Απάντηση Βαρουφάκη: Τα ΜΜΕ συκοφαντούν για να αποδομήσουν τον πεντάμηνο αγώνα της κυβέρνησης

Για γενικευμένη παραπληροφόρηση μιλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας στα δημοσιεύματα αναφορικά με το σχέδιο που επεξεργαζόταν για τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

2291631

Για γενικευμένη παραπληροφόρηση μιλά ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας στα δημοσιεύματα αναφορικά με το σχέδιο που επεξεργαζόταν για τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει ότι η ομάδα εργασίας «λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι εισηγήσεις της είχαν ως μόνιμη αναφορά το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη». Η ομάδα, που είχε συσταθεί κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού και συντονιζόταν από τον καθηγητή Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, «επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης».

Ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι θα ήταν ύψιστη ανευθυνότητα να μην έχει εκπονήσει το ΥΠΟΙΚ σχέδιο αντίδρασης σε σχέδια εξώθησης της χώρας εκτός Ευρωζώνης, ενώ κάνει λόγο για ευφάνταστα ρεπορτάζ που προσπαθούν να σκιαγραφήσουν την ομάδα ως ομάδα που συνωμοτούσε για να επαναφέρει το εθνικό νόμισμα, κάτι που όπως τόνισε «πρόκειται για καθαρή συκοφαντία».

Ως προς το κυριακάτικο δημοσίευμα της Καθημερινής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε την εφημερίδα ότι «εκούσια ή ακούσια, έσπειρε σύγχυση και συνεισέφερε στη γενικευμένη παραπληροφόρηση των ΜΜΕ». 

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι, ως προς την ουσία του ζητήματος, το δημοσίευμα αναφέρεται προφανώς στα όσα o ίδιος είχε πει για το Taxisnet κατά την τελετή παράδοση του υπουργείου (6/7). Παραθέτοντας την επίμαχη και από καιρό γνωστή δήλωση, ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει ότι το σχέδιο για την αναβάθμιση του Taxisnet «δεν αποτελούσε μέρος του έργου της προαναφερόμενης ομάδας εργασίας αλλά πλάνο του υπουργείου του οποίου η εφαρμογή θα πρέπει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων, καθώς βελτιώνει σημαντικά την ρευστότητα τόσο του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα και αντιστρόφως».

Κλείνοντας, ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών επί των ημερών του «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον υπό αντίξοες συνθήκες», ενώ εκτίμηση οτι η πεντάμηνη διαπραγμάτευση «άλλαξε τους όρους του δημόσιου διαλόγου» στην Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά καταλήγει η ανακοίνωσή του, «η καμπάνια των συστημικών ΜΜΕ να αποδομήσουν τον πεντάμηνο αγώνα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινό νου θα αποτύχει».

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ, τ. Υπουργού Οικονομικών, Βουλευτή Β’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος, ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ως όφειλε, και κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν από την ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη για την ύπαρξη της εν λόγω ομάδας εργασίας, ο τ. Υπουργός δεχόταν συνεχή και έντονη κριτική για την ανυπαρξία σχεδίου αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της χώρας από τους δανειστές. Η Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία είχε, π.χ., έτοιμο σχέδιο ΠΝΠ για τραπεζική αργία), η ΕΚΤ, κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ, τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί διαθέτουν τέτοιες ομάδες και σχεδιασμό από το 2012. Πράγματι, θα ήταν ύψιστη ανευθυνότητα να μην έχει εκπονήσει ανάλογα σχέδια το Υπουργείο Οικονομικών.

Από τότε που ο τ. Υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε την ύπαρξη εκείνης της ομάδας εργασίας, τα ΜΜΕ κατακλύζονται από ευφάνταστα «ρεπορτάζ» τα οποία πλήττουν την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου προσπαθώντας να τη σκιαγραφήσουν ως ομάδα που ‘συνωμοτούσε’ για να επαναφέρει εθνικό νόμισμα. Πρόκειται για καθαρή συκοφαντία. Η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι εισηγήσεις της είχαν ως μόνιμη αναφορά το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Ως προς το δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο «Plan B με υποκλοπές και χάκινγκ», σημειώνεται ότι η σύνταξη «αμέλησε» να ζητήσει εξηγήσεις και σχολιασμό από τον κ. Βαρουφάκη πριν δημοσιεύσει ανακριβείς αναφορές σε «υποκλοπές ΑΦΜ όλων των φορολογούμενων». Έτσι, εκούσια ή ακούσια, έσπειρε σύγχυση και συνεισέφερε στη γενικευμένη παραπληροφόρηση των ΜΜΕ. Ως προς την ουσία, το δημοσίευμα προφανώς αναφέρεται στα πλάνα του Υπουργείου Οικονομικών που ο τ. Υπουργός ανέφερε ευθαρσώς στον απολογισμό του κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου την 6η Ιουλίου με την εξής αναφορά:

«Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις».

Το σχέδιο αυτό δεν αποτελούσε μέρος του έργου της προαναφερόμενης ομάδας εργασίας αλλά πλάνο του Υπουργείου του οποίου η εφαρμογή θα πρέπει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων, καθώς βελτιώνει σημαντικά τη ρευστότητα τόσο του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα και αντιστρόφως.

Περιληπτικά, στη διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης που συνετάραξε την Ευρώπη, και άλλαξε τους όρους του δημόσιου διαλόγου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον υπό αντίξοες συνθήκες. Η καμπάνια των συστημικών ΜΜΕ να αποδομήσουν τον πεντάμηνο αγώνα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινό νου θα αποτύχει.

Φωτογραφία: Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος