Aμαλία Δενδρινού

Η Αθήνα χορεύει Swing

Η Αναϊς Καρκαλή από την ομάδα Athens Boogie μιλάει στο koutipandoras.gr για την ομορφιά του χορού, την ιστορία του και τους λόγους που έχει επανέλθει στη χορευτική σκηνή της Αθήνας σήμερα. 

swing1

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος 

Πως ξεκίνησες να χορεύεις και γιατί σε γοήτευσε το συγκεκριμένο είδος χορού;

Η αγάπη για το χορό υπήρχε από παλιά. Το Lindy Hop μπήκε στη ζωή μου μια μέρα του 2010, ενώ αργότερα “κόλλησα” ακόμα περισσότερο γνωρίζοντας όλη την χορευτική οικογένεια: Rock N’ Roll, Charleston, Authentic Jazz. Μετά φτιάξαμε με την Εύη Ακρίβου την ομάδα Athens Boogie, διδάσκοντας αυτό το χορό που αγαπάμε τόσο και από τότε έγινε η ζωή μας. Πιστεύουμε ότι ο χορός είναι ένας δημιουργικός τρόπος έκφρασης που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του και να διασκεδάσει με την ψυχή του. Το Lindy Hop σου αφήνει το χώρο για αυτό ακριβώς! Ο συνδυασμός κίνησης και ρυθμού, η επικοινωνία με τον παρτενέρ και τη μουσική είναι πράγματα που σε μαγεύουν.

Με ποιον τρόπο ο χορός εμπνέεται από το στυλ και την κουλτούρα προηγούμενων δεκατιών; Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στυλ/ dresscode;

Εκείνες τις εποχές η ενδυμασία και το στιλ έπαιζαν σημαντικό ρόλο. Αέρινα φορέματα, ψηλόμεσα παντελόνια ή φούστες, εμπριμέ, χρώματα, λουλούδια, πουά. Για τους κυρίους  ντύσιμο   τιράντες, υφασμάτινα ψηλόμεσα παντελόνια “sailor pants”, ζώνη, γιλέκα, κάποιο καπέλο ή τραγιάσκα και τις πιο ζεστές μέρες πουκάμισα με λουλούδια ή ρίγες.Το σημαντικότερο είναι, ό,τι επιλέξεις να σου επιτρέπει να χορεύεις με άνεση.Επίσης, χρησιμοποιούμε αξεσουάρ για τα μαλλιά όπως λουλούδια, χτενάκια, κορδέλες και καπέλα. Το κόκκινο κραγιόν είναι must.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η χημεία και η επικοινωνία που αναπτύσσεται με τον παρτενέρ;

Η επικοινωνία με τον παρτενέρ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι ένας τόσο δημιουργικός χορός! Υπάρχει μεγάλη ελευθερία για αυτοσχεδιασμό που μας τη δίνει η μουσική και τα πολλά διαφορετικά μουσικά όργανα, οπότε πρέπει να έχουμε καλή “επαφή”, όπως λέμε, με τον παρτενέρ μας. Συγχρόνως επικοινωνώντας την ώρα που χορεύουμε, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα πολύ όμορφο και πιο διασκεδαστικό.

Ποια ιστορία θυμάσαι πιο έντονα;

Θυμάμαι με τους Athens Boogie να κάνουμε μάθημα και να χορεύουμε σε έναν εκθεσιακό χώρο ανάμεσα σε έργα τέχνης, ζωγραφικά και γλυπτά. Ο χώρος αυτός μας φιλοξενούσε τον πρώτο καιρό των μαθημάτων μας και πιστέψτε με χρειαζόταν μεγάλη δεξιοτεχνία στην κίνηση ανάμεσα τους.

Ποιες είναι οι πιο εντυπωσιακές φιγούρες και τα πιο εμβληματικά κομμάτια;

Σίγουρα οι “aerial” φιγούρες είναι εντυπωσιακές, αλλά θα επιλέξω τo «Swing Out». Πραγματικά είναι η πιο γνωστή αλλά και μαγική φιγούρα. Έχει τη δυνατότητα για άπειρες παραλλαγές και τόσο βαθιές ρίζες από το παρελθόν που ίσως είναι η αγαπημένη όλων! Να αναφέρω ένα κλασικό “Swingin’ on Nothin’- Tommy Dorsey” και το “Joshua fit the battle of Jericho – Sidney Becket”, αλλά πολύ μου αρέσουν “On revival Day – La Verne Baker”, “Scotchin’ with the soda – Slim Gaillard”. Κομμάτια είναι πολλά αλλά όταν ακούς Count Basie, Duke Ellington, Ella Fitzgerald δεν μπορείς να μην παρασυρθείς στο χορό.

