Η απάντηση της Ο.Κ.Ο.Ε. για τις δηλώσεις του Συμβούλου Ασφαλείας του πρωθυπουργού

Απάντηση στον Αλέξανδρο Διακόπουλο, Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, έδωσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ), σχετικά με τις δηλώσεις του περί «διαφορετικών» πραγμάτων σε ότι αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο από τα τουρκικά ερευνητικά πλοία.

NewsRoom 02/08/2020 | 09:18

H δήλωση του συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού κ. Αλέξανδρου Διακόπουλου, που διαχώρισε την περίπτωση με την παράνομη  Νavtex  και το Oruc Reis από την έλευση του Babraros στη Κύπρο  λέγοντας «Είναι διαφορετικά πράγματα αυτά. Η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας

Η ΟΚΟΕ τονίζει πως θεωρεί «δεδομένο ότι ο κ. Διακόπουλος με την ιδιότητά του ως σύμβουλος ασφαλείας του Πρωθυπουργού, γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη, με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να μένει απαθής και αδιάφορη όταν η Τουρκία πλήττει βάναυσα και κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισημαίνεται: «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει εθνικό χρέος, αλλά και συμφέρον, ναυπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, διότι αν η Κύπρος αφεθεί μόνη της, με τα άτοπα προσχήματα ότι «κείται μακράν» ή «δεν είναι η πρώτη φορά» και η Τουρκία αποκτήσει τον πλήρη στρατηγικό έλεγχό της, θα είναι ανεπανόρθωτο και συντριπτικό πλήγμα για την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε στην πράξη τους εθνικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου, να διατηρήσουμε την εθνική μας ομοψυχία και αποφασιστικότητα ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις απειλές της Τουρκίας και να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο»