Οι τρεις μετατοπίσεις του Ηλία Κασιδιάρη

Κρίσιμες μετατοπίσεις για εγκληματικές πράξεις αλλά και εθνικοσοσιαλισμό, αλλά και στοχοποίηση του εισαγγελέα Στ. Κωσταρέλλου

4923889

Η πολυαναμενόμενη απολογία του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Κασιδιάρης επρόκειτο για έναν από τους στενότερους συνεργάτες του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου.

Η χθεσινή απολογία του Ηλία Κασιδιάρη παρουσίασε ορισμένες κρίσιμες μετατοπίσεις της υπερασπιστικής γραμμής.

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης κάλυψης των όσων λαμβάνουν χώρα στην κρίσιμη δίκη της Χρυσής Αυγής, αναδημοσιεύουμε την ανάλυση των μετατοπίσεων Κασιδιάρη από την ιστοσελίδα jailgoldendawn.gr.

Ακολουθεί η σχετική ανάλυση

Πέραν από τη γενική άρνηση τέλεσης των αξιόποινων πράξεων που του αποδίδονται (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κακουργηματική οπλοκατοχή), ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης προχώρησε σήμερα στην απολογία του σε κρίσιμες μετατοπίσεις της μέχρι σήμερα υπερασπιστικής γραμμής, απολύτως ενδεικτικές των αδιεξόδων των ισχυρισμών της ναζιστικής οργάνωσης:

α. Ο Κασιδιάρης εγκατέλειψε πλήρως την άρνηση της εθνικοσιαλιστικής ιδεολογίας και συγκρότησης της οργάνωσης, επικαλούμενος την “ελευθερία των ιδεών”. Έτσι, ενώ επί χρόνια ολόκληρα η υπεράσπιση αρνιόταν την ύπαρξη τεκμηρίων που αποδεικνύουν τον ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, ο Κασιδιάρης επέλεξε να αποφύγει κάθε απάντηση σε κάθε σχετικό ερώτημα. Η στροφή αυτή είναι απολύτως εξηγήσιμη: οφείλεται στο ότι τα τεκμήρια που έχουν παρουσιαστεί στην ακροαματική διαδικασία είναι τόσο αδιάσειστα (πχ ορκωμοσία δοκίμων μελών 2011, σημαία της Βέρμαχτ σε ορκωμοσία στο χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012, αναφορές στον εθνικοσιαλισμό σε έγγραφα και κλειστές ομιλίες, κλπ), που η υπεράσπιση του συγκεκριμένου χαρακώματος κρίνεται πλέον παντελώς αδύνατη και ασύμφορη. Φυσικά, η αναφορά στην “ελευθερία των ιδεών” αλυσιτελώς προβάλλεται στο συγκεκριμένο δικαστήριο, που δεν δικάζει παραβίαση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, αλλά εγκληματική οργάνωση με ιδεολογικό (εδώ ναζιστικό) κίνητρο. Για να το πούμε απλά: αν ένα δικαστήριο δίκαζε με το άρθρο 187ΠΚ μια εγκληματική οργάνωση σατανιστών που τελούσε ανθρωποκτονίες, θα εξέταζε τη σύνδεση των κατηγορουμένων με τον σατανισμό όχι λόγω ποινικοποίησης της συγκεκριμένης ιδεολογίας, αλλά ως κίνητρο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων. Με την άρνηση απάντησης ερωτήσεων που διερευνούσαν την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής, δηλαδή το κίνητρο, ο Κασιδιάρης μπορεί να απέφυγε την γελοιοποίηση όσον αφορά φαιδρούς ισχυρισμούς του παρελθόντος που εξέθεσαν την οργάνωση, αλλά πέταξε λευκή πετσέτα για ένα σημαντικό κομμάτι του σε βάρος του κατηγορητηρίου.

β. Ο Κασιδιάρης αναγκάστηκε να μετατοπιστεί από τους μέχρι σήμερα ισχυρισμούς της οργάνωσης όσον αφορά το ποιοί τέλεσαν τις εγκληματικές πράξεις. Έτσι, ενώ μέχρι σήμερα ο ισχυρισμός ήταν ότι δεν στοιχειοθετείται σχέση αξιόποινων πράξεων με μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής, σήμερα ο Κασιδιάρης ζήτησε “να δικαστούν και να καταδικαστούν υποστηρικτές, μέλη, στελέχη, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, που τέλεσαν αξιόποινες πράξεις”. Συμπλήρωσε όμως ότι “η Χρυσή Αυγή ΩΣ ΚΟΜΜΑ δεν έχει σχέση με την τέλεσή τους”. Μάλιστα, κατέθεσε ότι “υπήρξαν άτομα που ενημέρωσαν το κόμμα ότι κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις, αλλά το κόμμα ανέμενε την έκδοση δικαστικής απόφασης”Πρόκειται για εντυπωσιακή μεταστροφή κι αυτό γιατί σε όλες τις αξιόποινες πράξεις που διερευνα το δικαστήριο, η Χρυσή Αυγή έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή, μιλώντας για συκοφαντίες ή αρνούμενη την τέλεσή τους από μέλη της. Έτσι: α) στην περίπτωση των Αιγύπτιων αλεργατών ο Μιχαλολιάκος είχε δηλώσει την επομένη ότι οι δράστες “δεν ήταν δικοί μας άνθρωποι”, β) στην περίπτωση του ΠΑΜΕ, ο Κασιδιάρης και ο Παναγιώταρος κατήγγειλαν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ για συκοφαντική και ψευδή καταγγελία, γ) στην περίπτωση του Παύλου Φύσσα, η Χρυσή Αυγή δήλωσε αρχικά ότι “δεν είχε καμία σχέση” (Κασιδιάρης) και στη συνέχεια ότι ο Ρουπακιάς ήταν “ένας περαστικός από τα 70 γραφεία της Χρυσής Αυγής” (Μιχαλολιάκος), δ) στην περίπτωση του Συνεργείου, ο Κασιδιάρης δήλωσε οτι η επίθεση ήταν “κάτι που φαντάστηκαν οι αναρχικοί” και ούτω καθεξής.

Η μεταστροφή αυτή είναι και εδώ εξηγήσιμη, καθώς το δικαστήριο έχει πλέον αναγνώσει δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις και ακόμα περισσότερες δικογραφίες από τις οποίες προκύπτει η τέλεση εγκληματικών πράξεων από μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής στα πλαίσια δράσης της οργάνωσης. Μάλιστα μετά την καταδίκη Λαγού και Μίχου στο Συνεργείο, υπάρχουν πλέον και καταδικαστικές αποφάσεις για βουλευτές-μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Έτσι, η αποστροφή του λόγου του Κασιδιάρη “ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ” εξηγείται ως όψιμη εγκατάλειψη του Λαγού (που πλέον έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή) και επιχείρηση σωτηρίας μονάχα του Μιχαλολιάκου και του πολύ κλειστού κύκλου γύρω του.

γ. Ο Κασιδιάρης έκανε τέλος ένα πολύ κρίσιμο βήμα που μέχρι σήμερα η Χρυσή Αυγή απέφευγε: ενώ στο παρελθόν οι αναφορές περί “σκευωρίας” και “πολιτικής δίωξης” δεν ακουμπούσαν τη σύνθεση του παρόντος δικαστηρίου και στρέφονταν κατά προσώπων της προδικασίας (Ντογιάκος, Κλάπα, κλπ) και της πολιτικής (Δένδιας, Αθανασίου, κλπ), σήμερα ο Κασιδιάρης στοχοποίησε ευθέως τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας Στέλιο Κωσταρέλλο, αρνούμενος να απαντήσει ερωτήσεις του με τη φράση: “δεν απαντώ σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα γιατί έχει απόλυτη και σφαιρική γνώση εγκληματικών ενεργειών του Ντογιάκου και δεν στοχεύει στην αποκάλυψη αλλά στη συγκάλυψη της αλήθειας”. Πρόκειται για ισχυρισμό που προβλήθηκε για πρώτη φορά στον πέμπτο χρόνο της δίκης! Έτσι, η σκευωρία αγγίζει πλέον ΚΑΙ τη δικαστική σύνθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής, γεγονός που προετοιμάζει και τους ισχυρισμούς της οργάνωσης σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης σε βάρος των ηγετικών στελεχών της.

Πηγή: jailgoldendawn.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…