Η αποτυχία του εμβολιασμού

«Έτσι είναι, έτσι κολλάμε, έτσι εξαπλώνεται ο ιός. Από αυτά που δεν λέγονται».

AP21131498400615

Νέο success story ανακάλυψε η κυβέρνηση, αυτήν την φορά αναφορικά με τους εμβολιασμούς. “Όλα βαίνουν καλώς” σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλώς; Με πάνω από 11.000 νεκρούς και δεκάδες θανάτους την ημέρα; Καλώς… Ας ρίξουμε μια ματιά στην “επιτυχία” της κυβέρνησης, λοιπόν.

Η Ελλάδα παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις εμβολιασμού ανά πληθυσμιακό σύνολο στην Ευρώπη. Όταν το πλαφόν της αγοράς επιπλέον εμβολίων “έπεσε” στις 10 Ιανουαρίου, η χώρα μας δεν αγόρασε παραπάνω εμβόλια. Έτσι, εξαρχής μείναμε πίσω. Κι έπειτα, ήταν κι η πλατφόρμα. Όσοι υπήρξαν ή είναι ακόμη ασθενείς, ενημερώθηκαν μέσω του ΗΔΙΚΑ, εφόσον τα στοιχεία τους υπήρχαν από τις άυλες συνταγογραφήσεις. Όλοι οι υπόλοιποι έπρεπε να μπούνε στο σάιτ του υπουργείου, να βρούνε ραντεβού, να κλείσουν, να πάνε. 

Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα: Η πλατφόρμα του εμβολιασμού ήταν χαώδης. Άνοιξε μεν, αλλά άνοιξε με ελλείψεις στα εμβόλια κι έτσι, πολλά ραντεβού ακυρώθηκαν με ένα απλό μήνυμα “συγγνώμη, μάστορα, ξεμείναμε”. Λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι, δηλαδή. Το δεύτερο και τεράστιο πρόβλημα, είναι η έλλειψη καμπάνιας και ενιαίας γραμμής για τα εμβόλια. Pfizer ή AstraZeneka; Οι πολίτες ενημερώνονται από τοποθετήσεις γιατρών σε ειδησεογραφικά sites, από το facebook, από τον γείτονα, αλλά όχι από μία κεντρική καμπάνια για τα εμβόλια. Οι αντιεμβολιαστές είναι πέραν σχολιασμού. Επικίνδυνοι, ναι, αλλά πραγματικά είναι αδύνατον να μιλήσουμε σοβαρά για αυτή την κατηγορία.

Επομένως, ας μιλήσουμε για.. το πάπλωμα. Δεν είμαστε εμβολιασμένοι. Πεθαίνουμε και αρρωσταίνουμε με τους ίδιους ρυθμούς και μάλιστα τώρα, που άνοιξε η εστίαση, άνοιξαν κι οι πλατείες και γέμισαν κόσμο. Άνοιξε, βέβαια, η εστίαση, αλλά τα νοσοκομεία παραμένουν “κλειστά”, αφού έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους. Άνοιξε η εστίαση, άνοιξε και ο τουρισμό, αλλά τα ΜΜΜ παραμένουν γεμάτα κόσμο, χωρίς να έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια, χωρίς, φυσικά, να έχουν αυξηθεί τα μέτρα προστασίας. Άνοιξε η εστίαση και θα κατηγορήσουν ακριβώς αυτό το πράγμα, αλλά άνοιξαν και τα σχολεία, χωρίς μέτρα, ενώ οι εκκλησίες δεν έκλεισαν στην πραγματικότητα ποτέ.

Έτσι είναι, έτσι κολλάμε, έτσι εξαπλώνεται ο ιός. Από αυτά που δεν λέγονται. Θα κατηγορηθεί ξανά η νεολαία, που βγαίνει και αράζει στις πλατείες χωρίς μάσκες. Και δεν λέω, βλαμμένα είναι κι αυτά, αλλά δεν είναι το βασικό πρόβλημα της διάδοσης του ιού. Είναι όλα τα υπόλοιπα. 

Παρ’όλ’αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να βλέπει επιτυχία. Έχουν και το ακαταδίωκτο, βέβαια, αν θέλουν μέχρι και μονόκερους μπορούν να δούνε. Αλλά αυτοί προτιμούν να βλέπουν επιτυχίες. Κι επιτυχία στην επιτυχία, φτάσαμε στους 11.500 χιλιάδες νεκρούς. 

Έτσι είναι η κατάσταση. Γιατί μη θεωρήσουμε πως με το εμβόλιο δεν αρρωσταίνει ο κόσμος. Και αρρωσταίνει και πιθανότατα κινδυνεύει, ομάδες ευπαθείς δεν έγιναν ξαφνικά άτρωτοι. Η ελπίδα με τα εμβόλια είναι να αρρωστήσουμε λιγότερο επικινδύνως. Αλλά, αν κρίνουμε από τις συστηματικές “επιτυχίες” της κυβέρνησης, η επικινδυνότητα είναι το πιθανότερο σενάριο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.