ΠΚ

Πόλυ Κρημνιώτη

Η αριστεία έπαθε blackout στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Σε μείζον θέμα και θέαμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ανέδειξε η υπουργός Πολιτισμού την εκτεταμένη διακοπή ρεύματος το βράδυ της Κυριακής.

1 21

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. H υπουργός Πολιτισμού, όμως, στην περίπτωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αντί να φροντίσει το απλούστερο, να προσληφθεί ένας μόνιμος ηλεκτρολόγος προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα γεγονότα όπως ένα blackout σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, φρόντισε να δημιουργηθεί ένα χολιγουντιανού τύπου γεγονός με πρωταγωνίστρια την ίδια.

Σε ποιο επιτελικό κράτος δημιουργείται σόου γύρω από μια χαλασμένη ασφάλεια της γεννήτριας του μεγαλύτερου μουσείου του; Προφανώς σ’ αυτό στο οποίο αδιαφορούν για την ουσία των πραγμάτων και αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τέτοια ζητήματα τα λύνει η υπαλληλική ιεραρχία και όχι μια φουριόζα υπουργός συνεπικουρούμενη από 100 αστυνομικούς!

Αλήθεια, γιατί δεν είδαμε την ίδια ζέση που έδειξε η υπουργός στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο να επιδεικνύεται και σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο του πολιτισμού, με αποκορύφωμα το Εθνικό Θέατρο;  Άφησε επί ημέρες τον μεγαλύτερο πολιτιστικό οργανισμό της χώρας στο έλεος φημών και κυρίως αδιαφόρησε για τις καταγγελίες των σπουδαστών της δραματικής του σχολής.

Γεγονός αδιαμφισβήτητο πλέον είναι ότι η υπουργός, εκτός από ανικανότητα διαχείρισης, διακατέχεται και από πλήρη πανικό. Και φυσικά αποφεύγει να αναλάβει τις πολιτικές και τις διαχειριστικές ευθύνες που της αναλογούν μετακυλίοντάς τες στους υφισταμένους της, όπως στην περίπτωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που διέταξε απλώς μια ΕΔΕ αντί να έχει φροντίσει εξαρχής να ακούσει τους υπαλλήλους του που εκπέμπουν σήματα κινδύνου για την υποστελέχωσή του.  Άραγε όταν μετατραπεί το ΕΑΜ σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως διακαώς επιδιώκει η κυβέρνηση, θα φροντίσει η υπουργός να προβλέπεται η πρόσληψη μόνιμου ηλεκτρολόγου ασφαλείας;

Το blackout που προκλήθηκε την Κυριακή μετά τις 11 το βράδυ σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας εξαιτίας έκρηξης στον σταθμό της ΔΕΗ από πρόβλημα του ΑΔΜΗΕ τελικά η υπουργός το ανέδειξε σε μείζον θέμα και θέαμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Όπως η ίδια παραδέχτηκε σε συνέντευξή της στο Mega χθες το πρωί, «πράγματι το blackout που έγινε σε πολλές περιοχές του κέντρου δημιούργησε προβλήματα και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και πήγα επιτόπου με τον γενικό γραμματέα για να δούμε τι συνέβη. Δημιουργήθηκε θέμα μη λειτουργίας των ηλεκτρολογικών συστημάτων του μουσείου. Στο σημείο προσέτρεξαν και δυνάμεις για να δημιουργηθεί ασπίδα ασφαλείας. Δεν γινόταν το μουσείο να μείνει με πλημμελή φύλαξη» είπε η υπουργός.

Δεν είπε όμως ότι το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας δεν διαθέτει ηλεκτρολόγο, δηλαδή τον μόνιμο υπάλληλο που τσεκάρει τα ηλεκτρολογικά συστήματα. Από τη συνταξιοδότηση του προηγούμενου δεν υπήρξε επόμενος. Οι ηλεκτρολογικές ανάγκες του ΕΑΜ καλύπτονται από εξωτερικό συνεργείο, το οποίο όμως είναι απλήρωτο από το 2019.  Ένας ηλεκτρολόγος θα μπορούσε σε ελάχιστη ώρα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δηλαδή να αλλάξει τη χαλασμένη ασφάλεια της γεννήτριας του μουσείου ή να θέσει χειροκίνητα σε λειτουργία τη γεννήτρια.

Την ίδια ώρα δαπανώνται περισσότερες από 300.000 ευρώ για την πραγματοποίηση δύο περιοδικών εκθέσεων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και μάλιστα σε καιρό καραντίνας, σε εποχή δηλαδή που δεν μπορούν να τις επισκεφθούν οι πολίτες. Η πρώτη, «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν… Αρχαιότητες και Ελληνική Επανάσταση», εγκαινιάστηκε μεγαλοπρεπώς από τον πρωθυπουργό στις 11 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, στο κοινό παρουσιάστηκε για περίπου ενάμιση μήνα το καλοκαίρι, το μικρό διάστημα που άνοιξαν τα μουσεία και οι χώροι πολιτισμού. Η δεύτερη έκθεση, «Οι μεγάλες νίκες. Στα όρια του Μύθου και της Ιστορίας», που ακολούθησε, εγκαινιάστηκε στις 19 Οκτωβρίου, λίγο πριν ξανακλείσουν μουσεία και χώροι πολιτισμού εξαιτίας της πανδημίας. Οι εξπέρ της αριστείας, όμως, αντί να δίνουν λύσεις σε θέματα ασφαλείας, περί άλλα τυρβάζουν.

Σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κινδύνεψε χθες από τις αμέλειες και τις πλημμέλειες της κυρίας Μενδώνη, που φέρει ακέραιη την ευθύνη και οφείλει να την αναλάβει. Μετά από τις πλημμύρες στην Ακρόπολη και την πυρκαγιά στις Μυκήνες, τώρα κινδύνεψε με πλιάτσικο και το πρώτο μουσείο της χώρας. Ας ελπίσουμε, μέχρι να συνειδητοποιήσει η υπουργός σε ποια θέση βρίσκεται, να μην ξαναζήσουμε γεγονότα όπως αυτά του 2012 με την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη και την πυρκαγιά στο ιστορικό Ακροπόλ. Γιατί ούτε τότε τις είχε αναλάβει ως γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού».

Πηγή: avgi.gr

 

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24113863901084 1

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…