Newsroom

Newsroom

"Η άνοδος της νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη" στο Ευρωκοινοβούλιο

Να αναλάβουν αποφασιστική δράση κατά των εγκλημάτων που διαπράττονται από νεοναζιστικές ομάδες κάλεσε τα κράτη- μέλη της ΕΕ η επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των φύλων, Βιέρα Γιούροβα, κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση με θέμα «Η άνοδος της νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη».

5b7abedb1dc5242d5d8b45bf 1

Η Ευρωπαία επίτροπος αναφέρθηκε σε πρόσφατα σοκαριστικά παραδείγματα νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη, στη Μαρεκάτα της Ιταλίας και το Κέμνιτς της Γερμανίας, προσθέτοντας πως σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, συμβαίνουν περίπου τέσσερα αντισημιτικά περιστατικά καθημερινά στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

«Αναμένουμε από τα κράτη- μέλη να αναλάβουν αποφασιστική δράση κατά των εγκλημάτων που διαπράττονται από νεοναζιστικές ομάδες -στους δρόμους, σε γήπεδα ποδοσφαίρου, σε τόπους λατρείας ή χώρους ασύλου. Ωστόσο, πρέπει επίσης να εξετάσουμε από πού προέρχεται αυτή η βία. Η κοινωνική πόλωση έχει αυξηθεί, κυρίως στα κοινωνικά μέσα. Ως κοινωνία, πρέπει να εντείνουμε την καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των τοξικών αφηγήσεων που συρρικνώνουν το χώρο για ενημερωμένη και δημοκρατική συζήτηση στη δημόσια σφαίρα», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε ότι οι βασικές αρχές του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχουν πραγματικά σημασία, δεν είναι διαπραγματεύσιμες. «Εγώ τις αντιλαμβάνομαι ως εξής: ισονομία, καμία ανοχή στις διακρίσεις, ελευθερία λόγου αλλά με όρια που να αποκλείουν π.χ. τη ρητορική βίας, ανεξιθρησκεία μέσα στα όρια της έννομης τάξης και πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για όλους, όχι μόνο τους προνομιούχους ή τους πλούσιους. Τέλος, μεταξύ των κύριων αρχών, θέλω να αναφέρω το δικαίωμα να αισθάνομαι ασφαλής, αλλά όχι εις βάρος της ασφάλειας άλλων. Αυτές οι αρχές μπορούν να λειτουργήσουν μόνο εάν εφαρμοστούν και είναι ορατές στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε επίσης πως η Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τα κράτη- μέλη για την αντιμετώπιση του όλο και πιο ανησυχητικού φαινομένου της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, με στόχο να εφαρμοστεί η νομοθεσία της ΕΕ για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και να σιασφαλιτεί ότι η ταχεία διερεύνηση, δίωξη και ανάλογη κύρωση θα γίνει πραγματικότητα στα κράτη- μέλη της ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε η Βιέρα Γιούροβα, στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή καταρτίζει πρακτικές και κατευθυντήριες αρχές σε βασικά ζητήματα, όπως η εκπαίδευση κατά των εγκλημάτων μίσους και η υποστήριξη των θυμάτων αυτών και πως θα παρουσιάσει ένα εκτενές έγγραφο καθοδήγησης σχετικά με την πρακτική εφαρμογή της Απόφασης Πλαισίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού (Framework Decision on Combating Racism).

Δήλωσε επίσης πως η Επιτροπή αντιμετωπίζει την ανησυχητική άνοδο του ακροδεξιού βίαιου εξτρεμισμού στο πλαίσιο των πολιτικών ριζοσπαστικοποίησης. «Το Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για την Ριζοσμιοποίηση έχει αφιερώσει και θα συνεχίσει να αφιερώνει τις προσπάθειές του, μεταξύ άλλων, στην κατάρτιση των επαγγελματιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή- αστυνομικών και προσωπικού των σωφρονιστικών ιδρυμάτων – σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του ακροδεξιού ακροδεξιού και όλων των εκδηλώσεων πόλωσης».

Υπενθύμισε, τέλος, την ατομική ευθύνη όλων αλλά και των ΜΜΕ στην αποφυγή διαιρέσεων και στην τήρηση των κανόνων σε έναν λόγο που διαιρεί και διασπά, παραπληροφορεί και ενθαρρύνει τον αποκλεισμό.

«Έτσι θα στείλουμε το μήνυμα ότι το μίσος και η παράνομη ρητορική μίσους δεν γίνονται ανεκτά και θα τιμωρούνται», τόνισε.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος επέκρινε ορισμένους συναδέλφους του που ενώ γίνεται συζήτηση για την αύξηση της νεοναζιστικής βίας στην Ευρώπη, εκείνοι αναφέρονται στον κομμουνισμό και τον σοσιαλισμό, αθωώνοντας έτσι τον φασισμό.

«Η Χρυσή Αυγή, το νεοναζιστικό κόμμα που έχουμε στην Ελλάδα, θα χαίρεται που σας ακούει, θα τρίβει τα χέρια της που σας ακούει. Αυτοί στη χώρα μου σκότωσαν- σκότωσαν ένα τραγουδιστή, σκότωσαν ένα μετανάστη, χωρίς λόγο, εν ψυχρώ. Και εξακολουθούν και επιτίθενται στους πρόσφυγες στα νησιά, προχτές σ΄ έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, του κυβερνώντος κόμματος. Αυτοί είναι οι πραγματικοί φασίστες, και σ΄ αυτούς κλείνετε τα μάτια και, όταν κλείνετε τα μάτια, είστε στην πραγματικότητα συνένοχοι», είπε.

Και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) αναφέρθηκε σε ευρωβουλευτές οι οποίοι με την ευκαιρία της συζήτησης για τη φασιστική βία «θυμήθηκαν» τον κομμουνισμό, λέγοντας τους ότι αν δεν είχε καρφωθεί η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ και αν δεν υπήρχαν οι 20 εκατομμύρια Σοβιετικοί νεκροί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα δεν θα ήταν εδώ, ούτε καν θα μιλούσαν.

«Οι προσχεδιασμένες δολοφονικές επιθέσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και αντίστοιχων ταγμάτων εφόδου σε όλη την Ευρώπη τεκμηριώνουν τον ναζιστικό, άρα εγκληματικό, χαρακτήρα τους, με χυδαίο αντικομμουνισμό, μίσος για τους εργάτες και τους κομμουνιστές. Αποτελούν δύναμη κρούσης του κεφαλαίου. Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Φύσσα και τα άλλα εγκλήματά τους, η δίκη της Χρυσής Αυγής ακόμα δεν ολοκληρώθηκε και οι φασίστες κυκλοφορούν ελεύθεροι. Αποθρασύνονται από την αντικομμουνιστική ιδεολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτρέφονται από την αντιλαϊκή πολιτική της εκμεταλλευόμενοι τη δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση, ενθαρρύνονται από τμήματα του κεφαλαίου και του κρατικού μηχανισμού. Απάντηση μοναδική είναι η απομόνωσή τους από τον λαό, η πάλη για την ανατροπή του συστήματος που τους τρέφει» τόνισε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

Μελέτη

Μελέτη: Τα βρήκε σκούρα με τις ερωτήσεις του Σρόιτερ για Τέμπη και υποκλοπές – «Κάποιοι θέλουν να γίνουν αρεστοί» (video)

«Εγώ νιώθω ότι μερικές φορές η υπόθεση των Τεμπών εργαλειοποιείται πολύ και για λόγους προσωπικού…

Μαρίνα Σάττι: Ο απίστευτος λόγος που δέχθηκε επίθεση απ’ το Εκκλησία Online – «Ντροπή σου θα διαμαρτυρηθούμε στην ΕΡΤ» (video)

435694378 1068663774198291 7539433391504642710 n

Μαρίνα Σάττι: Ο απίστευτος λόγος που δέχθηκε επίθεση απ’ το Εκκλησία Online – «Ντροπή σου θα διαμαρτυρηθούμε στην ΕΡΤ» (video)

Δεν γλίτωσε απ' τα χέρια του Εκκλησία Online η Μαρίνα Σάττι

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Meteo καιρός

Το Meteo «κύκλωσε» τις 3 περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία – Τι θα γίνει με την Αττική

Ιδιαίτερα ισχυρά θα είναι φαινόμενα σε 3 περιοχές της χώρας σύμφωνα με νέα ανάλυση του…

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

Τσιμτσιλή Παπανώτα

Η Τσιμτσιλή αποκάλυψε πως… δεν έκλεισε μάτι για τον Παπανώτα: «Τέλος η πολιτική» (video)

H Σταματίνα Τσιμτσιλή μίλησε για όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπανώτα