είναι συνδεδεμένοι με τα διατάγματα αυτά κατά της Ελευθερίας του Τύπου: Μαυροκορδάτος, Κωλέττης, Τρικούπης, Ψύλλας και Πραΐδης [] Η πνευματική λιμοκτονία και ο σωματικός υπερσιτισμός είναι αγαπημένο σύστημα των τυράννων. Οι Βαυαροί πάντως, μπουκώσανε τους Έλληνες μόνο στα χαρτιά…”

Αυτά γράφει ο Φίνλεϋ για το 1833.

Ο Μητσοτάκης 188 χρόνια αργότερα ψηφίζει νόμο που συναγωνίζεται τις αστυνομικές διατάξεις της Βαυαροκρατίας, “αντίστοιχες της Ιερής Εξετάσεως του 16ου αιώνα”, σύμφωνα με τον Φίνλεϋ!

Η σχετική τροποποίηση στον ποινικό κώδικα από τον Μητσοτάκη, όχι το “σωτήριον” άλλα το “σιωπητήριον” έτος 2021, αναφέρει:

«Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων, κλπ.” (βλ.σχετ. Το καθεστώς Μητσοτάκη Θωρακίζεται).

Οι συγκρίσεις δικές σας, αλλά κρατήστε τα σχόλια του Φίνλεϋ!!!

ΥΓ: Τότε, σε μια Ελλάδα εξαθλιωμένη, υπήρχαν οι 4000 Βαυαροί με υπέρογκους μισθούς, τώρα 4000 μετακλητοί. Τότε και τώρα η εντιμότητα, οι πολιτικές αρχές και η ευσυνειδησία ήταν και είναι το ζητούμενο, και όχι η πνευματική λιμοκτονία που επιχειρεί να επιβάλλει ο Μητσοτάκης… 

Ευτυχώς για σένα Κυριάκο, που ο Φίνλεϋ πέθανε νωρίς!!!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…