Όποιος επισκεφθεί σήμερα την Εθνική Πινακοθήκη, μπορεί να μη συναντήσει έργα του Χριστόφορου Κατσαδιώτη – του καλλιτέχνη που απασχόλησε την επικαιρότητα λόγω του επεισοδίου με τον βουλευτή της Νίκης, Νίκο Παπαδόπουλο, όμως σίγουρα θα αντικρίσει ένα ιδιαίτερο πορτρέτο, αυτό της Άννας Παναγιωταρέα, φιλοτεχνημένο από τον Παναγιώτη Τέτση.
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του Έλληνα ζωγράφου, η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του, υπό τον τίτλο «Παναγιώτης Τέτσης – Η Εμμονή του Βλέμματος», στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων «Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, οι παριστάμενοι παρατήρησαν ότι ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται και ο πίνακας με την προσωπογραφία της Άννας Παναγιωταρέα.
Το έργο, που φέρει την αφιέρωση «στην φίλη μου Άννα», προέρχεται από την προσωπική συλλογή της Παναγιωταρέα, η οποία είναι άμισθη σύμβουλος της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης.
Αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι το πορτρέτο της Άννας Παναγιωταρέα φιγουράρει στην Εθνική Πινακοθήκη γεννά ερωτήματα, όχι τόσο για την καλλιτεχνική αξία του έργου, όσο για τη σημειολογία της επιλογής.
Όταν μια δημόσια πολιτιστική δομή, όπως η Πινακοθήκη, εκθέτει το πορτρέτο μιας προσώπου τόσο στενά συνδεδεμένου με την εξουσία, τότε η προβολή αυτή δεν μοιάζει καθόλου ουδέτερη.
Δεν είναι ότι δεν μπορεί να απεικονιστεί. Είναι το πού, το πώς και το γιατί. Όταν η Εθνική Πινακοθήκη μοιάζει να μετατρέπεται σε βιτρίνα πολιτικών ή φιλικών σχέσεων, τότε το θέμα δεν είναι απλώς αισθητικό, αλλά κυρίως θεσμικό.
Διαβάστε επίσης:
Αποκαλύψεις για την «Ομάδα Αλήθειας»: Ποιοι τη στελεχώνουν και ποιος πληρώνει τον λογαριασμό
Λούσι Μάρκοβιτς: Πέθανε σε ηλικία 27 ετών το μοντέλο της Armani και της Versace
Τέμπη: 16 νέους ύποπτους καλεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Ποια η ευθύνη Καραμανλή