Η αντιρατσιστική καμπάνια με πίθηκους διχάζει το ιταλικό ποδόσφαιρο

Η ιταλική ποδοσφαιρική Λίγκα αποφάσισε να αναλάβει δράση κατά του ρατσισμού, όμως ο τρόπος με τον οποίο το έκανε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

FS Soccer 0

Το πρόβλημα του ρατσισμού στην Ιταλία

Πριν από περίπου έναν μήνα, όλες οι ομάδες της Serie A υπέγραψαν κοινή επιστολή, με την οποία δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση κατά του ρατσισμού, ο οποίος παρουσιάζει τρομακτικές διαστάσεις στα γήπεδα όλης της Ευρώπης. Στην Ιταλία, οι επιθέσεις στον Μάριο Μπαλοτέλι από τους οπαδούς της Βερόνα και στον Ρομέλου Λουκάκου από αυτούς της Κάλιαρι ήταν ακόμα νωπές, όπως και η δήλωση του αμφιλεγόμενου προέδρου της Μπρέσια, Μάσιμο Τσελίνο, ο οποίος δήλωσε ότι «ο Μπαλοτέλι είναι μαύρος και κάνει δουλειά για να… ασπρίσει». Την προηγούμενη σεζόν είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις οι ήχοι μαϊμούς από μερίδα οπαδών της Ίντερ προς τον Καλιντού Κουλιμπαλί της Νάπολι. Τότε, από όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου είχε ξεκινήσει ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης προς τον Σενεγαλέζο αμυντικό. 

Παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Γιουβέντους και ο Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ πήραν ξεκάθαρη θέση μέσω των Social Media, ενώ η UEFA, μαζί με τον σύνδεσμο επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών FIFpro υπέγραψαν κοινή δήλωση, θέτοντας εαυτούς στο πλευρό των αρχών για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Στο επόμενο εντός έδρας της Νάπολι, οι οπαδοί των «παρτενοπέι» σήκωσαν πλακάτ στήριξης προς τον Κουλιμπαλί και κρατούσαν κάρτες με το πρόσωπό του, εκφράζοντας τη δική τους στήριξη.

Τα λάθη και η αντίδραση που προκάλεσε κατακραυγή

Όπως αποδείχθηκε, όμως, δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια. Τα κρούσματα συνεχίστηκαν και φέτος, με αποτέλεσμα η Λίγκα να αναλάβει δράση. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε δημόσια ότι έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τον ρατσισμό. Είναι ένα πρόβλημα, για την καταπολέμηση του οποίου δεν έχουμε κάνει αρκετά. Οι εικόνες παικτών που δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις στο ιταλικό ποδόσφαιρο κάνουν τον γύρο του κόσμου και αυτό μας ντροπιάζει όλους. Κανείς δεν θα έπρεπε να πέφτει θύμα ρατσιστικών διακρίσεων. Εντός ή εκτός ποδοσφαίρου. Και δεν μπορούμε πια να μένουμε σιωπηλοί σε αυτό το θέμα, ή να περιμένουμε να εξαφανιστεί μαγικά», ανέφερε η κοινή επιστολή των ομάδων. Υπήρχαν και δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα στα ΜΜΕ. Στο πρώτο, ο τηλεοπτικός σχολιαστής Λουτσιάνο Πασιράνι έχασε τη δουλειά του όταν είπε στον «αέρα» ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει κανείς τον Λουκάκου είναι να του δώσει «δέκα μπανάνες για να φάει». Στο δεύτερο, η Corriere κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «Black Friday» και τις φωτογραφίες του Λουκάκου με τον Σμόλινγκ. Τόσο η Ίντερ, όσο και η Ρόμα απάντησαν κόβοντας τις διαπιστεύσεις στην εφημερίδα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Οι πρώτες αντιδράσεις έκαναν πολύ θόρυβο, αλλά μάλλον όχι με τον τρόπο που θα ήθελαν οι ιθύνοντες της λίγκας. Τα έργα τέχνης του Σιμόνε Φουγκαζότο κατά του ρατσισμού που πλέον διακοσμούν τα γραφεία της Serie A δόθηκαν στη δημοσιότητα και προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις, αφού απεικονίζουν τρεις πίθηκους. Χρησιμοποιούν, δηλαδή, το πιο διαδεδομένο είδος ρατσιστικής επίθεσης για να  αντιστρέψουν το μήνυμα. Οι αντιδράσεις πήραν την μορφή χιονοστιβάδας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τόσο από ανθρώπους του ποδοσφαίρου και οργανισμούς, όσο και από απλούς φιλάθλους. Η FARE, το δίκτυο κατά του ρατσισμού στο ποδόσφαιρο, σχολίασε μέσω twitter: «Για μια ακόμα φορά το ιταλικό ποδόσφαιρο άφησε τον κόσμο άφωνο. Σε μια χώρα όπου οι αρχές αποτυγχάνουν να τα βάλουν με τον ρατσισμό κάθε εβδομάδα, η Serie Α λανσάρισε μια καμπάνια που μοιάζει με άρρωστο αστείο». Ο Σταν Κόλιμορ, παλαίμαχος Άγγλος ποδοσφαιριστής και νυν σχολιαστής, ο οποίος είχε βιώσει τον ρατσισμό, έγραψε ειρωνικά: «Φανταστικό να βλέπεις τις αφίσες της αντιρατσιστικής καμπάνιας της Serie A (ναι, είναι αληθινά). Ίσως να μαυρίσουμε τις μασκότ των ομάδων ως τελική πινελιά». H ίδια η Ρόμα, που συμμετέχει στην κίνηση των ομάδων, μέσω του επίσημου λογαριασμού της ανέφερε πως: «καταλαβαίνουμε ότι η λίγκα θέλει να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό, αλλά δεν νομίζουμε ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος».

«Πίθηκοι ως μεταφορά για το ανθρώπινο είδος»

Ο δημιουργός Σιμόνε Φουγκαζότο προσπάθησε να υπεραμυνθεί του έργου του, το οποίο αρχικά προοριζόταν να αποκαλυφθεί στον περσινό τελικό Κυπέλλου ανάμεσα στη Λάτσιο και την Αταλάντα. «Για έναν καλλιτέχνη, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να προσπαθήσει να αλλάξει τις αντιλήψεις των ανθρώπων με το έργο του. Με αυτούς τους τρεις πίνακες, προσπάθησα να δείξω ότι είμαστε όλοι σύνθετα και εντυπωσιακά πλάσματα, που μπορεί να είναι χαρούμενοι ή λυπημένοι, Καθολικοί, Μουσουλμάνοι ή Βουδιστές, αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό που καθορίζει τι είμαστε δεν είναι το χρώμα του δέρματός μας. Ζωγράφισα πιθήκους μόνο ως μεταφορά για το ανθρώπινο είδος. Επιστρέφουμε το κόνσεπτ πίσω στους ρατσιστές, αφού αρχικά ήμασταν όλοι πίθηκοι. Οπότε ζωγράφισα έναν Δυτικό πίθηκο, έναν Ασιατικό πίθηκο και έναν μαύρο πίθηκο».

Ο γενικός διευθυντής της ιταλικής λίγκας σημείωσε: «Τα έργα του Σιμόνε αντανακλούν πλήρως τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι και της ανοχής, οπότε θα παραμείνουν στα γραφεία μας. Η Λίγκα έχει σκληρή στάση απέναντι σε κάθε μορφής διάκριση. Καταλαβαίνουμε ότι τα προβλήματα του ρατσισμού είναι ενδημικά και πολύ σύνθετα, οπότε τα αντιμετωπίζουμε σε τρία μέτωπα: Πολιτισμικά, μέσω έργων τέχνης όπως αυτά του Σιμόνε, αθλητικά, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών από τους παίκτες και τις ομάδες και επίσης κατασταλτικά, χάρη στην συνεργασία με την αστυνομία. Με τη δράση μας σε αυτά τα τρία επίπεδο, διαβεβαιώνουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε την πιο σημαντική μάχη απέναντι σε αυτή την ασθένεια, η οποία καταστρέφει το πιο όμορφο άθλημα του κόσμου».

Στην αντι-ρατσιστική ομάδα που δημιουργήθηκε, κάθε σύλλογος έχει τον δικό του εκπρόσωπο: Η Αταλάντι τον Πιερλουίτζι Γκολίνι, η Μπολόνια τον Ιμπραχίμα Μπαγιέ, η Μπρέσια τον Ντανιέλε Γκασταλντέλο, η Κάλιαρι τον Ράγκναρ Κλαβάν, η Φιορεντίνα τον Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, η Τζένοα τον Στέφανο Στουράρο, η Βερόνα τον Σοφιάν Αμραμπάτ, η Ίντερ τον Ντανίλο Ντι Αμπρόσιο, η Γιουβέντους τον Μπλέζ Ματουιντί, η Λάτσιο τον Χοακίν Κορέα, η Λέτσε τον Κούμα Μπάμπακαρ, η Μίλαν τον Νταβίντε Καλάμπρια, η Νάπολι τον Καλιντού Κουλιμπαλί, η Πάρμα τον Ζερβίνιο, η Ρόμα τον Χουάν Ζέσους, η Σαμπντόρια τον Αλμπίν Εκντάλ, η Σασουόλο τον Πέντρο Ομπιάνγκ, η Σπαλ τον Φελίπε, η Τορίνο τον Κριστιάν Ανσάλντι και η Ουντινέζε τον Στέφανο Οκάκα. Ένα σύνολο πολυπολιτισμικό, με εκπροσώπους που έχουν βιώσει τον ρατσισμό στο πετσί τους, για να βρεθεί στην πρώτη γραμμή και να ενώσει τις ομάδες απέναντι στον κοινό εχθρό. Ο οποίος φυσικά καλλιεργείται και στις δικές τους έδρες, στα δικά τους «σπίτια».

Μετά τις έντονες αντιδράσεις για την καμπάνια, ο Φουγκαζότο μίλησε στο Football Italia: «Δεν περίμενα ποτέ ότι μια εκστρατεία λογικής ενάντια στον ρατσισμό θα μπορούσε να είναι προβληματική, επειδή πιστεύουμε πραγματικά σε αυτή τη μάχη. Είμαι έτοιμος να δεχθώ τις διαφωνίας, ως ένας καλλιτέχνης που είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για τις ιδέες του. Όλοι οι νέοι τρόποι επικοινωνίας προκαλούν διαφωνίες. Ο Ολιιέρο Τοσκάνι το έκανε πριν χρόνια με την καμπάνια του ενάντια στις διακρίσεις για την Benetton και τώρα τα έργα του θεωρούνται αριστουργήματα. Ο χρόνος λοιπόν θα μας κρίνει».

Κάποιοι παρατηρητές σημειώνουν πως η επιλογή της συγκεκριμένης αφίσας έχει βαθύτερα αίτια μέσα στην ιταλική κοινωνία, τα οποία επηρεάζουν την αντίληψη μεγάλων κοινωνικών ομάδων για τον ρατσισμό. Στην εποχή των Social Media, η αντίληψη αυτή γίνεται ακόμα πιο σύνθετη. Ένα περιστατικό από το ιταλικό Κοινοβούλιο στα τέλη του Οκτωβρίου είναι χαρακτηριστικό: Η πρόταση για σύσταση επιτροπής ελέγχου και καταπολέμησης της ρητορικής μίσους, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού καταψηφίστηκε από τα κόμματα της δεξιάς. Οι εκπρόσωποί τους στη συνέχεια αρνήθηκαν να σηκωθούν όρθιοι για την γυναίκα που εμπνεύστηκε την πρόταση, την επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Λιλιάνα Σένγκρε, υποστηρίζοντας ότι οι προτάσεις της ήταν «οργουελικές και σοβιετικές»…

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα