Η απάντηση Ερντογάν για τα συλλαλητήρια στην Τουρκία είναι ό,τι έλεγε ο Μητσοτάκης για τα Τέμπη

Αυτή η φράση, που προκάλεσε αντιδράσεις, θυμίζει μια αντίστοιχη στάση που είχε εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση με αφορμή τα συλλαλητήρια μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Τουρκία

Η σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και πολιτική αναστάτωση στη χώρα.

Το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις πρώτες επίσημες δηλώσεις του, χαρακτήρισε τις συνδέσεις της σύλληψης του Ιμάμογλου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «προκλητικές», επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις είναι «πράξεις θράσους και ανευθυνότητας».

Αλλά αυτό που ξεχωρίζει στην ανακοίνωση του υπουργείου είναι η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τούντς, που τόνισε ότι «η Τουρκία είναι κράτος δικαίου» και πως το «σωστό μέρος να υπερασπιστεί κανείς τη δικαιοσύνη, δεν είναι οι δρόμοι αλλά τα δικαστήρια».

Αυτή η φράση, που προκάλεσε αντιδράσεις, θυμίζει μια αντίστοιχη στάση που είχε εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση με αφορμή τα συλλαλητήρια μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

6479792
Πανοραμικό στιγμιότυπο που τραβήχτηκε στις 12.15 μ.μ. από την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τις ζωές 57 ανθρώπων, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025. Συνδικάτα, ομοσπονδίες, σύλλογοι, ενώσεις, φορείς, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, στην μνήμη των θυμάτων με αίτημα να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
(EUROKINISSI)

Όταν οι πολίτες της Ελλάδας διαδήλωναν ενάντια στην κακή διαχείριση του σιδηροδρομικού συστήματος και απαιτούσαν δικαιοσύνη για τα θύματα της τραγωδίας, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υιοθέτησε μια αντίστοιχη στάση με αυτή του Γιλμάζ Τούντς.

Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να εκτονωθεί η λαϊκή οργή, λέγοντας ότι τα συλλαλητήρια και οι διαμαρτυρίες στους δρόμους δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να υπερασπιστεί κανείς τη δικαιοσύνη, αλλά ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αναζητείται στα δικαστήρια.

Αυτό το κοινό αφήγημα – ότι οι δρόμοι δεν είναι ο χώρος για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης και πως οι διαμαρτυρίες αμφισβητούν το θεσμικό πλαίσιο και την αμεροληψία των δικαστικών διαδικασιών – μπορεί να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια να υποτιμηθεί και να αμφισβητηθεί η λαϊκή οργή και τα αιτήματα του κόσμου.

Και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις εστιάζουν στην «ομαλότητα» του θεσμικού συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι τα δικαστήρια είναι τα μόνα μέρη όπου μπορεί να επιτευχθεί δικαιοσύνη.

Η κοινή αυτή στρατηγική και οι παρόμοιες δηλώσεις των δύο κυβερνήσεων δείχνουν μια αλληλοσυμπληρούμενη αντίληψη του πολιτικού συστήματος, που αναγνωρίζει την ανάγκη για θεσμική δικαιοσύνη, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να περιορίσει και να ελέγξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, καταστέλλοντας τα μαζικά κινήματα και τις αντιδράσεις. Το μήνυμα είναι το ίδιο σε αμφότερες τις χώρες: «Αφήστε τα δικαστήρια να κρίνουν και όχι οι δρόμοι».

Η σύλληψη του Ιμάμογλου στην Τουρκία συνδέθηκε με μια σειρά από κατηγορίες που περιλαμβάνουν συνδρομή σε τρομοκρατική οργάνωση και διαφθορά, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο σε εσωτερικό όσο και διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η λαϊκή δυσαρέσκεια είχε την ίδια χροιά, με τον κόσμο να ζητά άμεσες απαντήσεις και δικαιοσύνη, αντλώντας την οργή του από την αμέλεια και την αδιαφορία των υπευθύνων.

Αν και οι περιστάσεις μπορεί να διαφέρουν, ο τρόπος με τον οποίο και η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησαν να περιορίσουν τη λαϊκή αντίδραση είναι παρόμοιος. Υιοθετώντας την άποψη ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αναζητείται μόνο μέσα από τους θεσμούς και όχι στους δρόμους, αναγκάζουν την κοινωνία να αποδεχτεί την αμεροληψία των δικαστηρίων, υπονοώντας ότι οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης στον δρόμο είναι απλώς μια αναρχική αντίδραση που δεν αξίζει την προσοχή.

Αντί να ακούσουν τη λαϊκή φωνή και τα αιτήματα για δικαιοσύνη και διαφάνεια, προτιμούν να καταπνίξουν την οργή με μια επιβολή που θέλει να εδραιώσει τη δική τους εικόνα περί «θεσμικής κανονικότητας», ενώ ταυτόχρονα αγνοούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στους θεσμούς.

Διαβάστε επίσης:

Λαζόπουλος για Βασίλη Καλογήρου: «Αυτό το παιδί δολοφονήθηκε, δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα»

Μετέτρεψαν σε καφενείο τον χώρο μπροστά από τον Ερμή του Πραξιτέλη για να προβάλουν τον Τασούλα και τους “αθάνατους” της ΔΟΑ

Πέθανε στα 32 του ο ποδοσφαιριστής Σωκράτης Ευαγγέλου: Σοκ στον ελληνικό αθλητισμό

«Ο influencer του Θεού»: Πιστοί συρρέουν κατά χιλιάδες στην Ιταλία για τον πρώτο millennial άγιο

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr