Η αστυνομία εκφοβίζει ξανά δημοσιογράφο του Documento και ο ΣΚΑΪ «πειράζει» το βίντεο παραπλανώντας το κοινό

Χέρι - χέρι αστυνομική καταστολή και διαστρέβλωση: Ακόμα ένα περιστατικό αστυνομικού εκφοβισμού σε συνεργάτη του Documento έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στο ΑΠΘ ενώ την ίδια ώρα ο ΣΚΑΪ χρησιμοποίησε το βίντεο χωρίς ήχο, διαστρεβλώνοντας πλήρως το πώς συνέβησαν τα γεγονότα και παραπλανώντας το κοινό. 

Χωρίς τίτλο

Από το πρωί της Πέμπτης έχει διαδοθεί το βίντεο του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη, συνεργάτη του Documento, στο οποίο καταγράφεται η επέμβαση των ΜΑΤ μέσα στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Άνδρες των ΜΑΤ και άτομα της Ασφάλειας με στρατιωτική παραλλαγή και full face, με τις ευλογίες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μπήκαν στον χώρο του ΑΠΘ και ακολούθησε ένταση. Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης καταγράφει, με την ιδιότητά του, τις σκηνές με το κινητό του τηλέφωνο.

Στο βίντεο ο δημοσιογράφος καταγράφει την επιθετική κίνηση της αστυνομίας, με τους άνδρες των ΜΑΤ να κινούνται προς το μέρος του κυνηγώντας τον με τον ίδιο να τους απευθύνεται λέγοντας τους την ιδιότητά του και τα στοιχεία του. 

 

Όπως θα δείτε, οι αστυνομικοί του Χρυσοχοΐδη τρέχουν κατά πάνω του και επιχειρούν να τον εκφοβίσουν και του απευθύνονται με απειλητικό ύφος.

Αυτό είναι κάτι που σαφώς δεν άρεσε στους άνδρες των ΜΑΤ που σπεύδουν να τον εκφοβίσουν, τρέχοντας – πρωτίστως – κατά πάνω του. Παρά το γεγονός πως φωνάζει την ιδιότητά του, εκείνοι συνεχίζουν να του φωνάζουν και να συμπεριφέρονται ως κάτι που μόνο με… αστυνομικούς δε θα έπρεπε να θυμίζει…

Αφού τους δείχνει την ταυτότητά του και μοιάζουν να πείθονται, έρχεται ένας άλλος άνδρας των ΜΑΤ που τον ρωτάει με ύφος που παραπέμπει σε άλλες εποχές: «Πώς σε λένε;». Ωστόσο, εν συνεχεία, του απευθύνεται ξανά σε απειλητικό ύφος λέγοντας: «Ή θα φύγεις τώρα ή τελειώνουμε»!

Mute στην παρεμπόδιση δημοσιογράφου από τον ΣΚΑΪ

Ωστόσο, το παραπάνω περιστατικό αποτυπώθηκε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Δημήτρη Οικονόμου. 

Ενώ ήδη το γύρο του διαδικτύου κάνουν από χθες τόσο η λογοκρισία Οικονόμου στη Λιάνα Κανέλλη αλλά και η κοπτοραπτική του νυχτερινού δελτίου ειδήσεων του Star στο επίμαχο βίντεο στο οποίο αστυνομικοί φωνάζουν, «πάμε να τους σκοτώσουμε» να εμφανίζονται να φωνάζουν «πάνε να τους σκοτώσουνε», η εκπομπή του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ επέλεξε να χρησιμοποιήσει και εκείνη με τη σειρά της μεθόδους πλήρους παράλλαξης των γεγονότων. 

Συγκεκριμένα, στο 02.13.00 της εκπομπής «Σήμερα», τα γεγονότα παρουσιάζονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η εκπομπή παρουσιάζει βίντεο του Αλέξανδρου Λιτσαρδάκη χωρίς ήχο, με τους δημοσιογράφους να μιλούν ενώ παίζουν τα πλάνα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εντελώς αφήγηση των γεγονότων. 

