«Η άρνηση ικανοποίησης του αιτήματος Κουφοντίνα αναδεικνύει την ύπαρξη πολιτικής απόφασης για τη θανάτωσή του»

Ανακοίνωση επιτροπής αγώνα δικηγόρων για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

NewsRoom 03/03/2021 | 19:28

Επιτροπή αγώνα δικηγόρων δημιούργησαν νομικοί που συγκεντρώθηκαν σήμερα Τετάρτη στον ΔΣΑ, διαμαρτυρόμενοι για την στάση της πολιτείας απέναντι στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα και εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Σωφρονιστικό Κώδικα ο κρατούμενος στερείται μόνο την ελευθερία του. Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί. Το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι σύννομο και η άρνηση της Πολιτείας να το ικανοποιήσει αναδεικνύει την ύπαρξη πολιτικής απόφασης για τη θανάτωσή του.

Πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση του ΔΣΑ να τοποθετηθεί για την απεργία πείνας και δίψας του Δημήτρη Κουφοντίνα, αφού η υπόθεση αυτή αφορά τη μη εφαρμογή του σχετικού νόμου προς χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι περισσότεροι δικηγορικοί σύλλογοι έχουν τοποθετηθεί υπέρ της ικανοποίησης των δικαίων αιτημάτων του.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, που υποτίθεται ότι σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την κοινωνία, απαντά, τοποθετείται, μεριμνά, προκειμένου να αποκαθιστά τη νομική και την ηθική αλήθεια και να αρθρώνει μια αυθεντική και ουσιαστική απάντηση για κρίσιμα ζητήματα, μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια.

Δεν είναι αυτός ο ΔΣΑ στον οποίο προσβλέπει η κοινωνία.

Δεν είναι ο αυτός ο ΔΣΑ στον οποίο προσβλέπουν οι δικηγόροι και κυρίως οι νέοι

Γι αυτό σήμερα ζητούμε:

Να λάβει θέση ο ΔΣΑ για τη μη εφαρμογή του νόμου στην υπόθεση του απεργού πείνας και δίψας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Να λάβει θέση στήριξης στον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών κι Εισαγγελέων Χριστόφορο Σεβαστίδη ο οποίος βάλλεται γιατί τάχθηκε με την πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Να λάβει θέση σχετικά με τη λογοκρισία που ασκείται για το θέμα, τόσο από τα ΜΜΕ, όσο και από τα διαδικτυακά μέσα.

Η σιωπή είναι συνενοχή.