ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Η ανοησία να μας θεωρούν… αγέλη

Είναι πλέον σαφές από την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, ότι ακολουθούν την πολιτική της επίτευξης ανοσίας της αγέλης.

ap ochf

Το «τυφλό» άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων εν μέσω πανδημικής έξαρσης, με τις ακατάλληλες σχολικές και πανεπιστημιακές αίθουσες στις οποίες συνωστίζονται δεκάδες μαθητές και εκατοντάδες φοιτητές, χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις υγειονομικοί όροι όσον αφορά στις αποστάσεις ασφαλείας, είναι μια ακατανόητα παρακινδυνευμένη απόφαση. Που θέτει σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, δασκάλων και καθηγητών, καθώς όμως και των μελών των οικογενειών τους, πολλά από τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Είναι τουλάχιστον θλιβερή η θριαμβολογία του πρωθυπουργού, ότι χάριν του επικίνδυνου ανοίγματος των σχολείων, έγιναν χιλιάδες τεστ.

Η πολιτεία όφειλε από καιρό καιρό να κάνει συχνά τεστ στο σύνολο του πληθυσμού, μειώνοντας με τον τρόπο αυτόν την εξάπλωση της πανδημίας και προστατεύοντας την υγεία και τις ζωές μας.

Και είναι τεράστια η ευθύνη της που δεν ανταποκρίθηκε στην προτροπή των διεθνών οργανισμών, εδώ και 2 σχεδόν χρόνια, για συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση.

Είναι πλέον σαφές από την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, ότι ακολουθούν την πολιτική της επίτευξης ανοσίας της αγέλης.

Αφήνουν δηλαδή την πανδημία να εξαπλώνεται σε όσο περισσότερα τμήματα του πληθυσμού, χωρίς να παίρνουν μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης, παρά μόνο παρωνυχίδες, προκειμένου να αποκτηθεί ανοσία και έτσι ο ιός να αποδυναμωθεί και να υποχωρήσει.

Κάνουν όμως πολλά και τραγικά λάθη στη σειρά, που κοστίζουν σε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Πρώτα γιατί η ανοσία της αγέλης για να επιτευχθεί, χρειάζεται να υπάρχει ένα ισχυρά εξοπλισμένο και στελεχωμένο σύστημα υγείας. Προκειμένου να μπορεί να προσφέρει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα στα χιλιάδες ή και εκατομμύρια κρούσματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Χωρίς την εγγύηση ενός ισχυρού ΕΣΥ, η ανοσία της αγέλης θα μετατραπεί σύντομα σε μέσον εξολόθρευσης χιλιάδων ανθρώπων που, κάτω από άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

Δεύτερο τραγικό λάθος είναι ότι η ανοσία της αγέλης για να επιτευχθεί, πρέπει να διασφαλιστεί με αυστηρό τρόπο η υγεία των ευάλωτων ομάδων, όπως ηλικιωμένων, σοβαρά ασθενών και ανθρώπων που πάσχουν από πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα. Χωρίς αυτό το μέτρο της προστασίας των ευάλωτων, η ανοσία της αγέλης γίνεται μέσο μαζικής εξόντωσης των ηλικιωμένων και των ασθενών.

Τρίτο τραγικό λάθος είναι η εσφαλμένη αντίληψη της κυβέρνησης, ότι η μετάλλαξη Όμικρον, με τα ήπια συμπτώματα, κυριαρχεί και συνεπώς δεν θα χρειαστεί η νοσηλεία όσων αρρωστήσουν. Και συνεπώς δεν πειράζει να έχουμε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και νοσοκομεία περιορισμένων δυνατοτήτων, αφού δεν θα πιεστεί το ΕΣΥ.

Η αλήθεια είναι όμως ότι παρά τα όσα λένε, η μετάλλαξη Δέλτα καλά κρατεί. Με την Όμικρον να επικρατεί στο 90% των ασθενών, παραμένει ένα 10% των καθημερινών κρουσμάτων, που ισοδυναμεί με 3.000 – 5.000 κρούσματα ημερησίως, που διαγιγνώσκονται με το στέλεχος Δέλτα. Πολλοί από τους οποίους θα χρειαστούν νοσηλεία και στη συνέχεια και διασωλήνωση σε ΜΕΘ, συνεχίζοντας να πιέζουν το ΕΣΥ.

Τέταρτο τραγικό λάθος της κυβέρνησης είναι η ψευδής και παραπλανητική είδηση που διαδίδει ότι η πανδημία τελειώνει. Το γεγονός ότι είναι η 5η ή 6η φορά που ανακοινώνουν τη λήξη της πανδημίας δε σημαίνει ότι δεν παίρνουν στο λαιμό τους πολλούς ανθρώπους που πιστεύοντας την είδηση, χαλαρώνουν την προφύλαξη και εγκαταλείπουν την τήρηση των μέτρων. Ο λόγος ενός πρωθυπουργού ή ενός υπουργού, άλλωστε, για πολύ κόσμο έχει ένα σημαντικό ειδικό βάρος.

Το πέμπτο και τελευταίο τραγικό λάθος τους να ακολουθούν την πολιτική της ανοσίας της αγέλης είναι ότι πιστεύουν ότι όσοι νοσήσουν με την μετάλλαξη Όμικρον, αποκτούν ανοσία και δεν θα ξανανοσήσουν ποτέ.

Κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει. Καθώς οι επιστήμονες διεθνώς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Όμικρον διασφαλίζει πλήρως την ανοσία, αφού συμβαίνει κάποιοι που νόσησαν να ξανανοσούν. Και βέβαια ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι αύριο δεν θα εξαπλωθεί μια νέα μετάλλαξη, η οποία θα προσβάλει και πάλι όσους η κυβέρνηση νομίζει ότι έχουν αποκτήσει ανοσία.

Τούτων δοθέντων, η εφαρμογή της πολιτικής της επίτευξης ανοσίας της αγέλης εξελίσσεται σε ένα εγκληματικό ραντεβού στα τυφλά με την αρρώστια και τον θάνατο.

Η θλιβερή κατάταξή μας στις διεθνείς αξιολογήσεις στην 5η από το τέλος θέση στην Ευρώπη πριν από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Κροατία και τη Βουλγαρία,  ως προς τον δείκτη των καθημερινών θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αποκαλύπτει την επικίνδυνη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας.

Αν δεν φύγει γρήγορα η εγκληματικά ανεύθυνη κυβέρνηση που, από… ανοησία, μας αντιμετωπίζει σαν αγέλη, δυστυχώς, δεν θα γλυτώσουμε από τις συμφορές και τα δεινά που μας πλήττουν εδώ και 2,5 χρόνια.

Πηγή: tvxs.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…