ΑΜ

Αντώνης Μποσκοΐτης

Η ανάρτηση που σκόρπισε αβίαστα το γέλιο κατά το χθεσινό συλλαλητήριο

Φωτογραφίες και εικόνες που θα έκαναν έως και το «Je t' aime» της Ανίτας Πάνια να μοιάζει με τη...«Νοσταλγία» του Ταρκόφσκι! 

50524883 1693643540735539 225986211154493440 n

Τις σοβαρές πολιτικές αναλύσεις για το χθεσινό συλλαλητήριο τις διαβάσαμε ήδη και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουμε να τις διαβάζουμε. Επειδή όμως η περιβόητη φράση «Ελλάς το μεγαλείο σου» πάει με όλα, σαν την κόκα – κόλα ένα πράγμα, δεν υπήρξε Έλληνας χθες με σώας τας φρένας που να μη γέλασε μέχρι δακρύων με αδιανόητα ενσταντανέ από το συλλαλητήριο, τα οποία μοιράστηκαν και σχολιάστηκαν με ιδιαίτερα χιουμοριστικό τρόπο. 

Από τη σέλφι του Άδωνι με φόντο τον «Μακεδονομάχο» κάτοικο του…στρουμφοχωριού μέχρι το ζεύγος των Μακεδονομάχων που ξέμειναν στη συμπρωτεύουσα, διότι θα έχασαν το πούλμαν για Αθήνα, ο μόνος που έλειπε από το συλλαλητήριο ήταν ένας Μπουνιουέλ να χωθεί αθόρυβα, μυστικά μες το αλαλάζον πλήθος και να καταγράψει με την κάμερα του εικόνες απείρου κάλλους! 

Όχι ότι αυτά δεν συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Και στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία πια η εθνικοφροσύνη των ανθρώπων εκφράστηκε κατά καιρούς με στολές που περισσότερο θύμιζαν ιππότες εποχής Λάνσελοτ. Για να πάω ακόμη πιο μακριά από χωροχρονικής άποψης, θα θυμηθώ ένα ταξίδι μου στην Κίνα το 2009: Η δημόσια κινέζικη τηλεόραση πρόβαλλε κατά κόρον σήριαλ εποχής Τζένγκις Χαν με κάτι απίστευτα προχειροφτιαγμένα σκηνικά και κοστούμια. Εν ολίγοις, ότι νά’ναι, αρκεί να διατηρείται ζωντανό το εθνικιστικό φρόνημα του λαού!

Προσωπικά απόρησα πραγματικά χθες με ποια λογική μεγάλοι άνθρωποι προέβησαν σε καραγκιοζιλίκια προκειμένου να διαδηλώσουν. Είναι άλλο να κατεβαίνεις σε μια διαδήλωση για οποιοδήποτε σκοπό – δεν εξετάζω αυτό τώρα – με τα καθημερινά σου ρούχα και άλλο να ντύνεσαι μασκαράς λες και ετοιμάζεσαι για κάποιο δημόσιο αποκριάτικο πάρτι του Δήμου Αθηνών! Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλω να πιστεύω ότι είναι όλοι τους νεοναζήδες και ούγκανα. Καταπιεσμένοι άνθρωποι της καθημερινότητας είναι που μπήκαν στον κόπο να ψάξουν να βρουν στολές και να ξεσαλώσουν, να ξαναγίνουν παιδιά κρατώντας ασπίδες, σπαθάκια και φορώντας περικεφαλαίες. By the way, ας έλεγε κάποιους στους περισσότερους απ’ αυτούς πως οι ασπίδες που κρατούσαν ήταν ρωμαϊκά σκουτάρια, αφού οι ορίτζιναλ μακεδονικές ήταν ολοστρόγγυλες. 

Φανταστείτε ετοιμασίες στο σπίτι του τύπου που φόρεσε αθλητικά με φούντες! Ετούτος ήταν ικανός να έβγαινε έξω με μπέρτα και σπαθί και την τελευταία στιγμή να έβλεπε την «ατέλεια» η γυναίκα του από το μπαλκόνι. «Γύρνα πίσω» σαν να την ακούω να του φωνάζει, «πως θα πας έτσι; Οι άλλοι θά’ναι καλύτερα ντυμένοι»…Θα του εξήγησε πως δεν είναι δυνατόν ένας γνήσιος τσολιάς να μη φοράει τσαρούχια, μα που να τά’βρισκε ο δόλιος τελευταία στιγμή! Κι επειδή, ως γνωστόν, πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα υπάρχει μια δυναμική γυναίκα, θα ξήλωσε η μαντάμ κάνα κουβάρι μουλινέ DMC και σε λίγα λεπτά κούκλα η Μαρίτσα! 

Τους πιο πολλούς από τους αστείους Μακεδονομάχους δεν τους φοβάμαι εγώ. Δεν φοράνε μαύρες κουκούλες και δεν κρατάνε λάβαρα με σβάστικες. Δεν δείχνουν τα κωλομέρια τους στις κάμερες για να κάνουν εντύπωση. Ένα θέατρο παίζουν, κακόγουστο μεν, καρακιτσάτο, αλλά σίγουρα θέατρο. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που την επταετία της χούντας θα φορούσαν ως μαθητές τις αρχαιοελληνικές χλαμύδες και θα γέμιζαν το Καλλιμάρμαρο, ακούγοντας την Κλειώ Δενάρδου. Σήμερα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κάπου μέσα τους ζηλεύουν τον 7χρονο γιο τους που ντύνεται Ζορό και τη 10χρονη κόρη τους, Σπανιόλα χορεύτρια, λίγο πριν το συνοικιακό παιδικό αποκριάτκο πάρτι

Επαναλαμβάνω, οι μασκαράδες του εθνικιστικού συλλαλητηρίου δεν ήταν όλοι τους συνειδητοποιημένοι εθνικιστές. Άντε μόνο 1% από δαύτους νά’χε διαβάσει το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών λίγο πριν ξεχυθούν στους δρόμους και μετατρέψουν το κέντρο της Αθήνας σε σκηνικό, όχι της δυναστείας των Αργεαδών Μακεδόνων, αλλά του Αλέξανδρου Δουμά και του Ρενέ Γκοσινί

Μέσα σ’ όλα αυτά, η πιο ξεκαρδιστική ανάρτηση κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου δεν προήλθε από κάποια εκπρόσωπο αυτού του ιδιότυπου καρναβαλιού, αλλά από μία δασκάλα, θεολόγο, με τα κανονικά καθημερινά της ρούχα. Η ανάρτηση της ήταν δημόσια, έγινε σχεδόν viral, οπότε το όνομα της το γνωρίζουμε ήδη όλοι: Σταυρούλα Τσουνάκα. Τι έγραψε, λοιπόν, η κυρία Τσουνάκα από το κινητό της τηλέφωνο προφανώς την ώρα των επεισοδίων; Ότι υπάρχουν πάγκοι με εντεταλμένους μικροπωλητές – σουβλατζήδες, οι οποίοι δεν ψήνουν τα σουβλάκια τους σε κάρβουνα, αλλά σε…χημικά! Μιλάμε, τέτοιο ευφάνταστο σενάριο καταστροφολογίας μόνο ο Ουμπέρτο Έκο στο «Όνομα του Ρόδου» και η κυρία Τσουνάκα στο συλλαλητήριο της 20ής Ιανουαρίου 2019! Ήταν φυσικό κι επόμενο η «άτυχη» γυναίκα ν’ ακούσει τα σχολιανά της, ευτυχώς με χιούμορ τα περισσότερα: «Θάνατος από μουστάρδα» της σχολίασε κάποιος από κάτω, «πιάσε ένα με τζατζίκι και malox» έγραψε ένας άλλος, ενώ κάποιοι προσπάθησαν να την επαναφέρουν στην τάξη, ειδοποιώντας την να κατεβάσει το post, καθώς γελάει μαζί της το πανελλήνιο! Τελικά το κατέβασε αργά τη νύχτα, εφόσον εκείνη την ώρα θα είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο και θα πήρε χαμπάρι τι είχε συμβεί από νωρίς το απόγευμα. 

Ομολογώ ότι τη λάτρεψα την κυρία Τσουνάκα. Είναι που μια ζωή η αφέλεια παραμένει το μοναδικό χαρακτηριολογικό γνώρισμα των ανθρώπων που μπορώ να συγχωρήσω. Και να που δεν έπεσα έξω: Ένα μήνυμα καλού μου φίλου, που τον εμπιστεύομαι απόλυτα, μου έδωσε πληροφορίες για το ποιόν αυτής της γυναίκας. Αξίζει να τις μοιραστώ μαζί σας, κυρίως για να σταματήσει ο διασυρμός της κι επειδή – όπως ήδη είπαμε – δεν έκανε και τίποτα φοβερό και τρομερό: Μια κοτσάνα πέταξε και μας έκανε, στην τελική, να κρατάμε την κοιλιά μας από τα γέλια. 

Η κυρία Σταυρούλα είναι ένας θετικότατος και καλός άνθρωπος. Εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται σε ιεραποστολές στην Αφρική για την ανακούφιση συνανθρώπων μας, χτυπημένων από πολέμους, φτώχεια κι αρρώστιες. Πριν από τρία χρόνια ένας 30χρονος εκπαιδευτικός, συνάδελφος της, πήδηξε από τον τρίτο όροφο ενός σχολείου στην αυλή. Όλα αυτά σε μία αφρικανική πρωτεύουσα. Η κυρία Σταυρούλα έμεινε δίπλα στο καταματωμένο σώμα του για περισσότερες από οχτώ ώρες μόνο και μόνο για να διώχνει τις γάτες που έγλειφαν τις πληγές του. Οι τοπικοί γιατροί και ιατροδικαστές της έδωσαν τα συγχαρητήρια τους για τον ανθρωπισμό και τη γενναιότητα που επέδειξε. 

Η κυρία Σταυρούλα είναι η «καλή θεία» που όλοι θα θέλαμε να έχουμε. Είναι ένας άνθρωπος με χριστιανική, πατριωτική και, πάνω απ’ όλα, ουμανιστική συνείδηση. Μάλλον ήταν η πρώτη της φορά σε μαζικό συλλαλητήριο και δεν είχε ιδέα από δακρυγόνα και ομάδες καταστολής. Από τέτοιους ανθρώπους δεν κινδυνεύει η πατρίδα. Κινδυνεύει απ’ όλους όσοι νομίζουν πως μόνο αυτοί αγαπάνε την πατρίδα και δεν διστάζουν να λοιδωρήσουν, να χτυπήσουν, ακόμη και να ρουφήξουν αίμα για την προάσπιση της. Μακάρι η σχιζοφρενική εθνικοφροσύνη να έμενε σε δηλητηριώδη…σουβλάκια και όχι σε τάγματα εφόδου και κηρύγματα μίσους! 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…