Νικόλ Λειβαδάρη

Η «αστική αυτοπεποίθηση» του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Εάν δεν τρολάριζε, μάλλον υπάρχει μπέρδεμα

Screenshot 1 2

O Eυκλείδης Τσακαλώτος έχει βαθιά πολιτική συγκρότηση, ακόμη πιο βαθύ ιδεολογικό και θεωρητικό υπόβαθρο και διαθέτει διεθνές επιστημονικό κύρος. Είναι πολίτης του κόσμου, είναι αστός, μιλάει – μακράν – καλύτερα αγγλικά από τον Αλέξη Τσίπρα κι έχει βαρύ βιογραφικό. Πήγε σε σχολείο της Οξφόρδης που ιδρύθηκε το 1500, πήγε κολέγιο στο Queens College Oxford που ιδρύθηκε το 1341, σπούδασε στο Ητον και δίδαξε στο Κεντ.

Δικαιούται να είναι αρχηγός κόμματος, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή και πρωθυπουργός. Εάν το ήθελε, δικαιούτο να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το θέλει, προτιμάει να μένει «νούμερο δύο» , και να παίζει ανταρτοπόλεμο. Ισως γιατί έχει «αστική αυτοπεποίθηση», αλλά δεν έχει «λαϊκότητα» – που την χωρίζει μεν μια ανάσα από τον λαϊκισμό, αλλά είναι αναγκαία για να συνομιλήσει με την κοινωνία. Και για να εμπνεύσει. Ισως γιατί δεν τον ενδιαφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα διακυβέρνησης αλλά κυρίως ως κόμμα αριστερής καθαρότητας. Ισως γιατί δεν θέλει να νομιμοποιήσει την «αντιδημοκρατική», όπως την θεωρεί, εκλογή του αρχηγού από την βάση – ίσως, ακόμη, γιατί του είναι πιο άνετο το κοστούμι του  άτυπου επικεφαλής της «Ομπρέλας» και των «53» από το ρίσκο ανάληψης της ευθύνης για την νίκη ή την ήττα.

Το δια ταύτα είναι πως αντί να κατέβει υποψήφιος απέναντι στον Τσίπρα, ρίχνει βελάκια στο προεδρικό προφίλ. Στην συνέντευξή του στην «Καθημερινή» χρέωσε στον Αλέξη Τσίπρα «ανασφάλεια» – «που δεν δικαιολογείται» – και αποτυχία στην επιλογή συμβούλων, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είπε, επίσης, ότι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η «λαϊκότητα» και ο «τακτικισμός» και του χρέωσε έλλειμμα συλλογικότητας συγκρίνοντάς τον με τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Μπροστά στο Βαρουφάκη ο Τσίπρας είναι υπόδειγμα συλλογικότητας και δημοκρατίας», είπε.

Και κατέληξε, συγκρίνοντας εμμέσως και εαυτόν με τον Αλέξη Τσίπρα. Είπε πως ο ίδιος επηρεάστηκε λιγότερο από άλλους από την «αίγλη της εξουσίας» διότι δεν είναι ανασφαλής: «Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο, στην Οξφόρδη (Queens College Oxford), που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Eχεις μια «αστική αυτοπεποίθηση». Δεν το λέω με υπεροψία», δήλωσε.

Είτε είχε δίκιο, είτε άδικο, η συνέντευξη Τσακαλώτου ξεσήκωσε του προεδρικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Στην καλύτερη εκδοχή του χρέωσαν λάθος παρέμβαση, σε λάθος χρόνο. Οι πιο σκληροί του απέδωσαν πρόθεση αποδόμησης και υπονόμευσης Τσίπρα, την ώρα της προσπάθειας συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και αντεπίθεσης στην κυβέρνηση. Και όλοι μαζί είδαν επίδειξη «αριστερής αριστοκρατίας»  – την οποία συνδέουν με την κάθετη διαφωνία Τσακαλώτου και λοιπών δυνάμεων της «Ομπρέλας» στην εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση.

Η αλήθεια είναι πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαθέτει και χιούμορ. Βρετανικό, φλεγματικό και διεισδυτικό. Οπότε μπορεί και να μην ισχύει τίποτα από όλα αυτά και απλώς να τρολάριζε – να τρολάριζε την δια βίου εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, τις ταλαντεύσεις Τσίπρα, ακόμη και τις δικές του προσωπικές πολιτικές αντιφάσεις.

Εάν δεν τρολάριζε, μάλλον υπάρχει μπέρδεμα. Όταν ένας μαρξιστής βάζει αστικές ταξικές προδιαγραφές στην πολιτική αυτοπεποίθηση, κάποιο μπέρδεμα υπάρχει στην αριστερά. Και όταν συνδέει – χωρίς υπεροψία έστω – την αντίσταση στην «αίγλη της εξουσίας» με τις σπουδές στην Οξφόρδη, στην Κουμουνδούρου μπορεί να πρέπει να το σκεφτούν λίγο παραπάνω την επόμενη φορά που θα καταγγείλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ελιτισμό. Και για καθεστωτισμό…

Πηγή: anatropinews.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό