Η ανθοδέσμη που «διέλυσε» τη συναυλία των Rolling Stones στην Ελλάδα

Συμπληρώνονται σήμερα 54 χρόνια από τη συναυλία που δεν τελείωσε ποτέ. Η αλήθεια για την ταραχώδη συναυλία των  Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλιο του  1967 βρίσκεται σε μια φωτογραφία.

b4b1f45ab0d7603cfeb278366607c682

Σημεία των καιρών;  Σαν σήμερα στις 17 Απριλίου του 1967, οι Rolling Stones έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στη χώρα μας, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τίποτε όμως δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε στη συνέχεια. Τέσσερις ημέρες πριν την επιβολή της δικτατορίας, η αστυνομία τη διέλυσε, με αφορμή μία ανθοδέσμη. Το NEWS 24/7  παρουσιάζει -για πρώτη φορά-  και ρίχνει περισσότερο φως στα γεγονότα, το τι ακριβώς έγινε εκείνη την νύχτα.

Όπως αναφέρει στο άρθρο της η Μαρία Καούκη,  στην πρώτη μεγάλη ροκ συναυλία, η οποία έγινε στην Ελλάδα, και τέσσερις ημέρες πριν από την επιβολή της δικτατορίας, η συναυλία  διεκόπη από την ελληνική αστυνομία. Έκτοτε, οι πληροφορίες για το χρονικό της συναυλίας ήταν συγκεχυμένες, ενώ το σχετικό φιλμ έχει εξαφανιστεί (πιθανότατα από τους Συνταγματάρχες). Οι μαρτυρίες είχαν κενά ή δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους. Έχει παρέλθει μισός αιώνας. Ο σκληρός δίσκος της ανθρώπινης μνήμης συχνά απορρίπτει εικόνες και γεγονότα. Επίσης, έκαστος από τους θεατές είχε διαφορετική οπτική από την εξέδρα και είναι δύσκολο οι κεραίες όλων ν’ αντιληφθούν τα πάντα. Ήταν συναυλία. Πόσοι θυμούνται λεπτομερώς μια συναυλία;

Όσοι -προφανώς- μπορούν να ξεχωρίσουν από απόσταση δεκάδων μέτρων τα γαρύφαλλα από τα τριαντάφυλλα. Μια από τις βασικές διαφωνίες των μαρτυριών είναι αυτή: Αν διεκόπη με αφορμή μια ανθοδέσμη κόκκινα γαρύφαλλα ή για ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα. Η μία εκδοχή είναι ότι λίγο πριν το Satisfaction ο Μικ Τζάγκερ σκέφτηκε να ράνει τους θεατές με κόκκινα γαρύφαλλα. Ωστόσο ο ίδιος δεν κατάφερε να φτάσει στην εξέδρα και ανέθεσε στον μάνατζερ της περιοδείας του να το κάνει. Αυτή η κίνηση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους αστυνομικούς. Έξι εξ αυτών έπεσαν πάνω στον frontman του συγκροτήματος και τον ξυλοκόπησαν. Αμέσως μετά κατ’ εντολή της αστυνομίας, οι υπεύθυνοι του γηπέδου κατέβασαν το γενικό του γηπέδου με αποτέλεσμα να πέσει απότομα η αυλαία στη συναυλία.  

 Η αλήθεια όμως βρίσκεται σε μια φωτογραφία (ευγενική παροχή της Omega Entertainment) που παρουσιάζει -για πρώτη φορά- το NEWS 24/7 και ρίχνει περισσότερο φως στα γεγονότα.

Φυσικά πολύτιμες πληροφορίες για εκείνη την συναυλία όπως και για το κλίμα των ημερών που επικρατούσε στην  πρώτη -εντός συνόρων- μεγάλη συναυλίας, δίνει και  ο θρυλικός μουσικός παραγωγός, Γιάννης Πετρίδης, ο οποίος ήταν διευθυντής της εταιρείας (Virgin) των Stones στην Ελλάδα, όταν ήρθαν για δεύτερη φορά (1998), στην Αθήνα. Πήγε στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή τους, έπειτα στη συνέντευξη Τύπου και φυσικά ήταν στο γήπεδο της Λεωφόρου, όπου έγινε η συναυλία. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ
 

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…