O αρχιφύλακας της Ακρόπολης, τα fake news της Μενδώνη και ο πόλεμος ανακοινώσεων

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί μια από τις πρώτες αποφάσεις της Λίνας Μενδώνη

EK Akropoli Parthenonas

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ήδη στο υπουργείο Πολιτισμού με αφορμή την απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη για αντικατάσταση του αρχιφύλακα της Ακρόπολης.

«Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη αντικαθίσταται ο αρχιφύλακας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Η αντικατάστασή του κρίθηκε επιβεβλημένη, διότι από τον Μάρτιο 2019 ως σήμερα εκτελεί παράλληλα τα καθήκοντα του αρχιφύλακα και συγχρόνως του διαχειριστή των εισιτηρίων του αρχαιολογικού χώρου. Άρα είναι ελέγχων και ελεγχόμενος.

Με γνώμονα την τήρηση της αρχής της νομιμότητας και των σχετικών διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα οι ιδιότητες του αρχιφύλακα και διαχειριστή στο αυτό πρόσωπο αντίκεινται σε κάθε έννοια ηθικής και δικαίου».

Ωστόσο, αυτή η σύντομη ανακοίνωση προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. 

Σύμφωνα με έγγραφο της 11ης Απριλίου του 2019 η έφορος Αρχαιοτήτων της Πόλης Αθηνών ορίζει με έγγραφο που απευθύνεται στον αρχιφύλακα της Ακρόπολης τους αναπληρωτές του, εκ των οποίων η κ. Μαρία Τσιμούρα αναλαμβάνει την αρμοδιότητα της διαχείρισης εισιτηρίων, αρμοδιότητα που μέχρι τότε είχε ο Δ. Ζαγοραίος, που διορίζεται αρχιφύλακας. 

Ακολουθεί διαδικασία παράδοσης – παραλαβής και έκτοτε ο Δ. Ζαγοραίος δεν είχε καμία αρμοδιότητα για τη διαχείριση των εισιτηρίων.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον νόμο 4608 (ΦΕΚ66Α25/4/2019) που ορίζει τα κριτήρια και τη διαδικασία επιλογής αρχιφυλάκων, δεν ήταν δυνατή η αντικατάσταση του αρχιφύλακα χωρίς την επινόηση κάποιου άλλου κωλύματος που θα οδηγούσε σε απομάκρυνσή του.

Άμεση ήταν η απάντηση της «Αυτόνομης Παρέμβασης Υπουργείου Πολιτισμού», η οποία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει διασπορά fake news από την ηγεσία του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο χρησιμοποιεί «τέσσερις φορές ψέμματα».

«Ψεύδος πρώτο: ο αρχιφύλακας της Ακρόπολης από το Μάρτη του 2019 εκτελεί χρέη αρχιφύλακα και διαχειριστή ταυτόχρονα. Δυστυχώς για τον/τους συντάκτες του δελτίου τύπου η ίδια η ζωή τους διαψεύδει. Αμέσως μετά τον ορισμό του συναδέλφου ως αρχιφύλακα τον Μάρτιο του 2019 με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών τον Απρίλη ορίστηκε άλλος συνάδελφος για να εκτελεί χρέη διαχειριστή, στον οποίο υπήρξε και παράδοση του σχετικού αρχείου. Άρα ο συνάδελφος αρχιφύλακας δεν είχε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του καμία σχέση με την διαχείριση εισιτηρίων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Με βάση αυτό το γεγονός η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται εκτεθειμένη στα μάτια των εργαζομένων αλλά και συνολικά της κοινωνίας. Οφείλει να ανακαλέσει άμεσα και να διορθώσει το τερατώδες ψεύδος, που χρησιμοποίησε, για να
δικαιολογήσει μια προειλημμένη, με πολιτικό υπόβαθρο, απόφαση. 

Ψεύδος δεύτερο: ο αρχιφύλακας δεν μπορεί να είναι διαχειριστής, δηλαδή ελεγκτής και ελεγχόμενος. Γνωρίζουμε όλοι, ότι σήμερα, παρά την παύση του συγκεκριμένου συναδέλφου, σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει, οι αρχιφύλακες εκτελούν και χρέη διαχειριστών. Επιπλέον θα θυμίσουμε στους έχοντες ασθενική μνήμη συντάκτες του συγκεκριμένου δελτίου τύπου, ότι κατά την πολυετή θητεία της νυν υπουργού ως Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ, και σε εποχές που δεν λειτουργούσε το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η ίδια τοποθετούσε και αποτοποθετούσε συναδέλφους σε θέσεις αρχιφυλάκων, εννοείται χωρίς κάποιο αξιολογικό σύστημα, οι οποίοι ανεμπόδιστα εκτελούσαν και τα καθήκοντα του διαχειριστή. Εάν από τις πρώτες ημέρες της καινούριας διοίκησης καταγγέλλουν το παρελθόν τους, τότε κάποιοι στην προσπάθειά τους να αλώσουν το κράτος βρίσκονται σε πρωτοφανή σύγχυση. 

Ψεύδος τρίτο: η συγκεκριμένη απόφαση παραβιάζει κατάφωρα το ισχύον νομικό πλαίσιο, ήτοι το ΠΔ 4/2018 (Οργανισμός Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού), τον Ν. 4608/2019 άρθρα 46 και 47, όπου ορίζονται με σαφήνεια για πρώτη φορά οι διαδικασίες για την πλήρωση θέσης αρχιφύλακα και προϊσταμένου αυτοτελούς γραφείου φύλαξης, τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ο οποίος επίσης προβλέπει και περιγράφει με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους κάποιος δημόσιος υπάλληλος παύεται από την άσκηση καθηκόντων του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση παραβιάστηκε κατάφωρα το πνεύμα, το γράμμα του νόμου, η ίδια η ουσία του κράτους δικαίου. Ψεύδονται όσοι με πρόσχημα την νομιμότητα την παραβιάζουν τόσο βίαια κι απροκάλυπτα. 

Ψεύδος τέταρτο: Ο αρχιφύλακας ελέγχει τον διαχειριστή. Δεν είναι δυνατό οι «τεχνοκράτες» της νέας κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να μην γνωρίζουν, ότι οι διαχειριστές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ελέγχονται από το αρμόδιο τμήμα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (Τμήμα Επιθεώρησης και Ελέγχου) και βεβαίως όχι από τους κατά τόπους αρχιφύλακες. Η αλήθεια είναι ότι φοβόμασταν, πως ό,τι θετικό είχε συντελεστεί τα προηγούμενα χρόνια στο ΥΠΠΟΑ θα κινδύνευε. Δεν περιμέναμε με αφορμή την περίπτωση του αρχιφύλακα της Ακρόπολης να επιβεβαιωθούν οι φόβοι μας τόσο σύντομα. Είναι πλέον προφανές, ότι στην προσπάθεια αναστήλωσης του παλιού και ξεπερασμένου μοντέλου διοίκησης, όπου ο υπουργός αυθαιρετώντας λύνει και δένει ή μ΄ ένα τηλέφωνο επιλύει πραγματικά ή επινοημένα προβλήματα, θα φτάναμε σ΄ αυτό το σημείο», αναφέρει η Αυτόνομη Παρέμβαση.

Η ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης προκάλεσε στη συνέχεια την έντονη αντίδραση της ΔΑΚΕ υπουργείου Πολιτισμού, η οποία με έντονο λόγο υποστήριξε την απόφαση της υπουργού για την αντικατάσταση του αρχιφύλακα.

«Η ΔΑΚΕ ΥΠ.ΠΟ.Α.  εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λίνας Μενδώνη να λάβει άμεσα μέτρα αποκατάστασης του κύρους της αρχαιολογικής υπηρεσίας που, ελέω ΣΥΡΙΖΑ, έχει «τραυματιστεί» στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

Η αρχή έγινε με την άμεση αντίδρασή της στην, από μήνες, καταγγελλόμενη πολιτική επιλογή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας να ταυτίζει με θρασύτητα ρόλο ελεγκτή και ελεγχόμενου,  αψηφώντας το σχετικό θεσμικό πλαίσιο και κάθε κανόνα δεοντολογίας.

Αυτό γινότανε μέχρι χθες,  με την ταύτιση ιδιότητας Αρχιφύλακα και Διαχειριστή Εισιτηρίων , σ΄ ένα και το αυτό πρόσωπο, στον πρώτο σ΄ επισκεψιμότητα και πλέον εμβληματικό χώρο της χώρας .

Οι «καθηγητές»  στην δημιουργία σε fake news,   κατηγορούν ωστόσο για fake news  την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού,   επικαλούμενοι το από 11/04/2019 εσωτερικό έγγραφο της  Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, με τίτλο :  «Ορισμός Αναπληρωτών αρχιφυλάκων και υπευθύνων βάρδιας Ακροπόλεως και Κλιτύων»,   όπου στο πλαίσιο κατανομής επιμέρους αρμοδιοτήτων στους  Αναπληρωτές  αρχιφύλακες , εμφανίζεται αναπληρωτής αρχιφύλακας να αναλαμβάνει και ως αναπληρωτής διαχειριστής, αρμοδιότητα διαχειριστής εισιτηρίων. Πρόκειται δε, για δόκιμο υπάλληλο του κλάδου ΔΕ Φύλαξης- Πληροφόρησης,  ενώ από το ίδιο έγγραφο προκύπτει ότι το έργο του Γραφείου Αρχιφύλακα συνεπικουρούν δύο ακόμη δόκιμοι υπάλληλοι.

Δυο στα δύο! Αρχιφύλακας και αναπληρωτής αρχιφύλακας  ήταν ταυτόχρονα Διαχειριστής Εισιτηρίων και Αναπληρωτής Διαχειριστής εισιτηρίων  αντίστοιχα και αυτό κάποιοι το «πλασάρουν»  ως νόμιμο και φυσικό λόγω υποστελέχωσης.

Υποστελέχωση στην πρώτη, σ΄όλα τα μεγέθη, Εφορεία Aρχαιοτήτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του φυλακτικού προσωπικού. Από 200 και πλέον άτομα τακτικό προσωπικό στην φύλαξη αρχαιοτήτων,  μόνο δύο στα δύο έκαναν για όλους τους ρόλους.

Και για να ξεκαθαρίζουμε με το ψέμα και την αλήθεια!

Η αλήθεια είναι πως :

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Εφορείας αρχαιοτήτων Αθηνών κας Μπάνου Ε. η ιδιότητα του Διαχειριστή Εισιτηρίων Ακρόπολης δεν έχει αρθεί ποτέ από ανάληψής καθηκόντων του, το 2016 έως σήμερα, από το πρόσωπο του έως χθες αρχιφύλακα Ακρόπολης. 
Αλλαγή Διαχειριστή Εισιτηρίων δεν συντελείται σε κανέναν αρχαιολογικό χώρο και μουσείο του ΥΠ.ΠΟ.Α., χωρίς την έγκριση του Τ.Α.Π. ως καθ΄ ύλην αρμόδιου φορέα ελέγχου και επιθεώρησης εισιτηρίων.
Η αλήθεια λοιπόν είναι πως σύμφωνα και με την προϊσταμένη Επιθεωρήσεως και Ελέγχου στο Τ.Α.Π. κα Γάσπαρη Ε. ουδεμία ενημέρωση υπάρχει για αλλαγή Διαχειριστή εισιτηρίων στην Ακρόπολη. Ενώ, το ίδιο βεβαιώνει και ο Υπεύθυνος Εισιτηρίων της Κεντρικής Διαχείρισης του Τ.Α.Π. , κος Κωτσάκης Γ..
Η αλήθεια κύριοι “μάστορες»  των fake news είναι πως το επικαλούμενο έγγραφο ανάθεσης αρμοδιοτήτων αναπλήρωσης του Αρχιφύλακα και ειδικά στον τομέα αρμοδιότητας διαχείρισης εισιτηρίων, στην ουσία επιβεβαιώνει  την ταύτιση ιδιότητας διαχειριστή και αρχιφύλακα σ΄ένα και το αυτό πρόσωπο, το οποίο και   κατανέμει εσωτερικά αρμοδιότητες στους αναπληρωτές του.

Το επικαλούμενο έγγραφο «δείχνει»  ποιος  είναι  ποιος , ποια τα fake news  και αιτιολογεί απόλυτα την άμεση ανάγκη λήψης των ικανών και αναγκαίων μέτρων τήρησης του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα .

Το επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο που είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου απλά γελοιοποιεί κάτι βιαστικούς αντιπολιτευόμενους κύκλους.

Είναι πασιφανές πως η τακτική ταύτισης ρόλου ελεγκτή και ελεγχόμενου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, δεν αφορούσε μόνο στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης αλλά  αποτέλεσε κεντρική πολιτική επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Για τους όψιμους γνώστες του αντικειμένου, ο Αρχιφύλακας εκ της φύσεως του έργου του ελέγχει το έργο του Διαχειριστή.
Για τους κλασικούς υποκριτές θιασώτες της «αξιοκρατίας», ο Αρχιφύλακας πρέπει να επιλέγεται «αξιοκρατικά» μόνο όταν είναι στην αντιπολίτευση.
2015-2019 ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν εφάρμοσε τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και δεν προσχώρησε σε κρίσης επιπέδου τμηματαρχών για τον κλάδο;», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΔΑΚΕ, στην προσπάθειά της να διαψεύσει τα όσα καταγγέλλει η Αυτόνομη Παρέμβαση.

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…