Newsroom

Newsroom

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της Κυπριακής Ηγεσίας και η τραγωδία

Τις πρώτες ώρες μετά την σημερινή Κυπριακή Τραγωδία σημείωνα: «Τώρα, είναι πολύ νωρίς για “Απόδοση Ευθυνών”. Αύριο θα είναι πολύ…

Τις πρώτες ώρες μετά την σημερινή Κυπριακή Τραγωδία σημείωνα: «Τώρα, είναι πολύ νωρίς για “Απόδοση Ευθυνών”. Αύριο θα είναι πολύ αργά για να προληφθεί η Συγκάλυψη. Στο ενδιάμεσο, η Ευθιξία κείται νεκρή ανάμεσα στους νεκρούς της Ανευθυνότητας».

Όμως τελικά, σε αυτό το ενδιάμεσο η Ευθιξία φάνηκε ζωντανή και διέσωσε σε κάποιο βαθμό την Θεσμική Αξιοπρέπεια. Τόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κος Παπακώστας όσο και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κος Τσαλικίδης υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους που έγιναν ασφαλώς δεκτές.

Καθώς άρχισε να γίνεται αντιληπτή η έκταση του συμβάντος το Υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία έκαναν έκκληση προς τους πολίτες να δώσουν αίμα καθώς οι τραυματίες φαίνεται να είναι δεκάδες.

Σε λιγότερο από δύο ώρες τα Κυπριακά Νοσοκομεία κάνουν νέα έκκληση στον κόσμο, αυτή τη φορά για να ΜΗΝ προσέρχεται καθώς οι ανάγκες υπερκαλύφθηκαν και δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από τους εθελοντές πολίτες.

Επίσης, το σύνολο των εταιριών σε όλη την Κύπρο κατέβασαν αμέσως εθελοντικά τους διακόπτες σε κλιματιστικά-παρά την αφόρητα ζεστή μέρα- και έχουν κλείσει τα φώτα-δουλεύοντας μόνο με τους υπολογιστές αναμμένους. Πριν καλά καλά προλάβει η Αρχή Ηλεκτρισμού να βγάλει σχετική ανακοίνωση.

Εξαιρετικά σημαντική η περιρρέουσα αίσθηση που επικρατεί “τώρα δουλεύουμε ακόμα πιο έντονα για να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημιές στην οικονομία”. Χαρακτηριστικό δείγμα της Κυπριακής κουλτούρας και αντίληψης.

Η τραγωδία ξέσπασε την ημέρα κατά την οποία ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση όλων των κομμάτων για την κεντρική συζήτηση περί Οικονομίας και διαρθρωτικών αλλαγών στη βάση της οποίας είχε ήδη επιτευχθεί συναίνεση.

Επ’ αυτού, οι τίτλοι όλων των εφημερίδων, αντιπολιτευόμενων , συμπολιτευόμενων και ουδέτερων, ήταν γλαφυρά ενδεικτικοί το Σάββατο, καθώς στα πρωτοσέλιδα κυριαρχούσαν οι λέξεις «Συναίνεση» «Φως στο τούνελ» «Τα βρήκαν για την Οικονομία» «Όλοι Μαζί» «Ένεση αισιοδοξίας».

Είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση της ζημιάς. Στο επίπεδο των ανθρώπινων ζωών η τραγωδία είναι κυριολεκτικά ανείπωτη. Ο αριθμός των νεκρών αυτή τη στιγμή φτάνει στους 12 με 62 βεβαιωμένους τραυματίες εκ των οποίων κάποιοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε επίπεδο υλικών ζημιών, μιλάμε για μία Κύπρο που ξαφνικά κατά 40% δεν έχει παροχή ρεύματος, με τις μεγάλες μονάδες αφαλάτωσης να μην λειτουργούν και τις περιοχές που υποδέχονται το μεγαλύτερο μερίδιο τουρισμού να έχουν παραλύσει.
Η συζήτηση για την αναζήτηση ευθυνών, είναι κάτι που τονίζεται από παντού και η ευχή όλων είναι όχι μόνο να μην διαταράξει το συναινετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αυτό το κλίμα να ενισχυθεί.
Υπό την προϋπόθεση όμως, πως οι ευθύνες θα καταλογιστούν και θα υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες.

Γιατί αλλιώς, τόσο ο κος Παπακώστας όσο και ο κος Τσαλικίδης θα αναδειχθούν ως εξιλαστήρια θύματα, κάτι σαν Τσοχατζόπουλοι της Κύπρου.
Ανεπαρκέστατοι μεν αλλά όχι μόνοι τους δε.

Οργανικά μέρη της «αβάσταχτης ελαφρότητας του είναι» της Κυπριακής πολιτικής ηγεσίας.

Ως Ηγεσία, για να μην έχουμε παρερμηνείες δεν εννοούμε μόνο την Κυβέρνηση, αλλά το σύνολο των περιφερόμενων ανά τα ΜΜΕ εκπροσώπων και στελεχών όλων των κομμάτων.

Γιατί βέβαια, αυτό που έγινε, δυστυχώς, θα μπορούσε να γίνει υπό οποιαδήποτε διακυβέρνηση.

Η ελαφρότητα –σχεδόν αφέλεια-που διακρίνει κάποιους σημερινούς κυβερνητικούς λειτουργούς σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, αποτελεί ένα «εθνικό» χαρακτηριστικό που το βρίσκει κανείς διακομματικά σε πολλούς ανθρώπους, κυρίως μίας ηλικίας και πάνω, καθώς έχουν μεγαλώσει με κουλτούρα μιας μικρής κοινότητας και όχι με τη συνείδηση πως υπηρετούν Κράτος.

Η Κυπριακή κοινωνία που για άλλη μία φορά επέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά αλληλεγγύης δεν είναι κοινωνία «φωνακλάδων» και αντιπαθεί τα συνθήματα.

Ωστόσο, είναι μία κοινωνία που δείχνει όλο και πιο ώριμη στο να επιλέξει την απόλυτη πολιτική τιμωρία για όσους θεωρεί ανίκανους και ψεύτες, κάτι που φάνηκε και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Έτσι λοιπόν, αν η πολιτική ηγεσία αναλωθεί σε κούφιες αλληλοκατηγορίες, απλά θα έχουμε άλλη μία επιτάχυνση στα φαινόμενα απαξίας προς τους πολιτικούς, πού ήδη, έτσι και αλλιώς τους θεωρούν στην πλειοψηφία τους τελείως αποκομμένους από την καθημερινή πραγματικότητα.
http://www.tvxs.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…