Η Αρλέτα «αν αγαπούσε, αγαπούσε, δεν το ”έπαιζε” και αν δε σε ήθελε, σ’το έδειχνε…»

Αρλέτα εφ' όλης της ύλης σε ένα ασπρόμαυρο αφιέρωμα 90 σελίδων που περιλαμβάνει πολλή έρευνα κι ακόμη περισσότερο συναίσθημα!

1141313 arleta3 0

Το περιοδικό «Μετρονόμος» κυκλοφορεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια ως το μοναδικό έντυπο που επιβίωσε, στρεφόμενο γύρω απ’ το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, με μοναδικά αφιερώματα και με μία καθιερωμένη πλέον ασπρόμαυρη αισθητική. Το εκδίδει ο Θανάσης Συλιβός, δίχως χορηγούς από πίσω του, στηριγμένος στο μεράκι ένα σωρό ανθρώπων, από τη Στέλλα Βλαχογιάννη μέχρι τον Ηρακλή Οικονόμου κι από τον Γιάννη Κολλιάκο μέχρι τον Σπύρο Αραβανή, οι οποίοι δίνουν τα σπάνια κείμενα τους κάθε φορά, αποτελώντας στην ουσία ένα συντακτικό team που ολοένα εμπλουτίζεται – στο team αυτό προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια ο Φώντας Τρούσας, ο Μάκης Γκαρτζόπουλος, ο Σταύρος Γ. Καρτσωνάκης κ.α. Και μαζί τους συχνά φιλοξενούνται επιφανείς προσωπικότητες από το χώρο της ελληνικής μουσικής μέσα από αποκλειστικές συνεντεύξεις τους, μαρτυρίες, άρθρα κλπ. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως ο «Μετρονόμος», έχοντας επεκταθεί στην κυκλοφορία βιβλίων και δίσκων επίσης, συντηρείται σήμερα κυρίως μέσω των συνδρομητών του ή των επισκεπτών στα βιβλιοπωλεία, όπου διανέμονται τα εκδοτικά έργα του.

Το υπ’ αριθμ. 72 τεύχος (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2019) που κυκλοφόρησε πριν μερικές εβδομάδες, είναι το πληρέστερο αφιέρωμα που θα μπορούσε να γίνει στην ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό Αρλέτα! Το επιμελήθηκαν ο ίδιος ο Συλιβός μαζί με τους Γ. ΚολλιάκοΗ. Οικονόμου και, συνολικά, περιλαμβάνει τα κείμενα 35 ανθρώπων που οι περισσότεροι είχαν γνωρίσει την Αρλέτα και συνεργαστεί μαζί της. Απ’ τους συνεργάτες της, λοιπόν, και μάλιστα τους πιο στενούς και για μια ολόκληρη ζωή, ξεχωρίζουν ο αείμνηστος Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ο Γιώργος Μακράκης, ο Νότης Μαυρουδής, ο Λάκης Παπαδόπουλος, η ακριβοθώρητη Μαριανίνα Κριεζή, ο Ανέστος Τριανταφύλλου, η Μάρθα Οικονομοπούλου, ο Βασίλης Ρακόπουλος, ο Γιάννης Κ. Ιωάννου, η φωτογράφος Κατερίνα Μαριανού, ο Άγγελος Κουτσούκης της LYRA, αλλά και το πνευματικό της παιδί, ο Γιώργης Χριστοδούλου

Υπάρχουν και κείμενα πιο «εξειδικευμένα», που καλύπτουν κι άλλες πτυχές της πολυσχιδούς Αρλέτας, όπως αυτό της Βάσως Πουρίδου («Η εικαστικός Αρλέτα»), του ποιητή Σπύρου Αραβανή («Η στιχουργική της Αρλέτας»), του Γιώργου Ν. Ευσταθίου («Αρλέτα – Γιώργος Ιωάννου, μια σχέση στοργής»), καθώς επίσης και άρθρα που αφορούν συγκεκριμένα καλλιτεχνικά έργα: Της συγγραφέως Παυλίνας Παμπούδη («Έξι μέρες»), της Σοφίας Βόσσου («Εκτός Έδρας»), του Ηρακλή Οικονόμου («Για το δίσκο ”Δέκα και μία νύχτες”») και του Ανέστου Τριανταφύλλου («Ταξιδεύοντας με την Αρλέτα»). Το αφιέρωμα κλείνει, τέλος, με έξι υστερόγραφα από έξι αντίστοιχους καλλιτέχνες, νεότερους ως επί το πλείστον, που είναι σίγουρο πως πίνουν νερό από την πηγή της (Μαρία Παπαγεωργίου, Ευσταθία, Μάρω Μαρκέλλου κ.α.), αν και από τη στιχουργό Sunny Μπαλτζή, η οποία επίσης είχε συνεργαστεί εκτενώς μαζί της, θα ήθελα προσωπικά και ένα πιο εκτενές κείμενο – μαρτυρία.

Ένα πλούσιο αφιέρωμα γεμάτο Αρλέτα, περισσότερο ένα βιβλίο γι’ αυτήν παρά ένα ακόμη τεύχος του «Μετρονόμου» ή κάποιου άλλου περιοδικού, που θα φιλοξενούσε και άλλα θέματα στην ύλη του. Τα πολλά κομμάτια που ενώνονται και όλα μαζί φτιάχνουν το παζλ της προσωπικότητας μιας μοναδικής περίπτωσης στο ελληνικό τραγούδι, που στιγμάτισε όλους όσοι είχαν την τύχη να τη συναναστραφούν σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Τόλμη και απέραντη ευαισθησία, χιούμορ και δοτικότητα ήταν τα βασικά συστατικά αυτής της προσωπικότητας, που παρέμεινε «αναρχική αντιστάρ» καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, βασισμένη εξ ολοκλήρου στην αγάπη των φίλων της και στη δική της αμέριστη αγάπη γι’ αυτούς. Όπως ακριβώς το περιγράφει η Σοφία Βόσσου μεσ’ στο δικό της κείμενο: «Ήταν άνθρωπος που αν αγαπούσε, αγαπούσε, δεν το ”έπαιζε” ποτέ, αν δε σε ήθελε, σ’το έδειχνε»Αυτή ήταν η Αρλέτα μας. Και σήμερα που ο παρεμβατικός δημόσιος λόγος καλλιτεχνών του διαμετρήματος της έχει χαθεί, σήμερα που τα πνευματικά δικαιώματα έχουν καταπατηθεί και θυμίζουν την «Τουρκία του Εβρέν», όπως θά’λεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις, σήμερα ακόμη που το καράβι που λέγεται Ελλάδα κλυδωνίζεται επικίνδυνα σε πελάγη ανακατατάξεων, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα «κρατούσε μέρα νύχτα τα παντζούρια κλειστά, δείγμα μιας ανομολόγητης κατάθλιψης», συμφώνως με τη δημοσιογράφο και ποιήτρια Στέλλα Βλαχογιάννη. Κι ας έχουν περάσει λίγα μόνο χρόνια από το φευγιό της.   

* Το αφιέρωμα «Αρλέτα εφ’ όλης της ύλης» του περιοδικού «Μετρονόμος», μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία ή να το αναζητήσετε στο τηλ 210 – 9703932 και στο email [email protected]. Τιμή: 6 ευρώ 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…