«Η Αστυνομία να παίρνει το ρόλο του κακοποιητή, αντί του προστάτη»

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, αλλά και στις βουλεύτριες και τους Βουλευτές του κοινοβουλίου αποστέλλουν επτά γυναικείες οργανώσεις σχετικά με τον ξυλοδαρμό και τις απειλές σεξουαλικού περιεχομένου που υπέστη η 18χρονη Έφη από αστυνομικούς. 

4974664 0

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την κακοποίηση και τις απειλές σεξουαλικού περιεχομένου που δέχτηκε η 18χρονη ‘Εφη αποστέλλουν επτά οργανώσεις. Όπως αναφέρεται στην επιστολή «Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και την κοινωνική κατακραυγή από τις αποκαλύψεις για σωρεία περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμών στον χώρο του αθλητισμού και της τέχνης, εξαγγείλατε πριν λίγες μέρες κρατικές παρεμβάσεις για το κίνημα Me Too, ωστόσο οι Πολίτες έχουν κάθε λόγο να κρίνουν σχετικές εξαγγελίες ως υποκριτικές, εφόσον γίνονται καθημερινά μάρτυρες περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας εναντίον συμπολιτών τους, γυναικών και ανδρών και βλέπουν την αστυνομία να παίρνει το ρόλο του κακοποιητή, αντί του προστάτη.»

Υπενθυμίζεται ότι η 18χρονη Έφη συνελήφθη μετά τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, όταν επιχείρησε να σώσει ένα φίλο της ο οποίος συνελήφθη επίσης στα στενά της Νέας Σμύρνης αρκετή ώρα αφότου είχαν τελειώσει τα επεισόδια, σε ένα πογκρόμ συλλήψεων στο οποίο επιδόθηκαν οι άνδρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Η ίδια ξυλοκοπήθηκε αγρίως από τους αστυνομικούς, οι οποίοι την απείλησαν λέγοντας της   «εσύ θα γ@μηθείς, να το θυμάσαι». Ακόμη ένας αστυνομικός της έπιασε τα οπίσθια και της είπε «πάμε στο στενό να σε γ@μήσω». Όσο βρισκόταν στη ΓΑΔΑ της αρνήθηκαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την ώρα που η ίδια έκανε εμετό με αίμα μετά τους αλλεπάλληλους ξυλοδαρμούς, ενώ κατέληξε κατηγορούμενη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων :  απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και κατοχή εκρηκτικών.  Τους ξυλοδαρμούς έχει επιβεβαιώσει και η δικηγόρος της Άννυ Παπαρρούσου. 

Η επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπογράφεται από  το Κέντρο Έρευνα και Δράσης για την Ειρήνη, το Μωβ, την Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά,  τη Φεμινιστική Συλλογικότητα Θεοδώρα,τη Working Class Women OTE, τη Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας και Nimertis Actionart ΝΠΙΔ, ενώ πέρα από τον Πρωθυπουργό αποστέλλεται και στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, αλλά και στις βουλεύτριες και τους Βουλευτές του κοινοβουλίου. 

Αναλυτικά η επιστολή των οργανώσεων 

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που απαξιώθηκαν πρόσφατα μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, την Ελληνική Βουλή, πληροφορηθήκαμε ότι στις 9 Μαρτίου μια νεαρή κοπέλα κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε στη Νέα Σμύρνη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ και στη συνέχεια οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ.

Εκεί, όπως καταγγέλλει η ίδια αυτοπροσώπως και μέσω της δικηγόρου της, έγινε κατ’ επανάληψη θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης από
αστυνομικούς και δέχθηκε απειλές για βιασμό και επιθέσεις σωματικής και ψυχολογικής βίας εναντίον της. Της αρνήθηκαν μάλιστα την ιατρική βοήθεια μετά τον ξυλοδαρμό της, παρότι η ίδια το ζήτησε.

Με την ευκαιρία, καταγγέλλουμε ξανά εδώ την αστυνομική βία που ασκήθηκε εναντίον φεμινιστριών που έκαναν μια συμβολική συγκέντρωση την 25η
Νοέμβρη, ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με 14 συλλήψεις, επιβολή προστίμων και παραπομπή σε δίκη που αναμένεται.

Κύριε Πρωθυπουργέ

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και την κοινωνική κατακραυγή από τις αποκαλύψεις για σωρεία περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμών στον χώρο του αθλητισμού και της τέχνης, εξαγγείλατε πριν λίγες μέρες κρατικές παρεμβάσεις για το κίνημα Me Too, ωστόσο οι Πολίτες έχουν κάθε λόγο να κρίνουν σχετικές εξαγγελίες ως υποκριτικές, εφόσον γίνονται καθημερινά μάρτυρες περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας εναντίον
συμπολιτών τους, γυναικών και ανδρών και βλέπουν την αστυνομία να παίρνει το ρόλο του κακοποιητή, αντί του προστάτη.

Οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πλέον καθημερινές και ως πολίτες νοιώθουμε απροστάτευτες/-οι απέναντι στην κρατική βία και αυθαιρεσία αλλά και στον σεξισμό, όπου αυτές οι κακοποιήσεις στοχοποιούν γυναίκες. Οι εξελίξεις αυτές που είναι ραγδαίες και έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας
μας προσβάλλουν ως πολίτες ενός δημοκρατικού ευνομούμενου κράτους δικαίου, όπως θεωρούμε και επιθυμούμε να είναι η πατρίδα μας.

Οι Οργανώσεις που υπογράφουμε την Επιστολή δηλώνουμε Καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την ωμή και αυθαίρετη βία και αυθαιρεσία εναντίον των γυναικών, αλλά και εναντίον κάθε πολίτη.

Ζητάμε

Να δοθεί άπλετο φως στις καταγγελίες ξυλοδαρμού και κακοποίησης της νεαρής κοπέλας όπως και σε κάθε καταγγελία περιστατικού άσκησης
αυθαίρετης αστυνομικής βίας

Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι ανάλογα με τα αδικήματα που διέπραξαν

Η αστυνομία να ταχθεί στο πλευρό του/της πολίτη, υπηρετώντας τη Δημοκρατία και την κοινωνία στο Σύνολό της.

Με τιμή

Οι υπογράφουσες Οργανώσεις»

*φωτογραφία αρχείου

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…