Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η ΧΑ, και η σημερινή ΝΔ

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης είναι ένας ιστορικός που έχει ερευνήσει κατά κύριο λόγο την περίοδο της Κατοχής, του Ελληνικού Εμφυλίου, των Δεκεμβριανών του 1944 και σήμερα "πρωτοστατεί" στο να "μοιράσει" μαζί με άλλους επιστήμονες την ιστορική γνώση στους πολίτες της Αθήνας. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη ΝΔ για την ακραία ρητορική της και απορεί πως εμπιστεύεται ανθρώπους σαν τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη. 

Ναζισμός

O κ. Χαραλαμπίδης, με αφορμή τις δράσεις για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τα στρατεύματα κατοχής, μίλησε στο News 24/7 όχι μόνο για τα ιστορικά γεγονότα σαν απλές αφηγήσεις αλλά προσπάθησε να τους δώσει διάσταση στο σήμερα. Άλλωστε όπως είπε οι άνθρωποι ανατρέχουν στο παρελθόν για να αναζητήσουν απαντήσεις στα ερωτήματα του σήμερα.

Στα όσα σημαντικά είπε, για την περίοδο της Κατοχής, αυτό που ήταν το πιο ανησυχητικό ήταν η απάντηση στο ερώτημα αν βλέπει ιστορικές ομοιότητες σήμερα με τις δεκαετίες που προηγήθηκαν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εξέθρεψαν το φασισμό και τον ναζισμό, λέγοντας ότι τώρα έχοντας την γνώση των εγκλημάτων που παρήγαγε ο φασισμός δεν δικαιολογούμαστε στην Ευρώπη να εκτρέφουμε ξανά τέτοιες δυνάμεις αντιμετωπίζοντας τες λανθασμένα ως “εναλλακτικές” ή αντιστυστημικές.

Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, εξήγησε την άνοδο της Χρυσής Αυγής, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην ΝΔ για την επικίνδυνη πολιτική επιλογή να εμπιστεύεται ανθρώπους σαν τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη.

Από την δεκαετία του ’30 που εξέθρεψε το τέρας του ναζισμού στο σήμερα

«Για μένα τώρα είναι πολύ χειρότερα και θα εξηγήσω γιατί. Τώρα έχουμε τη γνώση και είμαστε εντελώς αδικαιολόγητοι. Στη δεκαετία του 20 και του 30 ο ναζισμός φάνταζε ως μία εναλλακτική πολιτική πρόταση ανάμεσα στον καταρρέοντα,όπως νόμιζαν, φιλελευθερισμό, ιδιαίτερα μετά το κραχ του 1929, και τον κίνδυνο του Μπολσεβικισμού. Δεν ήξεραν τότε οι άνθρωποι τα εγκλήματα που έγιναν μετά χωρίς αυτό να τους δικαιολογεί. Σήμερα όλοι ξέρουμε τι είναι ο φασισμός. Μην κάνουμε το λάθος ότι είναι άλλη μία πολιτική άποψη. Πολιτική άποψη έχει ο κεντρώος, ο δεξιός, ο αριστερός που κινείται σε μία λογική ότι μπορείς να μιλήσεις χωρίς να σου ανοίξει ο άλλος το κεφάλι. Αυτό που εκπροσωπεί η ακροδεξιά δεν είναι πολιτική άποψη

Με τον πολύ χαριτωμένο τρόπο που πλασαρίστηκε στο παρελθόν από τα ΜΜΕ πολλοί νόμιζαν ότι η ακροδεξιά είναι μία σωστή, αντισυστημική μάλιστα, πολιτικά τοποθέτηση. Επίσης, επειδή οι λέξεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία, ακούω όλο και πιο συχνά τη λέξη λαϊκισμός. Και τη χρησιμοποιούμε αντί τη λέξη φασισμός για να μπορέσουμε να εξισώσουμε το δεξιό λαϊκισμό με τον αριστερό. Υπάρχει ο ψυχολογικός φασισμός, ο φραστικός, υπάρχει επίσης αυτός που είναι λεβέντης που βλέπει τους ομοφυλόφιλους και τους χλευάζει.

 Είναι, κοντολογίς, όλη αυτή η “μάτσο” κατάσταση που την βλέπουμε σε παρέες και χώρους εργασίας. Δεν πρέπει να το ανεχόμαστε. Πουθενά. Δεν είναι μόνο η χρυσή Αυγή και τα τάγματα εφόδου, είναι και ο καθημερινός φασισμός που ανεχόμαστε. Να μην ξεχνάμε επίσης και τα βασικά. Το ξέρω ότι οι λέξεις “τάξη” και “ταξικός αγώνας” είναι μπανάλ αλλά τι να κάνουμε, αυτά τα πράγματα θα είναι πάντα εδώ.»

Η άνοδος της ΧΑ και η επικίνδυνη ΝΔ

«Εμένα τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής δεν με έχουν εντυπωσιάσει. Πάντα στην Ελλάδα είχαμε ένα 5-10% χουντικούς, βασιλόφρονες και ακροδεξιούς. Τώρα πόσο συνειδητά το πιστεύουν, αν έχουν διαβάσει το Αγών μου δεν ξέρω αλλά είναι άνθρωποι που μισούν τους αριστερούς και μισούν ότι διαφορετικό από αυτούς. Έτσι απλά. Αυτοί οι άνθρωποι υπήρχαν. Εγώ είχα την ατυχία να τους γνωρίζω από τη δεκαετία του ’90, όπως ο Δημήτρης ο Κουσορής που από τύχη γλίτωσε. Τώρα με την ΧΑ αυτό που άλλαξε είναι ότι βρήκαν άνθρωποι ρόλο που χτυπήθηκαν από την κρίση.

 Άνθρωποι που έχασαν το σπίτι τους, έχασαν τη δουλειά τους, καταστράφηκαν, γίναμε ένα τίποτα και βρέθηκε η ΧΑ να τους πει “Έλα την Τετάρτη το απόγευμα θα πάμε να κάνουμε αυτό, θα χτυπήσουμε μετανάστες, θα χτυπήσουμε κομμουνιστές κλπ. Βρήκε ένα νόημα στη ζωή του. Με την ευκαιρία να λύσουμε και άλλη μια παρεξήγηση. Δεν είναι η φτώχεια που κάνει τους ανθρώπους φασίστες. Αυτή είναι πολύ συντηρητική προσέγγιση, είναι η έλλειψη γνώσης που τους κάνει φασίστες. Είτε φτωχός, είτε πλούσιος αν κάποιος έχει έλλειψη γνώσης γίνεται ευάλωτος στα κελεύσματα. Αν πατάει γερά στις αξίες δεν μπορεί να παρασυρθεί από τέτοιες καταστάσεις.

 

Η ΝΔ πληρώνει ακριβά το τίμημα του λόγου που είχε περί των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε ότι οι συνιστώσες της ΝΔ δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα σε εκείνη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά, και ειδικά τα κόμματα εξουσίας. Εδώ λοιπόν είναι μια πολιτική επιλογή που έχει κάνει η ΝΔ να επιτρέψει -για μένα είναι μια επικίνδυνη πολιτική επιλογή- να επιτρέψει σε ανθρώπους που δεν έχουν μόνο ακραίο παρελθόν αλλά εγώ πιστεύω ότι έχουν και ακραίο παρών όχι απλά να είναι στελέχη της ΝΔ αλλά να είναι κορυφαία στελέχη της ΝΔ. 

Εδώ λοιπόν υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος γιατί δεν μπορείς να οχυρώσεις τη δημοκρατία σου εάν το ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας έχει τέτοια ζητήματα. Για μένα αυτό είναι πολύ προβληματικό. Είναι πολύ επικίνδυνο

Πηγή:news247.gr

Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

AP24114688766400

Ξεσηκωμός στην Αργεντινή – Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας (photos)

Έως και 1 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους - Χώροι «κατήχησης» της αριστεράς τα πανεπιστήμια, σύμφωνα…

Άγιοι Ανάργυροι: Ξεσπάει ο πατέρας της Κυριακής – «Να πετάξουν τη στολή οι αστυνομικοί» (video)

at agion 1 1 1

Άγιοι Ανάργυροι: Ξεσπάει ο πατέρας της Κυριακής – «Να πετάξουν τη στολή οι αστυνομικοί» (video)

23 ημέρες έχουν περάσει από την δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το Τμήμα των…

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…