Newsroom

Newsroom

Η απέλπιδα προσπάθεια του ΣΚΑΪ να διασώσει τον Μπακογιάννη από το απόλυτο φιάσκο

Όταν βλέπεις άρθρο στον ΣΚΑΪ για την «αναγκαιότητα» και την ιστορικότητα των φοινίκων, καταλαβαίνεις ότι το ναυάγιο του δημάρχου απλά δεν... σώζεται

5106735 1

Γνωρίζατε ότι…«Φοίνικες υπήρχαν ακόμα και στην πλατεία Ομονοίας ωστόσο το 1927 ξεριζώθηκαν προκειμένου να γίνουν τα φρεάτια εξαερισμού καθώς ξεκινούσαν τα έργα για τον υπόγειο σταθμό που εγκαινιάστηκε το 1930 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο»;

Τώρα που το μάθατε να είστε έτοιμοι να κάνετε τα στραβά μάτια και να αγνοήσετε όλες τις κιτς και αχρείαστες προσθήκες του Κώστα Μπακογιάννη στην Πανεπιστημίου, με αφορμή τον Μεγάλο Περίπατο.

Με σημερινό άρθρο ο ΣΚΑΙ κάνει μια ύστατη προσπάθεια να νοηματοδότησει την αδιανόητη προσθήκη φοινίκων στην Πανεπιστημίου και μια απόπειρα να μαζέψει κάπως τον αντίκτυπο από το ναυάγιο του δημάρχου Αθηναίνων, που είθισται να αποκαλούμε…«Μεγάλος Περίπατος».

Όπως καταλαβαίνεται, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον Κώστα Μπακογιάννη.

Αναλυτικά το άρθρο:

Οι φοίνικες στην Αθήνα τον 19ο αιώνα και η επιστροφή τους με τον Μεγάλο Περίπατο 

Φοίνικες υπήρχαν ακόμα και στην πλατεία Ομονοίας ωστόσο το 1927 ξεριζώθηκαν προκειμένου να γίνουν τα φρεάτια εξαερισμού καθώς ξεκινούσαν τα έργα για τον υπόγειο σταθμό που εγκαινιάστηκε το 1930 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Μια εικόνα διαφορετική βλέπουν εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα οι επισκέπτες της Αθήνας στην είσοδο ενός από τους εμβληματικότερους δρόμους της πόλης, την οδό Πανεπιστημίου.

Οι πανύψηλες ουασιγκτόνιες, τα εντυπωσιακά δέντρα, που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο των πιλοτικών προσωρινών  παρεμβάσεων του Μεγάλου Περιπάτου , από το ύψος της Πλατείας Συντάγματος μέχρι το ύψος μεταξύ των οδών Αμερικής και Βουκουρεστίου, ομορφαίνουν το κέντρο της πρωτεύουσας και το κάνουν πιο ελκυστικό για κατοίκους και επισκέπτες.

Τα πανέμορφα δέντρα είναι απολύτως προσαρμοσμένα στις κλιματικές συνθήκες της πόλης ενώ  όπως και ο υπόλοιπος αστικός εξοπλισμός που έχει τοποθετηθεί από τον Δήμο Αθηναίων στην Πανεπιστημίου, στο Σύνταγμα και στην Βασ. Ολγας, όταν θα γίνουν τα τελικά έργα του Μεγάλου Περιπάτου, θα μεταφερθούν σε πλατείες και πεζόδρομους στις 129 γειτονιές της πόλης με στόχο να εμπλουτίσουν το πράσινο και να δώσουν πολύτιμες ανάσες ζωής σε όλους.

Ουασιγκτόνιες δεσπόζουν εδώ και πολλά χρόνια και στην είσοδο του Εθνικού Κήπου από την πλευρά της Βασ. Αμαλίας φτιάχνοντας μια εντυπωσιακή δεντροστοιχία αφού το ύψος των συγκεκριμένων δέντρων που αποτελούν «φυτικά μνημεία»  φτάνει περίπου τα 25 μέτρα.

Η ουασιγκτόνια ανήκει στην οικογένεια των φοινικοειδών και η Αθήνα όπως και άλλες πόλεις της Ελλάδας, από την εποχή που έγινε πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους είχε σε πολλά κεντρικά της σημεία φοίνικες.

Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι το 1834 φυτεύτηκαν και νέοι φοίνικες στο κέντρο της πόλης  και προστέθηκαν στους τότε ήδη υπάρχοντες όχι μόνο σε δημόσιους χώρους αλλά και σε αυλές σπιτιών. Φοίνικες υπήρχαν ακόμα και στην πλατεία Ομονοίας ωστόσο το 1927 ξεριζώθηκαν προκειμένου να γίνουν τα φρεάτια εξαερισμού καθώς ξεκινούσαν τα έργα για τον υπόγειο σταθμό που εγκαινιάστηκε το 1930 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Μετά τα μέσα του ίδιου αιώνα πολλοί φοίνικες φυτευτήκαν ως καλλωπιστικά δέντρα σε αρκετά σημεία της Αθήνας και συσχετίστηκαν σε αρκετές  περιπτώσεις με νεοκλασικά κτίρια. Φοίνικες υπήρχαν στις αρχές του 20ου αιώνα μπροστά από την λεγόμενη Νεοκλασική Τριλογία των Αθηνών (Εθνική Βιβλιοθήκη-Πανεπιστήμιο-Ακαδημία) στην Πανεπιστημίου.

Οι συστηματικές φυτεύσεις φοινίκων στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει από την εποχή της ίδρυσης του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους. Μία από τις πρώτες περιοχές  μάλιστα ήταν το Ναύπλιο.

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…