Ομπντούλιο

Η Άρσεναλ και το «ξέπλυμα» της Ρουάντα

Μια αμφιλεγόμενη χορηγική συμφωνία έχει ως αποτέλεσμα τη σκληρή κριτική για τον σύλλογο του Λονδίνου, που κατηγορείται ότι υποστηρίζει ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα στην Αφρική.

rwanda

Το αληθινό Hotel Rwanda

Tα γεγονότα της γενοκτονίας στη Ρουάντα έγιναν γνωστά σε όλον τον κόσμο μέσω της ταινίας «Hotel Rwanda», η οποία κυκλοφόρησε το 2004 και ήταν υποψήφια, μεταξύ άλλων, για τρία βραβεία Oscar. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, ο οποίος ήταν διευθυντής του, βελγικών συμφερόντων, ξενοδοχείου Hôtel des Mille Collines. Στους τίτλους τέλους της ταινίας, αναφέρεται πως ο Πολ έσωσε τουλάχιστον 1.200 Τούτσι και Χούτου πρόσφυγες, φιλοξενώντας τους στο ξενοδοχείο τον καιρό που τα πράγματα ξεκίνησαν να γίνονται άγρια. Στον εμφύλιο πόλεμο της Ρουάντα, βρήκαν τραγικό θάνατο περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι μέσα σε 100 μέρες.

Η πλειοψηφία τους προερχόταν από τη φυλή Τούτσι, όπως και η Τατιάνα, σύζυγος του Πολ, ο οποίος είναι Χούτου. Οι δυο τους κατάφεραν να μετακινηθούν στο Βέλγιο, ωστόσο ο αδερφός της Τατιάνα με τη γυναίκα του δεν βρέθηκαν ποτέ. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο αληθινός ήρωας του “Hotel Rwanda” κρίθηκε ένοχος για τρομοκρατία, καθώς κατηγορήθηκε για διασυνδέσεις με εξόριστη ομάδα ανταρτών.  Σύμφωνα με την οικογένειά του, οι κρατικές αρχές τον μετέφεραν με τη βία στη Ρουάντα για να φυλακιστεί, αφού πέρασε από μια δίκη-παρωδία. Ο Ρουσεσαμπαγκίνα ήταν πολιτικός αντίπαλος του Πολ Καγκάμε, νυν προέδρου της χώρας. Το State Department των ΗΠΑ , με ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι «οι καταγγελίες για τη μη διεξαγωγή δίκαιης νίκης προκαλούν ερωτήματα για το δίκαιο της απόφασης». Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε ότι η σύλληψή του ήταν ουσιαστικά απαγωγή από πράκτορες της Ρουάντα. Ο Πολ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξης.

Η χορηγία της Άρσεναλ

Ποια είναι η σχέση, ωστόσο, της Άρσεναλ με όλα τα παραπάνω; Ο σύλλογος του Λονδίνου, από το 2018, έχει υπογράψει χορηγική συμφωνία με τον κρατικό τουριστικό οργανισμό της Ρουάντα και πέρυσι υπέγραψε νέα συμφωνία, ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών τον χρόνο, προκειμένου για τέσσερα χρόνια να φέρει το μότο “visit Rwanda” στο μανίκι της φανέλας. Αντίστοιχη συμφωνία έχει υπογραφεί και με την Παρί Σεν Ζερμέν. Η Καρίν Κανίμπα, κόρη του Πολ Ρουσεσαμπαγκίνα, με δηλώσεις της στο The Athletic υποστήριξε ότι ουσιαστικά η χορηγία της Άρσεναλ νομιμοποιεί τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν στην πατρίδα της και την άδικη φυλάκιση του πατέρα της. «Ο σύλλογος είναι συνένοχος στα εγκλήματα που συντελούνται. Είναι αποκαρδιωτικό», είπε χαρακτηριστικά. Δεν είναι, φυσικά, μόνο η υπόθεση του ξενοδόχου που κάποτε έγινε σύμβολο ανθρωπιάς. Σύμφωνα με το Human Rights Watch, τα βασανιστήρια είναι συχνό φαινόμενο στη χώρα, καθώς και η αδυναμία διερεύνησης «ύποπτων θανάτων», ενώ η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει ότι «εξαφανίσεις ανθρώπων από τα προηγούμενα χρόνια παραμένουν άλυτες».

 «Έχουμε το Visit Rwanda στη φανέλα της ομάδας μας, όταν μιλάμε για πρόσφυγες που στέλνονται εκεί για ισόβια. Είναι αηδιαστικό», τόνισε από την πλευρά της η Ζόι Γκάρντνερ, φίλαθλος της Άρσεναλ και μέλος του Συμβουλίου για την Ευημερία των Μεταναστών. στο διαδίκτυο, αρκετοί χρήστες μετέτρεψαν το μότο σε “Don’t visit Rwanda”, καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν στη χώρα. Φυσικά, για τους ντόπιους φίλους του κλαμπ η παρουσία της χώρας τους στη φανέλα της Άρσεναλ είναι σημαντικό επίτευγμα, ενώ η ίδια η ομάδα υποστηρίζει ότι πριν τη σύναψη της συμφωνίας έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν γκρίζα σημεία. «Η συνεργασία μας επικεντρώνεται στην προώθηση της χώρας και στη βοήθεια του τουριστικού τομέα, ώστε να επανακάμψει μετά την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του συλλόγου. Ο ίδιος ο Καγκάμε είναι υποστηρικτής της Άρσεναλ και συχνά-πυκνά παίρνει θέση για την πορεία της ομάδας. Δεν διστάζει να ασκήσει κριτική και για τους «Κανονιέρηδες» αυτή είναι μια σαφής ένδειξη ότι δεν έχει σχετικά με τον πρόεδρο, αλλά με την τουριστική επιτροπή.

H επιστροφή του Sportwashing

Το τελευταίο διάστημα, είναι αρκετές οι περιπτώσεις αθλητικών συλλόγων, ομάδων ή ακόμα και ολόκληρων Ομοσπονδιών ή διοργανώσεων που κατηγορούνται για “Sportwashing”, ξέπλυμα δηλαδή κάποιων παραγόντων, κρατικών αρχών η εταιρειών μέσω χορηγιών σε αθλητικά brands με μεγάλη ιστορία και παράδοση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η Formula 1 με τη Σαουδική Αραβία. Για την Μικαέλα Ρονγκ, Βρετανίδα δημοσιογράφο που εργάστηκε για χρόνια στην Αφρική και έβαλε στο στόχαστρο το καθεστώς του Καγκάμε, με αφορμή τη δολοφονία του αποστάτη Πατρίκ Καρεγκέγια το 2014, υπάρχουν δύο βασικοί άξονες κριτικής της χορηγίας. Όπως δήλωσε στο Athletic, η πρώτη έχει να κάνει με το οικονομικό στάτους της Ρουάντα. Ως μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, βασίζεται κυρίως στη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Κι όμως, βρήκε τα χρήματα για να πληρώσει εκατομμύρια σε μια πλούσια ομάδα, σε μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Ο δεύτερος άξονας είναι το “Sportwashing”. «Προσφέρουν στον Καγκάμε εξαιρετικές συμβουλές στο πώς δώσει μια λαμπερή, προοδευτική εικόνα του στον κόσμο. Νομίζω πως οι φίλοι της Άρσεναλ πρέπει να προβληματίζονται για το ότι η ομάδα τους στηρίζει ένα από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα στην Αφρική», τονίζει χαρακτηριστικά.

Η έξαρση της πανδημίας και η μείωση των εσόδων για τις ομάδες, προκάλεσε μια στροφή σε πηγές εσόδων που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν διαδεδομένες. Από τα κρυπτονομίσματα και την ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση από τη βιομηχανία του τζόγου, μέχρι τις όλο και πιο συχνές παρτίδες με «σκοτεινά» καθεστώτα και κρατικό χρήμα άγνωστης προέλευσης, αρκετοί ποδοσφαιρικοί κολοσσοί βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι νέες συμφωνίες μπορεί να εξασφαλίσουν το μέλλον τους, αλλά μοιάζει αρκετά πιθανό να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα και την παράδοση που έχουν χτίσει όλα αυτά τα χρόνια σε γενιές και γενιές φιλάθλων. Ακόμα κι αν τελικά αυξήσουν την οπαδική τους βάση, θα το κάνουν έχοντας πουλήσει την ψυχή τους…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…