Η «ασύμμετρη απειλή» των προσφύγων και τα δύο πρόσωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για «ασύμμετρη απειλή» έκανε λόγο από το βήμα της Συνόδου ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές, για να περάσει το μήνυμα... με το γάντι, ότι οι μετανάστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.

EK Mitsotakis 7

Στον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως μια χώρα που συνδέει την Ευρώπη με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον Αραβικό κόσμο, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη 4η Σύνοδο της Ευρω-αραβικής Συνεργασίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Κομβικό σημείο στην ομιλία του πρωθυπουργού αποτέλεσε το προσφυγικό, το οποίο, πλέον επίσημα, με απόφαση της κυβέρνησής του λογίζεται ως «μεταναστευτικό» ή μάλλον «λαθρομεταναστευτικό» ζήτημα, όπως ισχυρίζονται πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, όπως οι Άδωνης Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης. 

Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε μπαράζ αντιμεταναστευτικών πολιτικών επιλογών, όπως η αποσυμφόρηση της Μόριας με δύο μήνες καθυστέρηση – και αφού ο πληθυσμός είχε εκτοξευτεί, για ανθρώπους που μάλιστα είχαν κριθεί ως ευάλωτοι και ήταν έτοιμοι για μεταφορά στην ενδοχώρα από τον Ιούλιο του 2019, η κράτηση ασυνόδευτων ανήλικων στα τμήματα συνεχίζεται.  Παράλληλα έχει προαναγγελθεί η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης, εφαρμόζεται η στέρηση περίθαλψης ακόμα και σε παιδιά προσφύγων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και όλα αυτά συμπληρώνονται με τον κατάπτυστο νόμο για το άσυλο που έχει ξεσηκώσει σειρά αντιδράσεων από οργανώσεις, καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων απελάσεις και επιστροφή προσφύγων σε χώρες όπου κινδυνεύουν.

Παράλληλα, όλα αυτά δε θα μπορούσαν να υπάρξουν από μόνα τους, αλλά συνοδεύονται και με ρητορική απεύθυνσης στα πιο ακροδεξιά στρώματα της κοινωνίας, ενεργοποιώντας αντιμεταναστευτικά αντανακλαστικά, καθώς στελέχη της ΝΔ κάνουν λόγο για κλειστά σύνορα, φράχτες και «λαθροεισβολείς». Εκτός κι αν κάποιος γίνει αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για το μεταναστευτικό, οπότε τότε μπορεί να δει και «σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά» στις ροές προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα, όπως διαπίστωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Για «ασύμμετρη απειλή» έκανε λόγο από το βήμα της Συνόδου ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές, για να περάσει το μήνυμα… με το γάντι, ότι οι μετανάστες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας.

«Θα είμαι, λοιπόν, ειλικρινής: Η χώρα μου δέχεται -ειδικά τους τελευταίους μήνες- ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της. Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν και οι περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα. Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου. Όμως, μία και μόνη χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων» είπε χαρακτηριστικά. Τι μπορεί να εννοεί «πρώτα» προβλήματα ο πρωθυπουργός είναι απορίας άξιο, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια δομές φιλοξενίας υπάρχουν σε τοπικές κοινωνίες αλλά τα ακροδεξιά αντανακλαστικά φαίνεται να ξεσπούν όταν η ρητορική του μίσους καλλιεργείται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ως «κοινή πρόκληση», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι θα πρέπει συντεταγμένα, με νομιμότητα και συνεργασία να δουν απαντήσεις σε αυτό το στοίχημα του 21ου αιώνα, και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά από βήματα που πρέπει να γίνουν από κοινού.

Έκανε λοιπόν λόγο για «συντονισμό Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς, για να υπάρξει, ειρήνευση στις εστίες κρίσης» αλλά και σοβαρή, όπως είπε, «ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των φυγάδων». Φαίνεται ότι η ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία την κάνει να «μαζεύει» την προεκλογική ρητορική της ότι οι πρόσφυγες έρχονταν στην Ελλάδα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τους «διευκόλυνε», ενώ αντικαθίσταται με την παραδοχή ότι υπάρχουν αίτια που γεννούν την προσφυγιά.

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνεργασία για την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών, κάνοντας λόγο για «εμπόριο ελπίδας» για να περάσει μετά στη «φύλαξη των συνόρων για την ασφάλεια των πολιτών κάθε χώρας», αναφερόμενος ακροθιγώς στο μείζον ζήτημα της πολιτικής του ρητορικής γύρω από το προσφυγικό, το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο «κλείσιμο» των συνόρων. Έπειτα, μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι μια τέτοια πολιτική, ο αποκλεισμός μάλλον των προσφύγων από το να εισέλθουν στην Ελλάδα, θα έχει θετικά αποτελέσματα καθώς οι «κυνηγημένοι», όπως τους χαρακτήρισε από το βήμα του συνεδρίου, θα πάψουν «να γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων στο Αιγαίο». Ας μείνουν, δηλαδή, οι μετανάστες εκτός συνόρων για να μην τους «χρησιμοποιεί» η Τουρκία για να πιέζει την Ελλάδα. Μετά, μπορεί να τους απελαύνει αυτός, με δική του ευθύνη, όπως, άλλωστε καταγγέλλεται ότι κάνει ήδη ο Ερντογάν

Στη Σύνοδο της Ευρω-αραβικής Συνεργασίας, επειδή μάλιστα μιλάμε για συνεργασία και συνήθως τέτοιες συναντήσεις αφορούν και διόλου ευκαταφρόνητες οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των παρευρισκομένων, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο «καυτό» ζήτημα της χρηματοδότησης, καθώς, ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν πόροι που χρειάζονται έτσι ώστε να έχουν μία νέα πατρίδα, για να μπορέσουν, υγιείς και μορφωμένοι, να ενσωματωθούν, τελικά, στον δυναμικό πληθυσμό του κράτους που τους υποδέχθηκε. «Όσοι βέβαια το δικαιούνται» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εννοώντας το πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων που θα καταφέρνει τελικά να έχει πρόσβαση στο άσυλο, βάση του νέου νόμου που φέρνει η κυβέρνησή του. «Ένα διεθνές πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται όταν, την ίδια στιγμή, κάποιοι αμφισβητούν δεδομένα δεκαετιών και εγείρουν απαράδεκτες διεκδικήσεις» είπε, στη συνέχεια, για να αναφερόμενος στην Τουρκία και στη στάση του Ερντογάν σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

«Θα ήταν καλό να μη φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει τον δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας» είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο έργο του Λιμενικού, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι «το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα», για να τονίσει, ωστόσο, πως «το λιμενικό βρίσκεται εκεί για να φυλάει τα σύνορα»,  υπονοώντας ότι η κυβέρνησή του στην πραγματικότητα δεν θεωρεί και πολύ ευπρόσδεκτους τους πρόσφυγες στη χώρα.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…