ΣΚ

Στέλιος Κούλογλου

Η ασταμάτητη, καθοδική πορεία της χώρας

Η Ελλάδα έχει υποστεί στρατηγικές ήττες, κάθε φορά που δεν έπαιρνε υπόψιν της τους διεθνείς συσχετισμούς.

340144 theodosis

Για να μείνουμε μόνο στον 20ο αιώνα, το 1922 δεν υπολόγισε την αλλαγή στάσης των Συμμάχων και τόβαλε για την Κόκκινη Μηλιά. Το 1946, το ΚΚΕ ξεκίνησε τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο χωρίς να πάρει υπόψιν του τη συμφωνία του Στάλιν με τον Τσόρτσιλ για το μοίρασμα της Ευρώπης. Αφήστε το 1974, με δικτάτορα Ιωαννίδη, που όχι μόνο δεν καταλάβαινε τι συμβαίνει στην Κύπρο ή στις ΗΠΑ, αλλά ήθελε να πάρει πίσω την Κωνσταντινούπολη. Την εβδομάδα που πέρασε έγιναν δύο σημαντικές συναντήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Η μια για το κοινωνικό της πρόσωπο  στο Πόρτο της Πορτογαλίας, η δεύτερη στο Στρασβούργο για τις θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται η ΕΕ, για να προχωρήσει μπροστά. Η πρώτη, η « Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής της Ε.»  διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σοσιαλιστών- Αριστεράς της Πορτογαλίας. Η δεύτερη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
 
Από την Πορτογαλία προέκυψε μία σημαντική διακήρυξη που τονίζει ανάμεσα στα άλλα ότι «τα κοινωνικά δικαιώματα αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο της ανάκαμψης» και καλεί «να υπερασπιστούμε τους δίκαιους μισθούς, να καταπολεμήσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό και να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια, να αναλάβουμε τον στόχο της καταπολέμησης φτώχειας των παιδιών, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».
 
 Η διακήρυξη δεν έχει ισχύ υποχρεωτικής οδηγίας, αλλά δείχνει έναν προβληματισμό για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, που κερδίζει έδαφος. Άλλωστε αυτό τον καιρό ο Επίτροπος Aπασχόλησης Νίκολα Σμιτ, ένας από τους λίγους φωτισμένους και προοδευτικούς Κομισάριους, εργάζεται πυρετωδώς για την υιοθέτηση του κατώτατου μισθού για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε στενή συνεργασία με την πορτογαλική κυβέρνηση, που έχει την κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ μέχρι τα τέλη Ιουνίου.  . Στο Στρασβούργο μια μέρα μετά το Πόρτο, ξεκίνησε η συζήτηση στη «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης». Θα φτιαχτεί ένα είδος προσωρινής Βουλής με τη συμμετοχή 108 ευρωβουλευτών και 108 βουλευτών από τα εθνικά κοινοβούλιο των κρατών-μελών, 3 Επιτρόπων της Κομισιόν, συνδικάτων και πολιτών, ιδιαίτερα νέων, κοινωνικών φορέων, ΜΚΟ κλπ, που θα καταλήξουν σε προτάσεις για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα: όπως το  Ευρωκοινοβούλιο να πάρει περισσότερες εξουσίες, ο(η) πρόεδρος της Κομισιόν να εκλέγεται δημοκρατικά από τους πολίτες.
 
Θα εξεταστεί ακόμη η κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής, πράγμα που οδηγεί σε μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων. Σε ποια ταχύτητα θα μπει η Ελλάδα και με τι προϋποθέσεις; Ακούσατε την παραμικρή είδηση για όλα αυτά; Έψαχνα μανιωδώς την Κυριακή στις εφημερίδες, σχεδόν τίποτα.
 
 Ο Μητσοτάκης δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή και το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε γραμμή στα φιλοκυβερνητικά φύλλα να αγνοήσουν τις διεθνείς εξελίξεις και να προπαγανδίσουν  ότι στην Ελλάδα έρχονται μέρες δόξας: «το νέο ελληνικό στοίχημα, τα τρία χρόνια που θα αλλάξουν τη χώρα», από τον Μητσοτάκη τον μπροστάρη των εμβολίων. Και διηγώντας τα να κλαις, για μια χώρα που κατρακυλάει σε όλους τους διεθνείς δείκτες, από οικονομία μέχρι δημοκρατία. Αλλά θα το αντιληφθεί όταν θα είναι πολύ αργά.
 
 H φωτογραφία είναι του Δημήτρη Θεοδόση

Πηγή: Tvxs
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…