Η αυτοπεποίθηση ανήκει στο ψυχολογικό κεφάλαιο κι όχι στο κεφάλαιο του Μαρξ

Η αυτοπεποίθηση, ακόμη κι αν τεκμαίρεται από την ζωή του καθένα, δεν σημαίνει ότι συνδέεται με κάτι θετικό ή ηθικό.

cat gbe9f92a16 1280

Για να μην μπερδεύουμε την ιδιοσυγκρασία του χαρακτήρα μας με τις ταβανόβουρτσες -ή όποια άλλα εργαλεία γνώσης και χρηστικά αβαντάζ διαθέτουμε-, χρήσιμο είναι να θυμίσουμε πως έχουν τα πράγματα. Ότι δηλαδή: η αυτοπεποίθηση των ανθρώπων δεν εξαρτάται από το αν ταΐστηκαν με χρυσά κουτάλια, τσίγκινα ή ανοξείδωτα.

Αυτοπεποίθηση είναι η βεβαιότητα ενός ατόμου ότι έχει την ικανότητα να πράξει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του και της λογικής, ό,τι επιθυμεί, σχεδιάζει και αναμένει. Πως όμως την αποκτούμε; Ή γιατί μας λείπει;

Η άνθηση ή η πτώχευση του χαρακτήρα κάθε ανθρώπου καθορίζεται από τις πρώιμες συναισθηματικές εμπειρίες που βίωσε. Αν δηλαδή ήμασταν καλοδεχούμενα παιδιά στην οικογένεια, αν μας τάισαν οι γονείς με αποδοχή ή απόρριψη και σε τι ποσότητες, αν ήταν συναισθηματικά διαθέσιμοι προς εμάς ή αν μας μεγάλωσαν στην κατάψυξη του οικογενειακού ψυγείου, παρέα με τους κιμάδες. Αν επίσης υπήρχαν ντράβαλα εντός της οικογενειακής στέγης που μας απορρύθμιζαν ή επικρατούσε μια καλή αίσθηση, με ικανοποιητικά πρότυπα. Κι αν αυτά τα πρότυπα δεν μας καταδυνάστευσαν αλλά μας έδωσαν χώρο και ώθηση.
Το σύνολο λοιπόν αυτών των εμπειριών, που εγγράφτηκε στον βρεφικό μας εγκέφαλο και ενισχύθηκε κατά την παιδική μας ηλικία, διαμόρφωσε τον χαρακτήρα και ενίσχυσε τη συμπεριφορά μας στον τρόπο που σχετιζόμαστε σήμερα, ως ενήλικες, με τους άλλους. Σημαντικό είναι να έχουμε κατά νου ότι η αυτοπεποίθηση, ακόμη κι αν τεκμαίρεται από την ζωή του καθένα, δεν σημαίνει ότι συνδέεται με κάτι θετικό ή ηθικό.

Η ταξική παράμετρος παρεμβαίνει σε άλλα κεφάλαια της ζωής.

Οι σχολικές επιδόσεις, οι σπουδές και τα όποια αποκτηθέντα εργαλεία που επεκτείνουν τον νου και τις δεξιότητες μας, εξαρτώνται σχεδόν απόλυτα από ταξικούς παράγοντες. Φρόντισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μας το κάνει σαφές. «Εσύ παιδί μου από το Περιστέρι θα γίνεις ψυκτικός, εσύ κόρη μου θα πας για σπουδές στο πανεπιστήμιο Yale, στας ΗΠΑ». Εδώ δηλαδή, παρεμβαίνει εν πολλοίς η φορολογική δήλωση των γονέων αλλά κι η πολιτική που ασκεί η εκάστοτε κυβέρνηση. Αν δηλαδή είναι ξεκάθαρα αντιλαϊκή ή αν σέβεται το Σύνταγμα της χώρας που απαιτεί ίσες ευκαιρίες για όλους.

Αλλά ευτυχώς -ή δυστυχώς- ό,τι και να γίνουμε μεγαλώνοντας, όπως και να πορευτούμε, η αυτοπεποίθηση είναι μία στάση ζωής. Διότι η «αυτό-αποτελεσματικότητα» των ανθρώπων ανήκει στο ψυχολογικό κεφάλαιο κι όχι στο κεφάλαιο του Μαρξ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…