Ποιο είναι το μυστικό για να χορέψει κάποιος καλά;

Όπως σε όλα τα πράγματα, θα πρέπει να σου αρέσει πολύ και όσο χρόνο του αφιερώσεις τόσο πιο καλός θα γίνεις. Ίσως το μυστικό είναι να δώσεις όσο ψύχη και αγάπη μπορείς για να το κάνεις δικό σου!

Που μπορεί κάποιος να χορέψει στην Αθήνα;

Κυρίως στη Αθήνα γίνονται σχεδόν καθημερινά πάρτυ σε διάφορα στέκια, το καλοκαίρι μέχρι και σε πλατείες!  Κάνοντας like στη σελίδα μας Athens Boogie και Swing in Greece, σίγουρα θα μένεις ενημερωμενός. 

Γιατί πιστεύεις ότι επανήλθε αυτός ο χορός στις πίστες; Υπάρχει κάποιος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην κοινότητα του swing;

Καταρχάς μιλάμε για μια μουσική με φανταστικές μελωδίες, πλούσια ιστορία και μουσικό ενδιαφέρον. Αυτός ο χορός έχει επανέλθει εδώ και πολλά χρόνια στο προσκήνιο. Μάλιστα κάθε χρόνο προσελκύει και νέο κοινό. Ο λόγοι είναι ότι σε κάνει χαρούμενο, ευτυχισμένο, σου δίνει ενέργεια, σε μαγεύει, σε κάνει να ξεχνάς τα προβλήματα σου και να χορεύεις,  μπορείς να διασκεδάσεις πραγματικά!Η αγάπη μας για το χορό είναι ο συνδετικός μας κρίκος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο το κόσμο! Είναι απίστευτο συναίσθημα σε όποια χώρα βρεθείς η κοινότητα είναι τόσο δεμένη, κάνεις φίλους, χορεύεις με ανθρώπους απ’όλο το κόσμο και κάθε φορά αποκομίζεις μοναδικές εμπειρίες.

Λίγα λόγια για τους Athens Boogie

Οι Athens Boogie είναι μια χορευτική ομάδα στη καρδιά της Αθήνας που δημιουργήθηκε το 2011 από την Εύη Ακρίβου και την Αναϊς Καρκαλή που αποφάσισαν τότε να μυήσουν τους φίλους τους στη vintage αισθητική και στο χορό που τόσο λάτρευαν. Τα μαθήματα ξεκίνησαν στον εκθεσιακό χώρο του Camp μόνο για λίγους, μέχρι που το 2012 ο Αλέξης Κυριακόπουλος τις ξετρύπωσε και χάρισε το όνομα Athens Boogie “Swingtastic Rock ‘n Roll”. Τότε ξεκίνησαν πιο εντατικά μαθήματα και πάρτυ στην Αθήνα αλλά και σεμινάρια στην επαρχία. Το 2015 λόγω μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων μεταφέρθηκαν στο πολυχώρο “Ρομάντσο” στην Ομόνοια. Πλέον θα τους βρείτε στον καινούργιο τους χώρο Πλαταιών 10, Κεραμεικός, (μετρό Κεραμεικος ή Θησείο). 

Ο όρος «Swing» χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα και περιλαμβάνει πολλά χορευτικά είδη όπως Lindy Hop, Balboa, Boogie Woogie, Swing ανατολικής και δυτικής ακτής, και αποτέλεσε έμπνευση για άλλους χορούς όπως Jive, Rock n’Roll με τοπικές διαφορές σε κάθε μουσικό είδος. Σημαίνει κουνιέμαι, αιωρούμαι, ακριβώς γιατί η μουσική είναι εύθυμη και ρυθμική και συνδυάζεται με τον αντίστοιχο χορό ενώ απευθύνεται σε όλους, κάθε ηλικίας, κάθε ιδιοσυγκρασίας. Άντρες και γυναίκες χορεύουν μαζί σε ζευγάρια ή και ο καθένας μόνος του στους ρυθμούς εκείνης της μαγικής εποχής. Η ομάδα έχει ως στόχο την προώθηση του χορού και της μουσικής Swing και Rock n’Roll, διαδίδοντας τις φιγούρες και την κουλτούρα της εποχής από το ’20 έως το ’50. Eνώνουν αυτά τα δύο είδη και το πάθος για χορό σε μια διαφορετική, διασκεδαστική εμπειρία.Διοργανώνουν πολλά πάρτυ σε διάφορους χώρους, δρόμους και πλατείες στο κέντρο της Αθήνας. Με τους τρελούς ρυθμούς και τις φοβερές φιγούρες τους ξεσηκώνουν τη πόλη σε ασταμάτητο χορό έχοντας πάντα πολύ καλή διάθεση, επιλεγμένες μουσικές από αγαπημένους Djs αλλά και εκπλήξεις!

Η Εύη από τότε που θυμάται τον εαυτό της χορεύει! Έχοντας από μικρή ξεκινήσει με κλασικό χορό και στη συνέχεια να έχει δοκιμάσει διάφορα είδη χορού, μια ηλιόλουστη μέρα ανακάλυψε το Lindy Ηop το 2010 και από τότε κόλλησε ακόμα περισσότερο γνωρίζοντας όλη την χορευτική οικογένεια Rock and Roll, Charleston, Authentic Jazz, Shag, Boogie Woogie. Πιστεύει ότι ο χορός είναι ένας δημιουργικός τρόπος έκφρασης που ο καθένας μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και να διασκεδάσει με την ψυχή του! Ο συνδυασμός κίνησης και ρυθμού, η επικοινωνία με τον παρτενέρ της και τη μουσική είναι πράγματα που την μαγεύουν. Πλέον δεν είναι απλά ένας χορός, αλλά τρόπος ζωής. Θεωρεί ότι η εξέλιξη και η μάθηση ενός χορευτή δε σταματάει ποτέ, γι’αυτό και συμμετέχει σε τακτική βάση σε μαθήματα και διεθνή σεμινάρια. Η μουσική είναι κάτι που επίσης την γεμίζει ενέργεια, πάντα τρελαινόταν στους ρυθμούς του Rock n’ Roll, ενώ τώρα την γοητεύει το Swing. Ψάχνει συνέχεια για μουσικές και ενθουσιάζεται με τις ανακαλύψεις της. Αρκετές φορές παίζει μουσική, ενώ σαν γραφίστρια έχει αναλάβει όλο το δημιουργικό κομμάτι της ομάδας.

Η Αναϊς είναι Βρεφονηπιοκόμος. Πριν από μερικά χρόνια ανακάλυψε το Swing, με την απίστευτη ταχύτητά του, τις εναέριες φιγούρες του και την vintage αισθητική του. Αυτός ήταν ο λόγος για να ξεκινήσει το Lindy Hop. Λίγο αργότερα αφοσιώθηκε στο Rock n’ Roll, στα Stroll εκείνης της εποχής, στο Charleston και στο Twist. Έχει παρακολουθήσει και εξακολουθεί να παρακολουθεί σεμινάρια, Swing, Aerials, Rock n’ Roll, Shag, Boogie Woogie, εντός και εκτός Ελλάδας. Ο χορός και η μουσική εκείνης της εποχής θεωρεί ότι είναι πολύ απελευθερωτικοί και χωρίς “κανόνες”. Ο κόσμος ήθελε απλά να διασκεδάσει και να εκτονωθεί στους ρυθμούς της μουσικής!

INFO: 

fb: www.facebook.com/AthensBoogie

email: [email protected]

youtube: Athens Boogie

instagram: athens_boogie

τηλ.επικοινωνίας: +30 6972033227

Οι εγγραφές για το καινούριο τμήμα αρχαρίων έχουν ανοίξει!

Το τμήμα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 16/09/19, ώρα 20.00-21.00, με το πρώτο δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα.

Για να δηλώσεις συμμετοχή θα πρέπει να γραφτείς ηλεκτρονικά στέλνοντας email στο [email protected] 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…