Newsroom

Newsroom

Αν η Apple αγόραζε… την Ελλάδα

Το γεγονός πως οι πιστωτές δεν θέλουν να ακούν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν εμποδίζει τους απανταχού σχολιαστές της επικαιρότητας να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα με ευφάνταστες λύσεις.

apple money aktie 2

Το γεγονός πως οι πιστωτές δεν θέλουν να ακούν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν εμποδίζει τους απανταχού σχολιαστές της επικαιρότητας να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα με ευφάνταστες λύσεις.

Γιατί η Apple να μην αγοράσει την Ελλάδα, με το περίσσευμα ρευστού το οποίο διαθέτει, αναρωτιέται μεταξύ αστείου και σοβαρού ο αρθρογράφος του Bloomberg, Λέονιντ Μπερσίντσκι. «Εάν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και οι μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις είχαν μεγαλύτερη φαντασία, θα μπορούσαν να σχεδιάσουν μια ελληνική διάσωση που θα ήταν επωφελής για όλους».

Ο αρθρογράφος ανατρέχει στο 2012 και τη σύσκεψη μετόχων της Apple, όπου ο επικεφαλής της, Τιμ Κουκ, είχε ερωτηθεί θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ρευστά διαθέσιμα ύψους 97,6 δισ. δολαρίων για να αγοράσει την Ελλάδα. «Δεν μπορούν να αγοράζονται ολόκληρες χώρες – ούτε καν στα μυθιστορήματα», ήταν η μάλλον σεμνή απάντηση του Αμερικανού CEO που έβαλε τέλος στη συζήτηση.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον αμερικανικό κολοσσό, που έζησαν και οι δύο με το δικό τους τρόπο το success story της εποχής μετά την κρίση. Και αν για την Ελλάδα η ιστορία επιτυχίας αποδείχθηκε κάλπικη λίρα, για την Apple αποδείχθηκε λίρα εκατό, καθώς η επιχείρηση είδε τη χρηματιστηριακή του αξία να εκτοξεύεται σε ανεπανάληπτα επίπεδα.

Όλοι ξέρουν πως οι μεγάλες παγκόσμιες επιχειρήσεις κάθονται σε έναν πακτωλό ρευστού που περιμένει να επενδυθεί όταν εκλείψουν δια παντώς οι κίνδυνοι ξεσπάσματος μιας νέας, χειρότερης φούσκας. Όσο οι πολιτικοί διαφωνούν για το είδος της σωτηρίας, τόσο οι CEO θα αρνούνται να επενδύσουν. Προς το παρόν, η Apple έχει συσσωρεύσει στους λογαριασμούς της ρευστό αξίας194 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία βρισκονται σε λογαριασμούς αμερικανικών τραπεζών μεν, εκτός ΗΠΑ δε, καθώς η Ουάσιγκτον είθισται να φορολογεί βαριά με 35%.

Κάνοντας προσθαφαιρέσεις στο Bloomberg, διαπιστώνουν πως η Ελλάδα χρειάζεται 212 δισ. δολάρια (190 δισ. ευρώ) ώστε το χρέος της να μειωθεί στο 70% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον Μπερσίντσκι που αρθρογραφεί από το Βερολίνο, η Αθήνα θα μπορούσε να ζητήσει ρευστό από το Πάλο Άλτο όπου η έδρα της Apple και να ανταποδώσει τη χάρη, δίνοντάς στους επίγονους του Στηβ Τζομπς ειδικές διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά στους εταιρικούς φόρους, ανάλογες εκείνων που της έχει παραχωρήσει η Ιρλανδία.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει οτι ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα διάσωσης θα κέρδιζε τη λαϊκή αποδοχή σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Πού να μάθαινε ότι η μέση σύνταξη στη χώρα είναι μικρότερη από την αξία ενός iPhone.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπερσίντσκι διαπραγματεύεται ελαφρώς ένα θέμα που στις Βρυξέλλες το έχουν πάρει πολύ βαριά. Κι αυτό γιατί η Apple έχει προκαλέσει την οργή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τις μεθόδους φοροαποφυγής που έχει στήσει στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ο Μπερσίντσκι δεν είναι ο πρώτος που έχει φανταστεί την Apple ως δανειστή έσχατης ανάγκης, μιας και στο twitter κυκλοφορούν πολλές «έκτακτες ειδήσεις» για την Apple που είναι έτοιμη να εξαγοράσει την Ιρλανδία, αλλάζοντας το όνομα της χώρας σε i-land.

Έκθεση της αμερικανικής Γερουσίας τον Μάιο του 2013 αποκάλυπτε πως η Apple μετέφερε 74 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ στην Ιρλανδία μέσω συμφωνιών cost-sharing. Αφού είναι τόσο απλό να αγοράσει χώρες η Apple, γιατί τότε η Ιρλανδία δεν κατέφυγε στην αμερικανική εταιρεία και ήπιε το πικρό ποτήρι των μνημονίων μέχρι τέλους;

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

σοφια

Εβγαλε είδηση το Ρομπότ Σοφία: «Αυτόνομο κρατίδιο θα μπορούσε να ειναι η Κρήτη»

Θεωρείται τοπιο διάσημο κατασκεύασμα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά...μάλλον είπε κάτι που κυοφορείται χρόνια στην Κρήτη

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

eof

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ που διαφημίζεται για τους πόνους των αρθρώσεων -«Μην το χρησιμοποιήσετε»

Το σκεύασμα αυτό δεν είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό προϊόν και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί…