Η αριστεία της… διαφθοράς

Τελικά η μόνη αριστεία στην οποία διακρίθηκε, πράγματι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι η αριστεία της διαφθοράς.

EK MHTSOTAKIS

Για όποιον δεν γνωρίζει τι σημαίνει διαφθορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί ένα εξαιρετικά διδακτικό παράδειγμα.

Ας διδαχθούμε λοιπόν από μια κυβέρνηση που συγκλονίζεται από σκάνδαλα τι είναι διαφθορά.

 • Διαφθορά είναι μια κυβέρνηση να έχει κερδίσει τις εκλογές με σημαία την υποστήριξη της μεσαίας τάξης και κατά τη διάρκεια της θητείας της να υπάρχει κυβερνητικός βουλευτής, φίλος και επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος να διατηρεί παρανόμως εταιρείες με έδρα το εξωτερικό που αποκομίζουν υπερκέρδη, εξαγοράζοντας τα σπίτια των υπερχρεωμένων πολιτών. Αυτών των πολιτών που ανήκουν στη μεσαία τάξη, στην οποία προεκλογικά υπόσχονταν καλύτερες μέρες.
 • Διαφθορά δηλαδή είναι να θησαυρίζουν παρανόμως κυβερνητικά στελέχη σε βάρος της δυστυχίας των πολιτών. Τους οποίους, ως κυβέρνηση, όφειλαν να υπηρετούν.
 • Κι ακόμη, διαφθορά είναι κυβερνητικός βουλευτής να κατέχει, παρανόμως, εταιρείες με έδρα το εξωτερικό, με σκοπό τον παράνομο πλουτισμό του.
 • Και επιπλέον, διαφθορά είναι αυτός ο κυβερνητικός βουλευτής, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, την επιρροή του και τις διασυνδέσεις του στην κυβέρνηση, να έχει πάρει δάνειο από τράπεζες προκειμένου να στηρίξει τις παράνομες επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
 • Κι ακόμη, διαφθορά είναι σε αυτές τις παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες του συγκεκριμένου βουλευτή να συμμετέχουν και σύζυγοι υπουργών της κυβέρνησης.
 • Διαφθορά είναι επίσης αυτός ο κυβερνητικός βουλευτής, με αυτή την παράνομη και συγχρόνως και κοινωνικά ανάλγητη δραστηριότητα, να παίρνει επιπλέον και αμοιβή 1 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ είναι βουλευτής, από κρατικό οργανισμό για παροχή υπηρεσιών.
 • Και βέβαια διαφθορά είναι κυβέρνηση και πρωθυπουργός να γνωρίζουν εδώ και 2 χρόνια την παράνομη δραστηριότητα του βουλευτή. Και μόνο όταν η υπόθεση καταγγέλλεται με στοιχεία από την αξιωματική αντιπολίτευση, τότε μόνο να προχωρούν στη διαγραφή, αλλά όχι και στην ποινική του δίωξη.
 • Όπως επίσης εκτεταμένη διαφθορά είναι όταν σύμβουλοι του πρωθυπουργού, στελέχη δηλαδή του κυβερνώντος κόμματος, εκμεταλλεύονται τη θέση τους και κάνουν δουλειές με κρατικούς οργανισμούς, αποκομίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε επιπλέον αμοιβές, από την ίδια την κυβέρνηση την οποία υπηρετούν.
 • Κι ακόμη, διαφθορά είναι όταν σύζυγος άλλου κυβερνητικού βουλευτή, εκμεταλλευόμενη την επιρροή και τις διασυνδέσεις του συζύγου της παίρνει δάνειο χωρίς να δικαιούται, χρησιμοποιώντας κρατικά λεφτά τα οποία δεν έχει εγγυήσεις ότι μπορεί να αποπληρώσει, για να στηρίξει επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Όταν οι υπόλοιποι πολίτες της μεσαίας τάξης, τους οποίους η κυβέρνηση στην οποία ανήκει ο κυβερνητικός βουλευτής υποσχέθηκε να υπηρετήσει, χάνουν τα σπίτια τους όταν δεν έχουν να αποπληρώσουν τα δικά τους δάνεια.

 • Διαφθορά δηλαδή είναι να εκμεταλλεύεσαι αποκλειστικά για ίδιο όφελος το αξίωμα στο οποίο οι πολίτες σε εξέλεξαν για να τους υπηρετήσεις, χρησιμοποιώντας για δικό σου πλουτισμό τη δύναμη και την επιρροή που αυτό το αξίωμα σου παρέχει.
 • Κι ακόμη, διαφθορά είναι να κλείνουν οι υποθέσεις εσφαλμένων ή ψευδών «πόθεν έσχες» κυβερνητικών στελεχών που παρανομούν, κρύβοντας τις έκνομες δραστηριότητές τους.
 • Κι ακόμη μεγαλύτερη διαφθορά είναι να κλείνει η υπόθεση εσφαλμένου ή ψευδούς «πόθεν έσχες» του ίδιου του πρωθυπουργού. Τη στιγμή που αν αποκαλυφθεί εσφαλμένο ή ψευδές πόθεν έσχες σε κάποιον κανονικό πολίτη όπως εμείς, αλλοίμονό μας. Η τιμωρία μας δεν είναι μόνο η ποινική μας δίωξη, αλλά και η δημόσια διαπόμπευσή μας.
 • Διαφθορά είναι με δυο λόγια οι διακρίσεις στην εφαρμογή της νομιμότητας, προς όφελος πάντοτε των κυβερνώντων και των φίλων τους. Άλλα να ισχύουν για τους ίδιους, οι οποίοι παραμένουν στη ζώνη του ακαταδίωκτου ό,τι κι αν κάνουν και άλλα για τους πολίτες που υποφέρουν και δυστυχούν.
 • Κορυφαίος όμως δείκτης διαφθοράς είναι όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός συλλαμβάνεται με τη γίδα στην πλάτη και κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Συλλαμβάνεται δηλαδή να είναι υπεύθυνος για παράνομες παρακολουθήσεις, για τις οποίες παριστάνει ότι «δεν ήξερε, δεν άκουσε και δεν του είπαν». Γιατί αυτό συμβαίνει σήμερα με την ΕΥΠ, η οποία με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ήρθε στη δική του ευθύνη και στη δική του αρμοδιότητα. Για να καταχραστεί στη συνέχεια την εξουσία και τις αρμοδιότητές της και να στήσει παρακρατικό μηχανισμό που παρακολουθεί, μέσω παράνομου λογισμικού, πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες.
 • Κι ακόμη είναι καραμπινάτος δείκτης διαφθοράς όταν η υπό τον πρωθυπουργό λειτουργούσα ΕΥΠ παρακολουθεί πολιτικούς του αντιπάλους χωρίς να ανοίγει μύτη. Και μόνο όταν αποδεικνύεται ότι ο παρακρατικός μηχανισμός παρακολουθούσε και κυβερνητικά στελέχη και φιλοκυβερνητικούς επιχειρηματίες, τότε τα πράγματα να αλλάζουν και οι παρακολουθήσεις να γίνονται το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας.
 • Διαφθορά δηλαδή είναι όταν ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τη διερεύνηση ενός σκανδάλου. Όταν υφίστανται βλάβη οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ο Ανδρουλάκης ή ο Σπίρτζης δεν πειράζει, όλα καλά. Όταν όμως η βλάβη επεκτείνεται και «στους δικούς μας», τότε το σκάνδαλο διχάζει την κυβερνητική παράταξη, όπως συμβαίνει τώρα.
 • Σε κάθε περίπτωση, κορυφαίος δείκτης διαφθοράς είναι όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός κηρύσσει τη διερεύνηση κορυφαίου σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται και ο ίδιος, σε καθεστώς… απορρήτου. Τη στιγμή μάλιστα που σύσσωμος ο νομικός κόσμος συμφωνεί ότι το απόρρητο δεν ισχύει όταν πρόκειται για την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής. Και όταν ακόμη και ευρωπαϊκοί θεσμοί καλούν τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει το απόρρητο, το οποίο θεωρούν δείκτη συγκάλυψης.
 • Κορυφαίος δείκτης διαφθοράς δηλαδή είναι η καταπάτηση και ο ευτελισμός των θεσμών για να συγκαλυφθεί πολιτικό σκάνδαλο υπονόμευσης των κανόνων της Δημοκρατίας, επειδή σε αυτό εμπλέκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
 • Κορυφαίος δείκτης διαφθοράς σε ένα κράτος είναι εντέλει όταν ο πρωθυπουργός, αυτός που οι πολίτες εμπιστεύθηκαν για να διαφυλάσσει και να εγγυάται τους δημοκρατικούς θεσμούς, τους καταλύει για να συγκαλύψει σκάνδαλο στο οποίο ο ίδιος εμπλέκεται.
 • Και είναι ακόμη πιο μεγάλος δείκτης διαφθοράς όταν, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας, ο υπεύθυνος πολιτικά πρωθυπουργός συνεχίζει να κυβερνά ως εάν να μη συμβαίνει τίποτε.
 • Και βέβαια ακόμη ένας δείκτης διαφθοράς είναι όταν τα ΜΜΕ, που υποτίθεται ότι έχουν τον θεσμικό ρόλο να ελέγχουν την εξουσία, προσπαθούν να πείσουν ότι αυτός ο… ανεύθυνος άρχων που «δεν ήξερε, δεν γνώριζε και δεν του έλεγαν» όταν ο παρακρατικός μηχανισμός παραβίαζε τα δημοκρατικά δικαιώματα πολιτών, πολιτικών, δημοσιογράφων και εκδοτών, παρουσιάζεται ότι παραμένει μακράν πρώτος στις δημοσκοπήσεις και στις προτιμήσεις των πολιτών.

Αυτό που είναι η μεγάλη αλήθεια τελικά είναι ότι σε συνθήκες εκτεταμένης δημοκρατικής εκτροπής, όπως αυτές στις οποίες ζούμε σήμερα, ακόμη και η επικαλούμενη άγνοια, αδιαφορία ή ανευθυνότητα από αυτόν που, σύμφωνα με τους νόμους και το Σύνταγμα είναι υπεύθυνος για την τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας, συνιστούν από μόνες τους κορυφαίους δείκτες διαφθοράς.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr