Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε την ίδρυση Μουσείου Αντιφασιστικού Αγώνα «Μανώλης Γλέζος - Λάκης Σάντας»

Η «Ανοιχτή Πόλη» ανταποκρίθηκε θετικά στη πρόσκληση για σύγκληση σήμερα έκτακτου δημοτικού συμβουλίου παρά τις διαφωνίες της με τον τρόπο που γίνονται τα δημοτικά συμβούλια το διάστημα που η πανδημία επιβάλλει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.

NewsRoom 03/04/2020 | 15:25

Η αύξηση του αριθμού των κοινωνικών δράσεων αποτελεί πάγια θέση της «Ανοιχτής πόλης», ωστόσο, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας, όπως αναφέρει και η ίδια η παράταξη, η «Ανοιχτή Πόλη» είχε ζητήσει την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία αυτών των ευάλωτων ομάδων συμπολιτών μας, όπως είναι οι άστεγοι και οι ουσιοεξαρτημένοι.

Έτσι, κατά την έκτακτη, 7η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων της 2ης Απριλίου 2020, επανέφερε το ζήτημα της απαξίωσης του Γηροκομείου Αθηνών. «Επαναφέρουμε το σύνολο των προτάσεων μας αναφορικά με το Γηροκομείο Αθηνών και την ανάγκη να αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων ως εποπτεύουσα αρχή την λειτουργία του», λέει χαρακτηριστικά η παράταξη.

Όσον αφορά τα σχολικά γεύματα και την μείωση που παρατηρείται ήδη στη δυναμικότητα του προγράμματος, καθώς τα γεύματα έχουν μειωθεί στις 10.000 μερίδες από τις 18.000 που ήταν πέρσι, η «Ανοιχτή Πόλη» πρότεινε την συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση. 

Στη συνεδρίαση κατατέθηκε επίσης η πρόταση της Ανοιχτής Πόλης να ιδρυθεί, με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, Μουσείο Αντιφασιστικού Αγώνα της Αθήνας και να ονομαστεί «Μανώλης Γλέζος - Λάκης Σάντας».

Προφανώς δεν υπάρχει κάτι που να είναι αρκετό προκειμένου να αποδώσουμε την τιμή που αξίζει στον Μανώλη Γλέζο και τους αγώνες του για ελευθερία και δημοκρατία. Είναι εξίσου απαράδεκτη η έλλειψη από την πόλη μας ενός μουσείου που να αναφέρεται στον αντιφασιστικό αγώνα.

Η πρόταση μάλιστα που είχαν επεξεργαστεί η ομάδα εργασίας που λειτούργησε υπό την ευθύνη του πρώην προέδρου της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε συνεργασία με τον Νίκο Μπελαβίλα, την «Ανάπλαση ΑΕ» και την «Η Αθήνα Ελεύθερη» αποτελεί μια σημαντική βοήθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Το ξήλωμα της Ναζιστικής σημαίας από τους Μανώλη Γλέζο και Λάκη Σάντα θα θυμίζει για πάντα ότι οι τύραννοι δεν είναι ανίκητοι. Το να δώσουμε το όνομα τους στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Αντιφασιστικού Αγώνα είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη τους».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.