Στην εκπομπή το βίντεο του συνεργάτη του Documento, ο Δημήτρης Οικονόμου αναφέρει πως προφανώς πρόκειται από εικόνα από κάμερες των ίδιων αστυνομικών τις οποίες φέρουν πάνω τους, παραποιώντας την πηγή από την οποία αλίευσαν τον βίντεο.

Το θέμα παρουσιάζεται σε πλήρη αντιστροφή και με παραπλανητικό τρόπο για το τηλεοπτικό κοινό ενώ μάλιστα, δε γίνεται καμία αναφορά από τους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ για τον εκφοβισμό στον οποίο υπόκειται συνάδελφός τους, εν ώρα εργασίας. 

Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ σε σύγκριση με το πραγματικό βίντεο 

Το τρίτο περιστατικό μέσα σε τέσσερις μήνες

Το σημερινό περιστατικού εκφοβισμού συνεργάτη της εφημερίδας Documento, εν ώρα εργασίας, αποτελεί την τρίτη περίπτωση μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες. 

Προσαγωγή του Αντώνη Ρηγόπουλου την 17η Νοέμβρη

Σε παρεμπόδιση και προσαγωγή του δημοσιογράφου Αντώνη Ρηγόπουλου προχώρησε η αστυνομία ο μεσημέρι της Τρίτης 17ης Νοέμβρη, ο οποίος κάλυπτε την πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου για το κoutipandoras.gr και το documentonews.gr. 

Συγκεκριμένα, αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο Αντώνη Ρηγόπουλο. Την ώρα που ο δημοσιογράφος εργαζόταν καλύπτοντας την πορεία, αστυνομικοί στράφηκαν εναντίον του και τον προσήγαγαν στα κεντρικά της Τροχαίας. 

Εκεί οι αστυνομικοί προχώρησαν σε προπηλακισμούς, λεκτική και σωματική βία εναντίον του Αντώνη Ρηγόπουλου. 

Μάλιστα, ενώ ο δημοσιογράφος είχε μαζί του βεβαίωση εργασίας, δημοσιογραφική ταυτότητα και φορούσε αντισφιξιογόνα μάσκα, η αστυνομία του έκοψε πρόστιμο επειδή δε φορούσε, απλή χειρουργική μάσκα. 

Ωστόσο το οπτικοακουστικό υλικό αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των αβάσιμων ισχυρισμών της αστυνομίας καθώς όπως προκύπτει από τις εικόνες, τόσο ο ίδιος ο δημοσιογράφος στον οποίο επιτέθηκε η αστυνομία αλλά και οι συνάδελφοι οι οποίοι επίσης εργάζονταν για την κάλυψη των γεγονότων, ήταν εφοδιασμένοι με πλήρη εξάρτηση τόσο για τη δημοσιογραφική κάλυψη αλλά και με μέσα προστασίας για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

Σύλληψη του φωτορεπόρτερ Μάριου – Ραφαήλ Μπίκου στα Προπύλαια

Στις 3 Φεβρουαρίου, η αστυνομία συνέλαβε τον φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Documento και του koutipandoras.gr, Μάριο Ραφαήλ Μπίκο στα Προπύλαια, εν ώρα εργασίας ο οποίος κάλυπτε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα. Οι αστυνομικοί τον οδήγησαν στη ΓΑΔΑ ενώ ο φωτογράφος τους έδειξε το σχετικό έγγραφο από την εφημερίδα. 

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί τον έβαλαν με τη βία στο περιπολικό για να τον οδηγήσουν όπως είπαν στη ΓΑΔΑ χωρίς να του επιτρέπουν να επικοινωνήσει ούτε με την εφημερίδα αλλά ούτε και με δικηγόρο.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός της παρεμπόδισης της ενημέρωσης επρόκειτο για μια παράνομη πράξη η οποία εγείρει σοβαρό ζήτημα για την ποινική ευθύνη που έχουν τα συγκεκριμένα όργανα τα οποία αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους και οδηγούν με περιπολικό για «εξακρίβωση στοιχείων», όπως είπαν, ενώ τα στοιχεία του πιστοποιούνται πλήρως από τα σχετικά έγγραφα τα οποία τους επέδειξε κατά τον έλεγχο. 

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…