Η «Ανοιχτή Πόλη» καταγγέλλει τους διαγωνισμούς του «Μεγάλου Περιπάτου» στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων

«Δυστυχώς για τις τσέπες των δημοτών, για τον προϋπολογισμό του Δήμου, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εισήχθησαν προσκλήσεις για δυο μειοδοτικούς διαγωνισμούς συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και χωρίς τη χρήση ΕΣΗΔΗΣ» σημειώνει μεταξύ άλλων η δημοτική παράταξη, «Ανοιχτή Πόλη»

5103511

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη, «Ανοιχτή Πόλη» στην οποία αναφέρει ότι καταγγέλλει τους διαγωνισμούς του «Μεγάλου Περιπάτου» στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

«Στην τοποθέτηση με την οποία ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννης καλούσε το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τόνισε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, που εκμεταλλεύονταν τη μειωμένη λόγω της πανδημίας κίνηση οχημάτων, αποτελούσαν παράλληλα την πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου του «Μεγάλου Περίπατου», το οποίο θα ερχόταν προς συζήτηση μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής φάσης», επισημαίνει η «Ανοιχτή Πόλη» και προσθέτει ότι «στο δε σχετικό εισηγητικό της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11/05/2020, ο Δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ρητά ότι «σε πρώτο στάδιο, η πιλοτική εφαρμογή των μέτρων θα μπορεί να υλοποιηθεί με προσωρινά και γρήγορα μέτρα χαμηλού κόστους που θα δίνουν την αίσθηση των ωφελειών και θα σηματοδοτούν την αναβάθμιση του Δημόσιου Χώρου στις περιοχές παρέμβασης».

Στην ανακοίνωση, η «Ανοιχτή Πόλη» υπογραμμίζει ωστόσο ότι «δυστυχώς για τις τσέπες των δημοτών, για τον προϋπολογισμό του Δήμου, αλλά και για την ίδια την υλοποίηση του έργου, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 27/05/2020 εισήχθησαν προσκλήσεις για δυο μειοδοτικούς διαγωνισμούς συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και χωρίς τη χρήση ΕΣΗΔΗΣ».

«Η «Ανοιχτή Πόλη» καταψήφισε και τους δυο διαγωνισμούς διότι ήταν εμφανές, τόσο όσο από τις τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού όσο και από το υπέρογκο κόστος τους, ότι δεν συνάδουν ούτε με την πιλοτική εφαρμογή των κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας, ούτε με τον έκτακτο χαρακτήρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Συνεπώς, κατά την εκτίμησή μας, οι εν λόγω διαγωνισμοί καταχρηστικώς προκηρύχθηκαν κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και χωρίς τη χρήση ΕΣΗΔΗΣ».

Τέλος, τονίζεται ότι «σήμερα, η «Ανοιχτή Πόλη» προχώρησε και στην καταγγελία των δυο διαγωνισμών προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με σκοπό την διενέργεια ελέγχου από μέρους της για το κατά πόσο οι συγκεκριμένες διαγωνιστικές διαδικασίες της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων είναι σύμφωνες με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο περί δημοσίων συμβάσεων. Ανεξαρτήτως της εξέλιξης του συνολικού έργου για τον «Μεγάλο Περίπατο», η «Ανοιχτή Πόλη» δεν θα επιτρέψει ούτε αυτό το έργο αλλά ούτε οποιοδήποτε άλλο να γίνει ένα μέσο διασπάθισης δημοσίου χρήματος, αναξιοκρατίας και έλλειψης λογοδοσίας από μέρους της Δημοτικής Αρχής».

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…